Μία γενναία μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα της Δικαιοσύνης ετοιμάζει η κυβέρνηση. Από το βήμα του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έδωσε το στίγμα της κυοφορούμενης ρύθμισης, υπογραμμίζοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν ριζικές αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, Ιωάννα Μάνδρου, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και προανήγγειλε την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών. «Δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται αξιολόγηση των δικαστών. Υπάρχει μεγάλη προσκόλληση στην επετηρίδα, χρειάζονται μεγάλα βήματα μπροστά, πρέπει να αποδώσουμε αξιοκρατία στο δικαστικό σώμα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δρομολογούνται αλλαγές και στον χάρτη των δικαστηρίων της χώρας. Τόνισε επίσης ότι άμεσα κατατίθενται τέσσερα νομοσχέδια για την Παιδεία, το Επιτελικό κράτος 2, την Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή.
Με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη ο υπουργός ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν παίζει με τους θεσμούς όπως η προηγούμενη κυβέρνηση και σκοπεύει να ολοκληρώσει την τετραετία. Όσον αφορά τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως η αυτοδυναμία είναι σκοπός αλλά όχι αυτοσκοπός, συμπληρώνοντας πως η νυν κυβέρνηση δεν αποκλείει τις προγραμματικές συνεργασίες στη βάση ενός σχεδιασμού που είναι ωφέλιμη για την χώρα.
Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα ελληνικά δικαστήρια 120.000 εκκρεμείς υποθέσεις, που δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν ακόμα κι αν φτάσουν στα όρια τους οι δικαστές. Υποστήριξε πως η επιτάχυνση δεν βρίσκεται μόνο στην αξιολόγηση, αλλά και σε άλλα εργαλεία, όπως η πιλοτική δίκη.
Αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω καθυστερήσεων. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον διπλάσιο αριθμό ετήσιων συμβάσεων, γύρω στις 8.000» είπε χαρακτηριστικά.
Στην ανάγκη της αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών στάθηκε ο Μιχάλης Πικραμένος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέγοντας ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο , οι ανώτατοι δικαστές δεν ελέγχονται. Υποστήριξε ότι μέσω της αξιολόγησης θα βελτιωθεί τόσο η ταχύτητα όσο και η ποιότητα των αποφάσεων. Όσον αφορά τον δικαστικό χάρτη, ο κ. Πικραμένος μίλησε για δικαστήρια δύο ειδών, τα μεγαλύτερα (στα αστικά κέντρα) με φυσική παρουσία και τα μικρότερα, που θα λειτουργούν με τηλεματική.
www.ertnews.gr