Ένας νέος αιματολογικός έλεγχος φαίνεται να ανιχνεύει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου, όπως ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας. Προς το παρόν το εγχείρημα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών που, όπως λένε οι Βρετανοί επιστήμονες που τις διεξάγουν, είναι ενθαρρυντικές, καθώς στο 75% των περιπτώσεων κατάφεραν να εντοπίσουν τον καρκίνο εγκαίρως.
Το test Galleri, όπως ονομάζεται, είναι γνωστό από ετών, όμως μόλις τώρα οι ειδικοί επιστήμονες κοινοποίησαν στο συνέδριο τα αποτελέσματα έρευνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία και την Ουαλία, όπου συμμετείχαν συνολικώς περισσότερα από 5000 άτομα, με «ύποπτα συμπτώματα».
Αν και, όπως σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η καινούρια μέθοδος δεν είναι ακόμη αρκούντως ακριβής για οριστική διάγνωση καρκίνου ή απουσίας του, οι παραδοσιακές διαγνωστικές μέθοδοι επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν βάσει της ελεγχόμενης αιματολογικής βιοψίας.
Στο 85% των περιπτώσεων όπου ανιχνεύσαμε καρκίνο, (το τεστ) μας είπε και πού βρισκόταν ο καρκίνος, οπότε, στο μέλλον, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το τεστ με ακρίβεια για να ακολουθήσουμε τις κατάλληλες παρεμβατικές ερευνητικές μεθόδους από νωρίς και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μαρκ Μίντλτον, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το τεστ βασίζεται στον εντοπισμό μοριακών αλλοιώσεων, οι οποίες προκαλούνται στο αίμα από την παρουσία όγκων και προσφέρει σημαντικές ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καρκίνων.
Εκτός από την έρευνα επί συμπτωματικών ατόμων, στη Βρετανία πραγματοποιείται και έρευνα με την συμμετοχή χιλιάδων ασυμπτωματικών ατόμων για να εξακριβωθεί η ταχύτερη πιθανή δυνατότητα διάγνωσης βάσει της καινούριας αιματολογικής βιοψίας.
Πάντως, τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας αναμένονται σε τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ το τεστ αναμένεται να παραμείνει μόνο πειραματικώς διαθέσιμο για το άμεσο μέλλον.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Μόρντουντακ
www.ertnews.gr