«Βήμα προόδου ότι κληθήκαμε στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (28/06) στη Ρώμη.
Στην υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (28/06) στη Ρώμη, συμμετείχε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι είναι βήμα προόδου το ότι η Ελλάδα κλήθηκε στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε μέρος στην Υπουργική Συνάντηση για τη Συρία, ενώ στο περιθώριο της διάσκεψης είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους τους.
Μετά το πέρας των εργασιών, ο Νίκος Δενδιας αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στις δύο υπουργικές συναντήσεις, τονίζοντας ότι «είναι ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη». Είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ότι σήμερα κληθήκαμε στην περιορισμένη σύσκεψη κρατών για τη Σύρια, την οποία οργάνωσαν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέντερσεν.
Σε ό,τι αφορά στη στάση της Τουρκίας στην τελευταία διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, είπε ότι η Άγκυρα απομονώθηκε και σημείωσε ήταν η μόνη χώρα η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα, αλλά μόνο οι μισθοφόροι. Αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη θέση, όπως επίσης είναι και μια λανθασμένη διπλωματική τακτική, προσέθεσε.
Αναφερθείς στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως έχει μια ξεκάθαρη θέση, που είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Είναι μια θέση η οποία οδηγεί στη δημιουργία δημοκρατικών κρατών, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», εξήγησε ευκρινέστερα.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η θέση της χώρα μας συμπίπτει με εκείνη της Ιταλίας, η οποία ζήτησε να δοθεί περισσότερο βάρος στην καταπολέμηση του ISIS στην Αφρική, ο κ. Δένδιας απάντησε πως είναι προφανές ότι συνολικά η ΕΕ αποκτά πλέον μια αίσθηση της ανάγκης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέραν των συνόρων της.
«Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μονό στη Λιβύη, αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική», επισήμανε περαιτέρω.
Επιπροσθέτως, διαμήνυσε πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι «τα σύνορα της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της» και ότι πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη. Σε αυτό το σημείο, έκανε ειδική αναφορά στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, που συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής.
Εστιάζοντας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είχε μια σημαντική σειρά διμερών συναντήσεων με τους υπουργούς Εξωτερικών του Νίγηρα και της Κένυας, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά και πέραν αυτών, συμπλήρωσε, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, του Λιβάνου και της Μολδαβίας, καθώς και μία άλλη σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της βασικής διάσκεψης.
{https://twitter.com/GreeceMFA/status/1409545293792751622?s=20}