Τα βύσσινα ξεχωρίζουν για την χαρακτηριστική ξινή γεύση τους.
Δύο ποτήρια χυμού βύσσινου την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Ο χυμός αυτός είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη – προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μια μελέτη σε άτομα ηλικίας 65 έως 80 ετών διαπίστωσε επίσης ότι όσοι κατανάλωναν βυσσινάδα ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε φλεγμονές και οξειδωτικό στρες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Αυτό φάνηκε από τις μειωμένες ποσότητες CRP (c-αντιδρώσα πρωτεΐνη) και MDA (μηλονοδιαλδεΰδη) – χημικές ουσίες στο αίμα που σηματοδοτούν αυτές τις διεργασίες.
Ο χυμός βύσσινο, όπως αναφέρει το healthstat.gr, μείωσε την «κακή χοληστερόλη» ή την LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) κατά 11% και τη CRP κατά 25% – σε μόλις 12 εβδομάδες. Τα επίπεδα MDA μειώθηκαν κατά 3%. Ενίσχυσε επίσης τη δραστηριότητα ενός γονιδίου που ονομάζεται OGG1 που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sheau Ching Chai, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο χυμός βύσσινο μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά».
Στη μελέτη συμμετείχαν 34 ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες που επιλέχθηκαν τυχαία για να καταναλώσουν είτε περίπου 100 γραμμάρια βυσσινάδας είτε ένα ποτό ελέγχου δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάλυσης. Η Δρ Chai είπε: «Στο τέλος οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν βυσσινάδα είχαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη χοληστερόλη LDL, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ουσιών στο αίμα που υποδηλώνουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των βιοδεικτών CRP και MDA. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου».
Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι ο πρώτος αριθμός που μετρά την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία όταν χτυπά η καρδιά. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120/80 mmHg είναι φυσιολογική. Η Δρ Chai τόνισε: «Το ποσοστό συμμόρφωσης των συμμετεχόντων μας ήταν αρκετά υψηλό, στο 94%, υποδηλώνοντας ότι ένα φλιτζάνι βυσσινάδας δύο φορές την ημέρα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια συνολική δίαιτα».