24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

Ε.Ι.ΘΕ.Λ. Σφοδρή επίθεση των γιατρών Λέρου και Πάτμου στον Β.Κικίλια

Χωρίς σχόλια Share:
«Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Κέντρο Υγείας Πάτμου και στο Νοσοκομείο Λέρου, η Ένωση μας κατέθεσε αιτήματα για ενίσχυση των μονάδων υγείας μας με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό ενόψει της ισχυρής πιθανότητας έξαρσης της πανδημίας.
Οι μονάδες υγείας των νησιών μας έχουν πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων σε ιατρικό και σε άλλο προσωπικό κενές. Δεν έχει προληφθεί ούτε ένας γιατρός.
Η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Λέρου λειτουργεί με μια παθολόγο, το αναισθησιολογικό τμήμα υπηρετεί ένας γιατρός, το ίδιο και στην γυναικολογική κλινική, οι 230 ασθενείς του ψυχιατρικού τομέα εξυπηρετούνται από δυο ψυχίατρους και έναν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου (μπλοκάκι). Δεν υπηρετεί γενικός ιατρός ενώ δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες.
Στο κέντρο υγείας Πάτμου οι εφημερίες της μονάδας πραγματοποιούνται μόνο μετά από μετακινήσεις ιατρών, λείπουν ειδικότητες όπως ακτινολόγου, μικροβιολόγου, ενώ υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό .
Στο ιατρείο Λειψών δεν υπηρετεί ειδικευμένος ιατρός ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα απεικονιστικών και αιματολογικών εξετάσεων λόγω έλλειψης προσωπικού .
Στο ιατρείο Αγαθονησίου υπηρετούν ένας ιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου, μια νοσηλεύτρια και υπάλληλος γενικών καθηκόντων.
Το ιατρείο Αρκιών παραμένει ιατρείο φάντασμα χωρίς εργαζόμενο. Στα νησιά μας δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι Μ.Ε.Θ. Το ΕΚΑΒ είναι με ρημαγμένο στόλο και ελάχιστα πληρώματα, τα πτητικά και πλωτά μέσα δεν επαρκούν για διακομιδές, με αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή ασθενών βαρέως πασχόντων σε κέντρα υγείας και δευτεροβάθμια νοσοκομεία με κίνδυνο για την ζωή τους.
Στο νοσοκομείο Λέρου υπάρχει εξοπλισμός για μοριακή διάγνωση covid 19, όμως τα αντιδραστήρια παρέχονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να φυλάσσονται, όπως συμβούλεψε και ο υπουργός, για βαρέως πάσχοντες που χρήζουν διακομιδής. Τα τεστ συνεχίζουν να στέλνονται για διεκπεραίωση σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Η οδύσσεια των δειγμάτων συνεχίζεται, όπως έχει περιγραφεί σε προηγούμενη ανακοίνωση της Ένωσης. Όμως με αυτή την στρατηγική δεν μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα οποιοδήποτε κρούσμα και να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα. Τονίζουμε ότι στο νησί της Λέρου υπάρχουν κλειστές κοινότητες, όπως το Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης με 2000 προσφυγές μετανάστες, οι Ψυχιατρικές δομές και το τμήμα ΑμεΑ με 230 περίπου ασθενείς.
Συμβουλεύουμε τον κ. Κικίλια να ασχοληθεί με την επίλυση των αναφερομένων προβλημάτων και να πάψει να κουνά το δάκτυλο, όπως συνέβη στην επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πάτμου προς τον πρόεδρο της Ένωσης λέγοντας χαρακτηρίστηκα «εσύ μου έκανες άσχημη εντύπωση από την αρχή γιατί μιλάς συνδικαλιστικά» ή «εμείς θα τα πούμε έξω», στην προσπάθεια του πρόεδρου να θέσει υπόψιν του τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας, απαιτώντας άμεση λύση.
Αυτό που αποκομίσαμε από την συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, είναι ότι έχει αλλεργία προς τους συνδικαλιστικούς φορείς και ότι βλέπει με απαξίωση τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Χάνει εύκολα την ψυχραιμία του όταν του χαλάνε την σούπα που σερ