«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι οι απευθείας αναθέσεις» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.
«Η οικονομική λειτουργία της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως προβληματική και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των παράτυπων δαπανών, όπως διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
Στη συζήτηση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι από τα στοιχεία της Έκθεσης προκύπτει πως «υπάρχει έντονη οσμή αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων και στις δαπάνες της ΕΕ», ενώ «το πρόβλημα αφορά και στον σχεδιασμό του κοινοτικού προϋπολογισμού».
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «η ΕΕ κινείται σε μία κατεύθυνση πολεμικής οικονομίας και αυτό συνιστά τη νέα διαιρετική τομή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Όπως ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η ΕΕ εξετάζει να ανακατευθύνει περίπου το 1/3 του προϋπολογισμού της σε αμυντικές δαπάνες. Δηλαδή το 1/3 του κοινοτικού προϋπολογισμού θα αφαιρεθεί από το ταμείο συνοχής, θα αφαιρεθεί από πολιτικές για τη μείωση των ανισοτήτων, θα αφαιρεθεί από τη δυνατότητα κάλυψης κοινωνικών αναγκών και θα κατευθυνθεί στην οργάνωση μίας πολεμικής οικονομίας. Είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και δυσμενής εξέλιξη -πρόκειται για περίπου 400 δισ. από το 2021 έως το 2027- και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση του επιπέδου διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών».
Αναφερόμενη στην ελληνική πραγματικότητα τόνισε ότι «βλέπουμε μία ευθεία αντιστοίχιση με αυτή την προβληματική λειτουργία και τον προβληματικό σχεδιασμό. Υπάρχει υπέρογκη αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς, σε βάρος των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία».
Στη χώρα μας, συνέχισε, «έχουμε μεγεθυμένο και το πρόβλημα της αδιαφάνειας. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι οι απευθείας αναθέσεις, οι οποίες αυξάνονται επί διακυβέρνησης ΝΔ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι 3 στις 4 δημόσιες συμβάσεις, σχεδόν το 75% του συνόλου, είναι απευθείας αναθέσεις. Το πρόβλημα των απευθείας αναθέσεων το υπογράμμισε, με πολύ έντονο και καθαρό τρόπο, και το Ελεγκτικό Συνέδριο στη χώρας μας. Με μία έκθεση κόλαφο για το τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις δημόσιες συβάσεις και την αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».
Ο δεύτερος τομέας με το ίδιο πρόβλημα, σημείωσε, είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα μας, καθώς «ο σχεδιασμός αποκλείει τις μικρές επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση, γιατί το σύνολο των δανείων κατευθύνονται δια των συστημικών τραπεζών, στις οποίες οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση. Επίσης, αν δούμε την εκτέλεση, τις πραγματικές και όχι τις λογιστικές δαπάνες που έχουν γίνει, μιλάμε για μία απορρόφηση της τάξης του 12%, ενώ λιμνάζει ένα πολύ υψηλό ποσό πόρων. Άρα, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα κατευθύνονται σε λίγους μεγάλους παίχτες της αγοράς που ούτως ή άλλως όλη αυτή την περίοδο αυξάνουν τα κέρδη τους -εταιρείες ενέργειας, τράπεζες κ.λπ.- και η πραγματική τους απορρόφηση είναι πολύ χαμηλή».
Κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η μη στόχευση των δαπανών στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και η αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος δημιουργούν τρομερό πρόβλημα αξιοπιστίας από τους πολίτες προς τους θεσμούς, προς τη λειτουργία του κράτους, προς την αποτελεσματικότητα του κράτους δικαίου. Αυτά τα στοιχεία, η αδιαφάνεια και η μη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, παρά το χρήμα που ρέει άφθονο μπροστά στα μάτια μας, οδηγούν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες στην αποχή, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και στην αναζήτηση δήθεν αντισυστημικών λύσεων από την ακροδεξιά. Έτσι καταλήγουμε στο τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που έχουμε σήμερα πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως».
{https://www.youtube.com/watch?v=IAp6-vqpUh4}