Έφυγε από τη ζωή η αντιστασιακός Αργυρώ Κοκοβλή

Χωρίς σχόλια Share:

Έφυγε από τη ζωή η αντιστασιακός και συγγραφέας Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή, μια θρυλική μορφή της μεταπολεμικής περιόδου μαζί με το άνδρα της Νίκο Κοκοβλή.

Η Αργυρώ Κοκοβλή έφυγε στα 94 της, και η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα (18/3).

Πέρα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο είχε συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισσο και στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς.

Η Αργυρώ Κοκοβλή γεννήθηκε στη Δρακώνα Κεραμειών και συμμετείχε από νωρίς στην αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Το 1947 συλλαμβάνεται και κρατείται στη φυλακή και στις αρχές του 1948 βγαίνει στο βουνό και εντάσσεται στο Δημοκρατικό Στρατό όπου και γνωρίζει το μετέπειτα σύζυγο της Νίκο.

Είναι από τους λιγοστούς φυγάδες που παραμένουν στην παρανομία και μετά το τέλος του εμφυλίου κάνοντας πολιτική δουλειά (έκδοση προκηρύξεων).

Μένουν καταδιωκόμενοι και επικηρυγμένοι μέχρι το 1962 (16 χρόνια) όταν και δραπέτευσαν κρυφά στο εξωτερικό μαζί με τέσσερις ακόμα συντρόφους τους ύστερα από εντολή της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Μετά από έξι μηνών περιπέτειες έφθασαν στη Σοβιετική Ένωση, όπου έζησαν 14 χρόνια. Επαναπατρίστηκαν το 1976.

Ο Νίκος ήταν πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών και η Αργυρώ Κοινωνικών Επιστημών και Δημοσιογραφίας. Έγραψαν μαζί τα βιβλία: Βάσανα και καημοί, Στα βουνά της Κρήτης και στην παρανομία, ΕΣΣΔ – Προσδοκίες και πραγματικότητα, Μνήμες που ποτέ δεν σβήνουν, και το “Άλλος δρόμος δεν υπήρχε” που έγινε και ντοκιμαντέρ.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Αργυρώς Πολυχρονάκη – Κοκοβλή

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο της εμβληματικής αγωνίστριας της Αριστεράς, αντιστασιακού και συγγραφέα, Αργυρώς Πολυχρονάκη-Κοκοβλή και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Η Αργυρώ Κοκοβλή γεννήθηκε το 1927 στη Δρακώνα του Ν. Χανίων και συμμετείχε από νωρίς στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Το 1948 εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό όπου και γνωρίζει τον μετέπειτα σύζυγό της, Νίκο Κοκοβλή, με τον οποίο παραμένουν  στην παρανομία και μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Καταδιωκόμενοι και επικηρυγμένοι μέχρι το 1962, διαφεύγουν με εντολή του ΚΚΕ στη Σοβιετική Ένωση, όπου έζησαν 14 χρόνια, έως τον επαναπατρισμό τους, το 1976.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, αρχικά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, η Αργυρώ Πολυχρονάκη–Κοκοβλή συνεχίζει τον αγώνα, εμπνεόμενη από τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο. Στον αγώνα αυτόν επέμεινε με συνέπεια και με τις ίδιες αρχές μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προλαβαίνοντας να δει την, για πρώτη φορά, Κυβέρνηση της Αριστεράς.

Πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών και Δημοσιογραφίας, αναπτύσσει με τον σύζυγό της ένα σημαντικό βιωματικό συγγραφικό έργο αναφορικά με τους αγώνες του ελληνικού λαού για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη, με έμφαση στα Χανιά, όπου ανέπτυξε κυρίως τη δράση της με παραδειγματικό σθένος, έως το τέλος της ζωής της».

The post Έφυγε από τη ζωή η αντιστασιακός Αργυρώ Κοκοβλή appeared first on Aftodioikisi.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Εφυγε από τη ζωή η αγωνίστριας της Αριστεράς και συγγραφέας Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή

Next Article

Η επτάχρονη με δείκτη νοημοσύνης 160 που τη θέλουν όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: