Για το σχέδιο αποφόρτισης του Αττικού νοσοκομείου απο τις επικουρικές κλίνες (ράντζα), μια διαχρονική παθογένεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» , ο διοικητής του, Σπυρίδων Αποστολόπουλος. Όπως ανέφερε «το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Τη συνέργεια του Αττικού Νοσοκομείου με ιδιωτικούς φορείς, τη συνέργεια με άλλες δημόσιες δομές και το σημαντικότερο είναι εσωτερικές βελτιώσεις και μετατροπές κλινών, με τροποποιήσεις προγράμματος λειτουργίας του ίδιου του νοσοκομείου.
Όπως διευκρινίστηκε για τους δύο πρώτους πυλώνες, ο ασθενή ο οποίος θα πήγαινε σε ράντζο στο Αττικόν, πηγαίνει σε κανονική κλίνη, αλλά σε άλλο νοσοκομείο, είτε δημόσιο και ιδιωτικό. Όπως είπε ο κ. Αποστολόπουλος «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και εξελίσσεται το σχέδιο με το Υπουργείο Υγείας και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας».
«Υπάρχει πρωτόκολλο κριτηρίων το οποίο τηρείται αυστηρά και με κάθε ασφάλεια για τον ασθενή, προωθείται, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε σε αντίστοιχο κενό κρεβάτι δημόσιου νοσοκομείου όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία το κάθε περιστατικό» υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε «Είναι μια βαθιά μεταρρυθμιστική προσπάθεια της νοσοκομειακής περίθαλψης στη χώρα, η οποία θα εκτονώσει την υπερβολική ζήτηση, που αυξήθηκε περισσότερο την περίοδο της πανδημίας, με τα γνωστά αποτελέσματα που παρουσιάζουν κάποιοι δείκτες. Εμείς κλείναμε για παράδειγμα τις εφημερίες μας με 120 ράντζα πριν ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξαλείψει τα ράντζα από το Αττικό Νοσοκομείο. Είμαστε όμως πολύ ικανοποιημένοι, ότι το σχέδιο το οποίο έχει αρχή, μέση και τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι τώρα δείχνει βελτιωτικούς δείκτες. Ήδη η τελευταία εφημερία που κάναμε. Κλείσαμε με 19 ράντζα τα οποία την επόμενη μέρα απορροφήθηκαν μέσα στο νοσηλευτήριο.
«Δημόσια νοσοκομεία, τα οποία υποδέχονται περιστατικά δικά μας, προφανώς έχουν άνεση έχουν κενές κλίνες, έχουν χειρουργικό χρόνο διαθέσιμο και έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν τον ασθενή που θα προωθηθεί από το Αττικόν. Δεν πάμε να επιβαρύνουμε ένα νοσοκομείο που ήδη έχει μεγάλο φόρτο πληρότητας. Υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία σε κάθε εφημερία ή στην καθημερινότητά τους διαθέτουν κενές κλίνες. Άρα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν ένα μικρό αριθμό περιστατικών, κατά το μέρος που οι κλίνες το επιτρέπουν. Το δεύτερο, ο ασθενής, ο οποίος θα προωθηθεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο, δεν επιβαρύνεται, έχει μηδέν κόστος νοσηλείας, είναι με την ασφαλιστική του κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ» διευκρίνισε.
Όπως υποστήριξε «η πανδημία και η ανάγκη διαχείρισης οριζόντια περισσότερων κλινών, ανεξάρτητα αν ανήκουν στον ιδιωτικό η στον δημόσιο τομέα, ανέδειξε καινούργια εργαλεία συνύπαρξης και συλλειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτή τη στιγμή έχουμε λοιπόν στην πράξη μια συνέργεια με μηδενικό κόστος για τον ασθενή και με ελαχιστοποίηση του κόστους χρόνου αναμονής του ασθενή προκειμένου να πάρει θέση».
«Έχουμε λοιπόν ένα διπλό όφελος, το οποίο μεγιστοποιεί το όφελος στο ίδιο το σύστημα υγείας, γιατί επιταχύνονται οι χρόνοι νοσηλείας και είναι έτοιμο το σύστημα να διαθέσει κλίνες στους επόμενους ασθενείς που θα απαιτηθεί» εκτίμησε και υπογράμμισε πως «Το στοίχημα, να πετύχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα στη διαθεσιμότητα των κλινών».
Για το γεγονός ότι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι σημείο τριβής με τους υγειονομικούς που απεργούν σήμερα 22/2, είπε πως « Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για τα συνδικαλιστικά αιτήματα. Η προσωπική μου άποψη είναι όμως, πως ό,τι μεγιστοποιεί το όφελος των πολιτών και των ασθενών και ό,τι επιταχύνει το χρόνο και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους ασθενείς, έχει ένα θετικό πρόσημο και προφανώς είμαστε με την άποψη ότι πρέπει να είμαστε πάντα με την πλευρά των ασθενών. Το κέντρο βάρους του υγειονομικού συστήματος εστιάζει πάνω στις ανάγκες κάλυψης των αναγκών των ασθενών. Οτιδήποτε άλλο δεν νομίζω ότι ωφελεί τον ίδιο τον ασθενή».
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr