Εξονυχιστικό έλεγχο ξεκινάει σήμερα η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Κέντρο Εξωσωματικής
Γονιμοποίησης, στα Χανιά, το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών της χώρας.
Οκτώ στελέχη και συνεργάτες του Κέντρου κατηγορούνται για παράνομες υιοθεσίες βρεφών, για εικονικές εμβρυομεταφορές σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και για εκμετάλλευση γυναικών, που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, χρησιμοποιώντας τις ως δότριες ωαρίων και ως παρένθετες μητέρες.
Της Σοφίας Πατραμάνη
Δύο κορυφαίοι επιστήμονες παραχώρησαν συνέντευξη στο ertnews.gr για το σοβαρό αυτό θέμα.
Ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ΄ Μαευτικής Γυναικολογικής κλινικής στο «Αττικόν» κ. Πέτρος Δρακάκης, ο οποίος δίνει πολύτιμες συμβουλές στα ζευγάρια, που απευθύνονται σε Κέντρα Εξσωματικής Γονιμοποίησης, για να αποκτήσουν ένα παιδί, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και o πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αν. καθηγητής στο ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Βραχνής, ο οποίος μιλάει για όλες τις ενέργειες της Αρχής, προκειμένου να διασφαλιστεί το γεννητικό υλικό (ωάρια και έμβρυα), που βρίσκεται στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης του συγκεκριμένου Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. «Το γεννητικό υλικό είναι ασφαλές», επισημαίνει ο κ. Βραχνής:
«Μεριμνήσαμε για το υγρό, που χρησιμοποιείται για την κρυοσυντήρηση, το οποίο, χθες, θα τελείωνε και παραδόθηκε, άμεσα, στη Μονάδα. Αναθέσαμε την επιστημονική υπευθυνότητα σε μαιευτήρα – γυναικολόγο ο οποίος είναι σε συνεργασία μαζί μας. Ηταν ο αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας και δεν αντιμετωπίζει καμμία κατηγορία.
Τα ζευγάρια να κάνουν υπομονή μία- δύο εβδομάδες και η Εθνική Αρχή θα επανέλθει με νέες οδηγίες».
- Το γεννητικό υλικό θα παραμείνει στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης της συγκεκριμένης Μονάδας;
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ποινική διαδικασία και στη συνέχεια, θα αποφασιστεί αν το γεννητικό υλικό θα παραμείνει σε αυτήν τη Μονάδα ή αν θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο ή σε δημόσια Μονάδα, στην Αθήνα».
- Οι παρένθετες μητέρες θα συνεχίζουν να παρακολουθούνται ιατρικά από το προσωπικό της Μονάδας και να φιλοξενούνται στους ίδιους χώρους;
«Αν αποδοθούν κατηγορίες, οι κυήσεις αυτές θα παρακολουθηθούν, σε άλλα σημεία, αν χρειαστεί, σε συνεργασία με τα υποβοηθούμενα πρόσωπα, (σ.σ. δηλαδή τα ζευγάρια που είναι οι βιολογικοί γονείς) και ανάλογα με το πού αυτά διαμένουν. Σε αυτήν την περίπτωση, για τη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης, θα συνεννοηθούμε με ποιες άλλες Μονάδες
θα υπάρξει συνεργασία, καθώς και με ποια νοσοκομεία».
- Ο έλεγχος τον οποίο διενεργεί από σήμερα, στη Μονάδα αυτή η Εθνική Αρχή τι θα περιλαμβάνει;
«Η Αρχή θα διενεργήσει έλεγχο από αυτό το τριήμερο. Θα ελέγξουμε θέματα παρένθετης μητρότητας και δωρεάς γεννητικού υλικού. Από την αυτοψία στη Μονάδα, θα προκύψει αν υπάρχουν παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η Αρχή διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ακόμη, δεν ξέρουμε, επισήμως, τις κατηγορίες που αποδίδονται, καθώς, τώρα, ξεκινάει η συνεργασία μας με τις λοιπές Αρχές. Πρόκειται να ασχοληθούμε με θέματα της αρμοδιότητάς μας».
- Υπάρχει η κατηγορία για «εικονικές εμβρυομεταφορές». Ενδέχεται, λοιπόν, να υπάρξουν περιπτώσεις ζευγαριών, τα οποία θα αναζητήσουν την πιθανότητα να έχουν έρθει στον κόσμο δικά τους παιδιά, από παρένθετη μητέρα, με την οποία συνεργάστηκε το Κέντρο και στη συνέχεια να έχουν δοθεί σε άλλα ζευγάρια. Εκτιμάτε, καταρχήν, ότι είναι, ιατρικά, εφικτό να διαπιστωθεί η «εικονική εμβρυομεταφορά»;
«Ιατρικά δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί η εικονική εμβρυομεταφορά. Από ΄κει και πέρα, όμως, υπάρχουν συμπαρομαρτούντα γεγονότα, τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, με αναντιστοιχίες στοιχείων κλπ., τα οποία θα εξετάσουμε, ενδελεχώς».
- Όπως είναι η ταυτοποίηση μέσω DNA;
«Εφόσον υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία για συγκεκριμένο πρόσωπο, θα ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Όμως, θα πρέπει να γίνει καταγγελία και χρειάζεται η συνεργασία και άλλων Αρχών, όπως είναι οι εισαγγελείς.
Εμείς, θα ορίσουμε το επιστημονικό «κομμάτι».
Πολύτιμες είναι οι επισημάνσεις του καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας κ. Πέτρου Δρακάκη, σχετικά με όλα όσα πρέπει να προσέχουν τα ζευγάρια, τα οποία προχωρούν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να αποκτήσουν παιδί:
«Το πιο βασικό είναι να μην παρασύρονται από τα πολύ αυξημένα ποσοστά επιτυχίας, για τα οποία, ενδεχομένως, θα τους μιλήσουν, σε κάποια Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Όπως καταλαβαίνετε, σήμερα, η γνώση είναι παγκόσμια και οι Ελληνες γιατροί είναι, σχεδόν, όλοι εξειδικευμένοι, είτε σε Κέντρα του εξωτερικού, είτε σε άλλα μεγάλα Κέντρα της χώρας μας. Συνεπώς, είναι πολύ δύσκολο ένα Κέντρο Eξωσωματικής Γονιμοποίησης να γνωρίζει ένα «μυστικό», που να ανεβάζει τα ποσοστά επιτυχίας, το οποίο δεν θα γνωρίζουν άλλα Κέντρα».
- Τα ζευγάρια πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τη διαβεβαίωση ενός Κέντρου για ασυνήθιστα μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας;
«Να είναι πολύ υποψιασμένα, αν πηγαίνουν σε κάποιο Κέντρο και τους τριπλασιάζουν ή τους τετραπλασιάζουν τα ποσοστά επιτυχίας, «με κάποιους τρόπους, που μόνο αυτοί ξέρουν».
Για παράδειγμα, αν πουν σε μια γυναίκα 45 ετών ότι, με τις δικές τους μεθόδους, έχει 50-60% πιθανότητα να κάνει παιδί, προφανώς, θα πρέπει να φύγει από αυτό το Κέντρο. Δεν θα πρέπει να υπάρχει εκμετάλλευση ενός ζευγαριού που θέλει να αποκτήσει παιδί.
Γι’ αυτό, θα πρέπει να συγκρίνουν τα ποσοστά που τους δίνουν, με εκείνα, σε άλλα Κέντρα».
- Ποιοι πρέπει να προσέχουν, περισσότερο;
«Οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας, οι οποίες, πραγματικά, πολύ δύσκολα μένουν έγκυες και το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πάρα πολύ χαμηλό. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, όπως είναι η δωρεά ωαρίων, οι οποίες είναι νομοθετημένες και έγκυρες και οι γυναίκες αυτές μπορούν να κάνουν ένα παιδί, αν το επιθυμούν».
- Ειδικότερα, τί πρέπει να αποφεύγουν, που, εκτός των άλλων, θα έθετε σε κίνδυνο και την υγεία του παιδιού;
«Είναι σημαντικό να μη συναινούν, πάνω στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάνουν ένα παιδί, σε πιθανές προτάσεις, που μπορεί να τους γίνουν για να ακολουθήσουν παράνομες και παράτυπες διαδικασίες.
Όχι μόνο γιατί, έτσι, εμπλέκονται σε μια παράτυπη διαδικασία, αλλά γιατί θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα υπάρχει σωστός έλεγχος για το παιδί το οποίο θα αποκτήσουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους.
Συνεπώς, αν τους μιλήσουν για «μοναδικές» θεραπείες, πρέπει να ζητήσουν να τους εξηγηθεί πάρα πολύ αναλυτικά τι ακριβώς είναι αυτές και τί προσφέρουν, ζητώντας, παράλληλα να υπογράψουν ότι έχουν ενημερωθεί και συναινούν. Διαφορετικά, η όλη διαδικασία θα είναι χωρίς τα εχέγγυα της υγείας αυτού του παιδιού».
Και οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών στον Τομέα της Εξωματικής γονιμοποίησης, στη χώρα μας είναι πολύ υψηλά. Και τονίζουν: Για τις άριστες υπηρεσίες, που προσφέρουν οι Μονάδες μας, έρχονται σε αυτές και ζευγάρια από το εξωτερικό. Γιαυτό, ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν θα πρέπει να επηρεάσει εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να αποκτήσουν ένα παιδί».
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr