«Αν ο καιρός βοηθήσει σήμερα, θα έχουμε και την εμφάνιση των Ραφάλ στους ελληνικούς ουρανούς, πάνω από την Ακρόπολη, από την Αθήνα. Ο έλληνας φορολογούμενος θα δει πού πάνε τα λεφτά του» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο αεροναυπηγός-Διευθυντής του περιοδικού Πτήση και Διάστημα, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ειπωθεί για τα Ραφάλ, πέρα από το ότι είναι ένα μαχητικό 4ης γενιάς που βλέπει μακρύτερα, μπορεί να αμυνθεί καλύτερα, έχει πολύ καλύτερους πυραύλους από οποιοδήποτε μαχητικό, είναι ότι για πρώτη φορά το πακέτο αυτό έρχεται με ανταλλακτικά και με υπηρεσίες υποστήριξης για 7 χρόνια, σημείωσε ο κ. Καραιωσηφίδης. «Παλιά παίρναμε μαχητικά χωρίς όπλα, που ήταν παρκαρισμένα κάπου, μέχρις ότου παίρναμε με το σταγονόμετρο κάποια ανταλλακτικά από τις χώρες παραγωγής πανάκριβα, για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτά τα πολύτιμα αποκτήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού σε υπηρεσία, γιατί αυτά δεν τα πήραμε για να κάθονται αλλά για να είναι έτοιμα να πολεμήσουν».
Μετά τα 6 αυτά Ραφάλ, ανέφερε, θα έχουμε πιθανότατα προς το τέλος της χρονιάς άλλα 6 που θα είναι καινούρια, τα μεθεπόμενα 6 θα είναι μεταχειρισμένα και μετά θα περιμένουμε τα τελευταία 6 από τα συνολικά 24, που θα τα παραλάβουμε μετά το 2024.
«Αυτή την στιγμή αποκτούμε ένα από τα καλύτερα μαχητικά της Δύσης, με εξαίρεση το F35 που είναι μαχητικό 5ης γενιάς και ανήκει σε άλλη κατηγορία και είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά, έχει ειπωθεί και από πρωθυπουργικά χείλη ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα το δούμε», προσέθεσε.
«Σκεφτείτε κάτι πολύ πρόσφατο, η κρίση του 2020 αποκάλυψε ότι στην Τουρκία διαχρονικά, άσχετα ποιος είναι στην εξουσία, υπάρχει η αποφασιστικότητα να μας καταστήσει περιφερειακή χώρα γύρω από τις επιδιώξεις της Άγκυρας να γίνει υπερδύναμη. Να γίνουμε μια χώρα που δεν μπορούμε να αμυνθούμε, που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις προκλήσεις και δεν μπορούμε τελικά εμείς να διαφεντεύουμε την ακεραιότητα και την εθνική μας ανεξαρτησία. Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας δεν γίνονται με το ίδιο σκεπτικό, αλλά με στόχο την αποτροπή. Είναι εθνική προσπάθεια να αυξηθεί η αποτρεπτική μας ικανότητα» τόνισε ο κ. Καραϊωσηφίδης.
«Αυτή την στιγμή μαζί με τα Ραφάλ, τις φρεγάτες και πιθανότατα μαζί τις κορβέτες που ίσως είναι γαλλικές ίσως και όχι, αγοράσαμε από το Παρίσι μία συμμαχία, αυτή είναι αμφίδρομη. Έχει και υποχρεώσεις και απολαβές. Η κοινή γνώμη έχει την εντύπωση ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τα πιο σύγχρονα, τα πιο καινούρια, μοντέρνα και πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών», επεσήμανε ο κ. Καραϊωσηφίδης, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Όπως εξήγησε, λόγω διαφόρων παραγόντων, μη εξαιρουμένης και της 12ετούς κρίσης, τα τελευταία μαχητικά αεροπλάνα που παρήγγειλε η ελληνική πολεμική αεροπορία ήταν το 2005, F16 3ης γενιάς, τα οποία παραλήφθηκαν το 2009 και από τότε απολύτως τίποτα, την ίδια στιγμή που η χώρα που προβάλει την μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα, η Τουρκία, συνεχίζει να εξοπλίζεται, συμπλήρωσε. «Αν και στον τομέα της αεροπορίας ούτε οι Τούρκοι έκαναν σημαντικά βήματα για έναν απλό λόγο. Είχαν μπει στο άρμα των F35 το οποίο ναυάγησε εξαιτίας των S400. Άρα βρίσκονται πίσω, υπάρχει ένα σημαντικότατο πισωγύρισμα στην προσπάθεια της τουρκικής αεροπορίας να αποκτήσει όχι μόνο την αριθμητική υπεροχή που την είχε σε μεγάλο βαθμό έναντι της ελληνικής αλλά και την ποιοτική. Τα Ραφάλ έχουν να ανατρέψουν αυτό το πράγμα και είναι «game changer» γιατί είναι 4ης γενιάς, που δεν υπάρχει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ούτε μπορεί να αποκτηθεί, ούτε μπορεί να μπει σε διαδικασία απόκτησης τουλάχιστον για κάποια χρόνια» εκτίμησε τέλος ο κ. Καραϊωσηφίδης.
www.ertnews.gr