Διευκρινίσεις και απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Κρατάμε “καύσιμα” και για το μέλλον, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Θα βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα κρατάμε εφόδια για το μέλλον». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης μετά το τρίμηνο που καλύπτει το πακέτο που ανακοινώθηκε χθες.
Απαντώντας εξάλλου στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο το πακέτο, ο υπουργός ανέφερε πως «είναι αυτά που μπορούμε να δώσουμε.
Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με βάση τον δημοσιονομικό χώρο και με κοινωνική στόχευση στους ευάλωτους. Προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι οριζόντια όλους». Χαρακτήρισε δε το πακέτο των μέτρων ως «δημοσιονομικά πιο ρεαλιστικό και κοινωνικά πιο δίκαιο».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εάν δαπανηθούν κονδύλια από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας (σήμερα ύψους 39,5 δισ. ευρώ), διευρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα, που θα πρέπει να καλυφθεί με δανεισμό από τις αγορές.
«Εάν βγούμε να δανειστούμε, θα δανειστούμε με μεγαλύτερο επιτόκιο, που θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο», είπε.
Ο υπουργός παρέθεσε στοιχεία της ΑΑΔΕ, με βάση τα οποία υπάρχουν στην Ελλάδα 4,8 εκατ. αυτοκίνητα που ανήκουν σε 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Η επιδότηση των καυσίμων, είπε, καλύπτει 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ή το 86% του συνόλου. Διευκρίνισε δε, ότι εάν σε μια οικογένεια υπάρχουν δύο αυτοκίνητα, η επιδότηση (υπό την αίρεση του εισοδηματικού ορίου των 30.000 ευρώ) θα δοθεί και στα δύο αρκεί να είναι σε διαφορετικά ονόματα.
Σχετικά με την προθεσμία για την εφάπαξ αποπληρωμή των δανείων της «επιστρεπτέας προκαταβολής» με έκπτωση 15%, ανέφερε ότι μετά και την αύξηση των δόσεων σε 96 από 60, η συγκεκριμένη προθεσμία παρατείνεται από τα τέλη Μαρτίου στα τέλη Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στο τέλος Ιουνίου. Τόνισε, παράλληλα, ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν συνολικά ως κρατικά δάνεια στους επτά κύκλους των «επιστρεπτέων προκαταβολών», το υπουργείο προσδοκά να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ και τα 6 δισ. ευρώ δεν θα επιστραφούν.
Για πετρέλαιο και μεταφορικά
«Επιδοτούμε στην πηγή το πετρέλαιο κίνησης, άρα ουσιαστικά θα υπάρξει μία μείωση της τιμής κατά 15 λεπτό το λίτρο για να καλύψουμε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για να μην υπάρχει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Εάν κάναμε μείωση του ΕΦΚ η μείωση θα ήταν κατά 8 λεπτά. Άρα κάνουμε μεγαλύτερη μείωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του κλάδου των μεταφορών. Κάποιες χώρες έχουν μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, κάποιες όπως εμείς, όχι».
Για τους αγρότες
«Για τους αγρότες κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Για την Κρήτη παραδείγματος χάριν, δεν είναι μόνο το μεταφορικό ισοδύναμο για το οποίο οι αγρότες περιμένουν εξειδικεύσεις. Αυξήσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια σε ότι αφορά αυτό το μέτρο και τη βοήθεια των κτηνοτρόφων».
Για τα μέτρα στήριξης
«Κρίναμε, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι προτεραιότητα να στηρίξουμε εκείνους που έχουν ανάγκη και όχι να στηρίξουμε οριζόντια τα εισοδήματα. Είναι ένα ρεαλιστικό και πιο δίκαιο μέτρο. Κοινωνικά δίκαιο το επίδομα καυσίμων».
Για την ενεργειακή κρίση
«Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να καλύψει μόνο του το κόστος που επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Αυτό που αναζητούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η οριζόντια μείωση των τιμών και η εύρεση δημοσιονομικού χώρου, -όχι τόσο ταμειακού χώρου- και σε αυτή τη λογική είναι η πρόταση που διετύπωσε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει παράταση έως το τέλος Μαΐου σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον το επιθυμούν, για να αποπληρώσουν εφάπαξ την ενίσχυση που έχουν λάβει μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα:
- Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε
- Το 39% θα επιστρέψει το 33,3%
- Το 33% θα επιστρέψει το 50%.
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:
- Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.
- Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.
- Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
- Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.
- Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
www.ertnews.gr