Τι θα γινόταν αν οι μηχανές στη Γερμανία στη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, σταματούσαν, λόγω έλλειψης ενέργειας;
Σε μια χώρα που εξαρτάται κατά 60% από το ρωσικό φυσικό αέριο για να λειτουργήσει, οι βιομηχανίες θα σταματούσαν την παραγωγή, θα ακολουθούσε κύμα μαζικών απολύσεων και η αλυσίδα ανεφοδιασμού θα κατέρρεε, εξηγεί ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Δεν πρόκειται απλώς για σενάριο εργασίας αλλά για ορατό ενδεχόμενο, μετά την κίνηση της Ρωσίας να μειώσει σταδιακά τη ροή αερίου. Τα αποθέματα της Γερμανίας επαρκούν μόλις για 2,5 με 3 μήνες.
Η Γερμανία προσανατολίζεται, επίσης, στο ενδεχόμενο μείωσης των εξαγωγών, ώστε να καλύψει πρώτιστα τις δικές της καταναλωτικές ανάγκες. Αυτό το γεγονός θα πλήξει όλες τις οικονομίες της Ευρώπης.
Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να μετασκευάσει τον αγωγό Nord Stream 2, σε δίαυλο μεταφοράς LNG, από τον τερματικό σταθμό στη Βαλτική θάλασσα.
Κάτι που εξόργισε το Κρεμλίνο το οποίο απειλεί με κυρώσεις και αντίποινα. Ακόμη και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων γερμανικών εταιρειών στην Ρωσία.
Η γερμανική ενεργειακή κρίση επιδεινώνει το ήδη σοβαρό ενεργειακό έλλειμμα στο σύνολο της Ευρώπης.
Οι ηγέτες συζήτησαν όλα τα ενδεχόμενα αλλά κατέληξαν σε ένα γενικόλογο κείμενο συμπερασμάτων, όπου γίνεται λόγος για την ανάγκη διασφάλισης ενέργειας σε προσιτές τιμές.
H Ελλάδα επανέφερε την πρόταση της για παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτό δίνει χώρο στην κερδοσκοπία εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών.
«Πιστεύω ότι πια έχει ωριμάσει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες έτσι ώστε η ΕΕ να προτείνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρισμού. Προφανώς η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα και θα εξακολουθήσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η επικεφαλής της Κομισιόν συμμερίζεται αυτή την αναγκαιότητα:
«Ο ρόλος της ΕΕ είναι να δουλέψει για την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, που δυνητικά θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τη διαμόρφωση της τιμής της αγοράς ενέργειας», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Για να μην επεκταθούν οι κερδοσκοπικές τάσεις και εντός της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην εσωτερική αγορά ενέργειας, προαναγγέλλοντας αυστηρούς ελέγχους, ώστε τη μείωση των διεθνών τιμών να τη νιώσει ο καταναλωτής.
Τα σοβαρά ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης πάντως θα συζητηθούν στο επόμενο προγραμματισμένο Συμβούλιο που θα γίνει το Φθινόπωρο.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Πρόταση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο
Το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα. Ο Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του επιμένει να πιέζει για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
Ακόμη και Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο ζήτησε προκειμένου να ασκηθεί περισσότερη πίεση προς αυτή την κατεύθυνση με τους Ιταλούς να εστιάζουν σε όλη τη σύνοδο στο συγκεκριμένο θέμα και να πιέζουν να πάρουν σαφείς απαντήσεις. Η Έκτακτη Σύνοδος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.
Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός πιέζει τόσο για Σύνοδο όσο και για πλαφόν στις τιμές. Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία εκφράζουν φόβους ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγούσε τον Πούτιν στο να κόψει το φυσικό αέριο σε όλες τις χώρες σε μια προσπάθεια να δείξει την ισχύ του.
ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
www.ertnews.gr