Για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για την αποκατάσταση των καμένων δασών αλλά και τις κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας των περιοχών μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην εξυγίανση του εδάφους.
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης:
«Η φύση έχει μηχανισμούς αυτοΐασης. Αν αφήσουμε το χρόνο να εξελιχθεί χωρίς να παρέμβει ο άνθρωπος αρνητικά, η φύση καταφέρνει να αυτοϊαθεί.
Στην πράξη όμως δεν έχουμε αυτήν την ευελιξία. Γιατι δεν είναι μόνο μια μεγάλη οικολογική καταστροφή αυτό που συνέβη, αλλά και ένα μεγάλο πλήγμα στην κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια ο πληθυσμός των καμένων περιοχών είχε μεγάλη διασύνδεση ακριβώς με τη λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος. Πολλοί παραγωγοί μελιού, ρητίνης, υλοτομίας… Οπότε θα πρέπει να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα και στοχευμένα, προστατεύοντας και την τοπική κοινωνία από πιθανά προβλήματα ερημοποίησης λόγω της καταστροφής.
Η «άμεση αναδάσωση» νομίζω είναι ένα αντανακλαστικό της κοινωνίας, συναισθηματικό από τη μία μεριά, που δείχνει ότι φοβόμαστε μην υπάρξουν προβλήματα αλλαγής χρήσης γης. Η σωστή αντίδραση είναι να γίνει η αναδάσωση χωρίς αλλαγή χρήσης γης, αλλά να γίνει οργανωμένα, με διάλογο και γνώση της τοπικής κοινωνίας. Να προχωρήσουμε ολοι με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Καταρχήν πρέπει να φροντίσουμε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα από αυτήν την καταστροφή. Τα βασικότερα τώρα πια θα είναι προβλήματα κυρίως διάβρωσης του εδάφους, που μπορεί να οδηγήσει το χειμώνα σε πλημμύρες, κατολισθήσεις. Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε και για πιθανή επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από πιθανές τοξικές ουσίες που έχουν εκλυθεί από την καύση, ειδικά όταν εμπλέκονται θέματα αμιάντου από τις στέγες από ελενίτ στις αγροτικές κατοικίες ή άλλων συστατικών όπως διοξίνες από την καύση πλαστικών εκεί που κάηκαν σπίτια. Το καλό με τη Βόρεια Εύβοια είναι ότι δεν κάηκαν πάρα πολλά τέτοια, που σημαίνει ότι είναι ελεγχόμνενη η κατάσταση. Πρέπει όμως να γίνει μια άμεση στοχευμένη μελέτη και της πιθανότητας επιμόλυνσης, προκειμένου να προχωρήσουμε με τη σωστή σειρά και στα σωστά σημεία με δράσεις ανάκαμψης.
Χρειάζεται να δράσουν πολλοί επιστημονικοί κλάδοι, όχι μόνο όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον, αλλά και με θέματα γεωλογίας, και ζωολόγοι, βιολόγοι, κτηνίατροι, όσοι μπορούν να παρέμβουν σε αυτό το επίπεδο. Είναι ευκαιρία για τη δημιουργία ενός πρότυπου μηχανισμού ανάκαμψης με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Η τεχνολογία μας δίνει πολλά όπλα για καθαρισμό του εδάφους με τη χρήση φυτικών ή άλλων βιολογικών μεθόδων, πολύ φιλικών προς το περιβάλλον. Είναι σημαντικό όμως να το κάνουμε αυτό, να μην μείνουμε μόνο στη λογική του «αναδασώνω» χωρίς να βελτιώσω την υγεία του συνολικού συστήματος.
Είναι πραγματικά κρίσιμο για τη λειτουργία της κοινωνίας μας να παραμείνουν οι αγρότες σε αυτές τις περιοχές. Θα ήταν τραγικό να ερημοποιήσουμε το βόρειο τμήμα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας δίπλα στην Αττική. Το πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό, εξαρτάται από το πόσο καλά θα κάνουμε αυτήν την εξυγίανση του εδάφους.
Το θέμα της εξυγίανσης των εδαφών είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ερευνητικού προγράμματος της Ε.Ε., του Ορίζοντα Ευρώπη, μαζί με την καταπολέμηση του καρκίνου, και τη δημιουργία υγειών και κλιματικά ουδέτερων πόλεων. Πέρα από τα κονδύλια που προσφέρονται από την Ε.Ε. σε αυτήν την κατεύθυνση, η δημοσιότητα της έκτασης της καταστροφής έχει κινήσει το ενδιαφέρον και σε ξένους επιστήμονες. Εγώ έχω δεχθεί άπειρα τηλεφωνήματα από συναδέλφους στο εξωτερικό και με προσφορές για βοήθεια από επιστημονικούς φορείς. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα σωστά αυτή τη φορά».
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr