Ερωτηθείς εάν είχε υπάρξει συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα με τα άλλα κόμματα, πριν την ΔΕΘ, όπου εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση αν είναι πρώτο κόμμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας απάντησε «όχι μεγάλη συνεννόηση, άλλωστε θα το μαθαίνατε».
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, σημείωσε ότι «υπάρχει καταρχήν μια δημόσια συζήτηση». «Λέμε εμείς, λέει ο κ. Ανδρουλάκης, έβγαλε ανακοίνωση το ΜέΡΑ25, δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό, αλλά την μεγαλύτερη προσοχή μας την δίνουμε ώστε να είμαστε πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές και θεωρούμε ότι από κει και πέρα το ερώτημα μεταφέρεται προς αυτούς που θεωρούμε συμμάχους σε μια προοδευτική κυβέρνηση, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν πια στην πράξη την διάθεσή τους» συμπλήρωσε.
Ο κ. Βίτσας, προσέθεσε ακόμα, ότι «ούτε από τις ανακοινώσεις του κ. Ανδρουλάκη ούτε από τις ανακοινώσεις του κ. Βαρουφάκη», εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε, επισημαίνοντας όμως ότι είναι φυσιολογικό ο ηγέτης και η ηγετική ομάδα κάθε κόμματος, να προσδοκά και να βγάζει στην δημοσιότητα τις θέσεις της για μια αυτόνομη πορεία.
«Αυτό είναι λογικό. Όμως το βράδυ των εκλογών και με βάση τα αποτελέσματα, η ίδια η ηγεσία, θα βρεθεί μπροστά στο εξής δίλημμα, «τι κάνω τώρα;» Πηγαίνω, συζητάω με τον ΣΥΡΙΖΑ ποια θα είναι τα βασικά στοιχεία ενός προγράμματος και πώς θα υλοποιηθεί ή λέω όχι, δεν συνεργάζομαι με τον Τσίπρα- που το λέω τώρα που είναι προεκλογική περίοδος- αυτό όμως ξέρω ότι θα προσμετρηθεί στους ίδιους τους ψηφοφόρους» συνέχισε ο κ. Βίτσας.
Σχετικά με την απόκλιση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην κοστολόγηση των μέτρων που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ, ο κ. Βίτσας σχολίασε πως «η ΝΔ έχει μια εμμονή με τα νούμερα γύρω στα 25 εκατ.» και πως όποτε ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και πολύ σαφές στην κοστολόγησή του, βγαίνει η ΝΔ και μιλάει για 25-27 εκατ. ευρώ.
«Για την ΔΕΗ, είναι στην ουσία επαναγορά συγκεκριμένων μετοχών της, γιατί έχουμε ήδη ένα υψηλό ποσοστό σαν κράτος στην ΔΕΗ και ανάκτηση του μάνατζμεντ. Το δε κόστος έχει υπολογιστεί ότι θα είναι γύρω στα 360-400 εκατ. το πολύ. Για την Ελληνική Τράπεζα αυτή την στιγμή το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 40%, δηλαδή είναι ο κύριος μέτοχος έτσι κι αλλιώς. Άρα το βασικό ζήτημα είναι πώς διοικείται και τι πολιτικές κάνει ιδιαίτερα όσο αφορά τις δανειοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», διευκρίνισε ο κ. Βίτσας, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι η μεσαία τάξη υπερφορολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην ουσία παραδέχτηκε και κατά μία έννοια ζήτησε συγγνώμη, γιατί κατά των μνημονιακών χρόνων για να βγούμε από το μνημόνιο επλήγη κατά κύριο λόγο η μεσαία τάξη».
www.ertnews.gr