«Αυτές τις ημέρες και μέχρι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ειδικά όταν κάνουν online αγορές. Οπότε εκεί θα πρέπει να ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένα βήματα για να είμαστε ασφαλείς και να μην έχουμε προβλήματα με υποκλοπές στοιχείων καρτών, προσωπικά δεδομένα» σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom η πρόεδρος του ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Στέλλα Τσιτσούλα και υπογράμμισε πως πρέπει πάντα πλοηγούμαστε σε επίσημα websites, τα οποία θα πρέπει να τα πληκτρολογούμε μόνοι μας και να μην αφήνουμε τις μηχανές αναζήτησης να τα πληκτρολογούν γιατί πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να είναι παραπλανητικά και να μας οδηγούν σε online καταστήματα.
Ενώ πρόσθεσε πως μπορεί να μην είναι πραγματικά με αποτέλεσμα να μας υποκλαπούν στοιχεία ενδεχομένως πιστωτικών καρτών που θα βάλουμε για τις πληρωμές, αλλά και προσωπικά στοιχεία που θα ζητήσει που θα βάλουμε για την αποστολή των πραγμάτων.
«Ένα άλλο στοιχείο που μπορούμε να βάλουμε είναι ο έλεγχος δύο παραγόντων, όπου ουσιαστικά βάζουμε και το pass όταν κάνουμε τη συναλλαγή μας, αλλά έχουμε και μια δεύτερη δικλείδα προστασίας όπου ζητάμε να μας αποσταλεί ένας κωδικός στο κινητό τηλέφωνο έτσι ώστε να είμαστε ασφαλείς όταν βάζουμε τον κωδικό μας» πρόσθεσε η πρόεδρος του ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.
Επιπλέον σημείωσε πως «πρέπει να ενεργοποιούμε πάντα τις ηλεκτρονικές ενημερώσεις για τις κάρτες μας, δηλαδή όταν κάνουμε μια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα πρέπει να έρχονται οι ενημερώσεις στο κινητό μας τηλέφωνο ή στο email μας προκειμένου να είμαστε ενήμεροι για το ποια συναλλαγή έχει γίνει και πότε, έτσι ώστε να είμαστε και σύμφωνοι ότι έχει γίνει η συναλλαγή από εμάς και όχι από κάποιον που έχει παραβιάσει τον λογαριασμό μας».
Πολύ σημαντικό σύμφωνα με την κ. Τσιτσούλα είναι ιδιαίτερα για τους πιο νέους που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες και χρησιμοποιούν κατά κόρον τα δωρεάν Wi-Fi, να μην χρησιμοποιούν τα δύο νέα ασύρματα δίκτυα που διατίθενται στην αγορά όταν κάνουν online αγορές ή και οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή γιατί εκεί καραδοκεί πάντα ο κίνδυνος να μας παρακολουθούν και να πάρουν τα στοιχεία μας.
Παράλληλα υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι όταν κάνουμε συναλλαγή σε online κατάστημα να βλέπουμε ότι όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, το website που έχουμε πληκτρολογήσει να έχει ασφαλή κρυπτογράφηση και κάτω αριστερά στο σάιτ βγαίνει και ένα λουκετάκι, οπότε αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά κάναμε τη συναλλαγή με ασφάλεια.
Επιπλέον πρόσθεσε πως εκτός από την έρευνα αγοράς που πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση, είτε σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, είτε του εσωτερικού θα πρέπει να βεβαιωθούμε και ότι το site που έχουμε επισκεφθεί, αν είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και δεν έχουμε κάνει άλλη συναλλαγή μαζί του, υπάρχει. Να επικοινωνήσουμε μαζί του, έστω τηλεφωνικά, υπάρχει μια διεύθυνση αποστολής ή διεύθυνση του ίδιου του καταστήματος.
www.ertnews.gr