24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

Χρήστος Κίττας: Είναι χρέος των επιστημόνων να πολεμούν την ψευδοεπιστήμη

Χωρίς σχόλια Share:
Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η χώρα ξεκινούσε την τιτάνια προσπάθεια να μειώσει τις επιπτώσεις του SARS-CoV-2 λαμβάνοντας μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2006-2009) και ομότιμος σήμερα καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Χρήστος Κίττας επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός.
Για την ακρίβεια, επέλεξε να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αρνούμενος να δώσει συνεντεύξεις ή να εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, περιγράφοντας τον εαυτό του ως αναρμόδιο, παρά το γεγονός ότι είχε διατελέσει πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) αλλά και υπηρεσιακός υπουργός Υγείας (Μάιος-Ιούνιος 2012).
Ωστόσο, ο δάσκαλος πολλών σημερινών εν ενεργεία καθηγητών και λειτουργών της Υγείας παρακολουθούσε με ζωηρό ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα, όπως πρόδιδαν οι μάλλον αιχμηρές αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα. Τώρα που η χώρα φαίνεται πως δρέπει τους καρπούς της συλλογικής αυτοσυγκράτησης, ο κ. Κίττας θεώρησε χρέος του να μιλήσει, καθώς εκτιμά ότι ο κίνδυνος από τον ιό παραμένει και τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Κάποιες από τις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα ήταν μάλλον θυμωμένες. Είστε ακόμη θυμωμένος;
«Έχω σίγουρα λόγους να είμαι, αν όχι θυμωμένος, πάντως απογοητευμένος. Στην Ευρώπη, είχαμε την τύχη να μη χτυπήσει πρώτα εμάς η πανδημία. Είδαμε την τραγική τύχη της Ιταλίας, η οποία μας συγκλόνισε και μας παραδειγμάτισε. Ελάβαμε λοιπόν τα μέτρα που ήταν περισσότερο από αναγκαία και τα οποία μας διαφύλαξαν. Όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως δόξαζαν στη διάρκεια της καραντίνας εκείνους που διαχειρίστηκαν την κρίση αλλά και τους ήρωες της Υγείας.
Να επισημάνω ότι οι δεύτεροι δεν ζήτησαν ποτέ να τους αποκαλούμε ήρωες. Εκείνο που επιθυμούν είναι να μην τους λησμονούμε. Φοβάμαι όμως ότι ήδη τους ξεχάσαμε».
Οι ήρωες της Υγείας επιθυμούν να μην τους λησμονούμε.
Γιατί το λέτε αυτό; Ποιοι τους ξέχασαν;
«Κατ’ αρχάς τους ξέχασαν αυτοί που αμφισβητούν τους αριθμούς και εν τέλει την ίδια την ύπαρξη της πανδημίας. Θα έπρεπε να ντρέπονται! Παρακολουθεί κανείς τηλεοπτικές εκπομπές, διαβάζει κείμενα σε εφημερίδες ή στα κοινωνικά δίκτυα με απόψεις όπως “Ποιος κορωνοϊός; Δεν υπάρχει! Μια απλή γρίπη είναι που μεγαλοποιείται για να πλουτίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες”, ή, από την άλλη πλευρά, “ένα ανθρώπινο δημιούργημα είναι για να μειωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων”.
Είναι τρομερά όλα αυτά! Ας ρωτήσουν αν υπάρχει πανδημία τους συγγενείς των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πέθαναν χωρίς να μπορέσουν να τους αποχαιρετήσουν».
Αλήθεια, πού αποδίδετε εσείς την επιτυχία των μέτρων;
«Όπως προείπα, τα μέτρα ήταν περισσότερο από αναγκαία και καλώς οι επιστήμονες τα εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση τα υιοθέτησε. Εκτιμώ ότι η επιτυχία τους οφείλεται και στο γεγονός ότι η οικογένεια παραμέ