24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

ΕΚΠΑ για Σαντορίνη- Αμοργό: Δύο ομάδες σεισμών- Πιθανόν ενεργοποιήθηκαν 2 ρήγματα (Χάρτης)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
ΕΚΠΑ για Σαντορίνη- Αμοργό: Δύο ομάδες σεισμών- Πιθανόν ενεργοποιήθηκαν 2 ρήγματα (Χάρτης)

Τα νέα στοιχεία του ΕΚΠΑ για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Δύο ρήγματα πιθανόν να έχουν ενεργοποιηθεί, τα οποία «δίνουν» τους σεισμούς μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη κατανομής των σεισμών που καταγράφηκαν στην περιοχή στις 11 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 12 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση).

«Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ», επισημαίνει η Επιτροπή.

seismoi_xartis_99e0f.jpg

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης- Αμοργού, στις 26 Ιανουαρίου, έως και τις 11 Φεβρουαρίου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ «έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 16.500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14.400 με μεγέθη Μ³1.0».

Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.100 σεισμοί, από τους οποίους περίπου 260 είχαν μέγεθος 2,5 Ρίχτερ, 16 με μέγεθος 4 και τέσσερις των 4,5. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν «108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0».

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι στις 11 Φεβρουαρίου μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ εγκατέστησαν στην Ίο νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος (HA.IOSI). Επίσης στη βραχονησίδα της Ανύδρου εγκαταστάθηκε νέος μόνιμος γεωδαιτικός σταθμός GPS/GNSS.

seismoi2_c0e3e.jpg

seismoi1_d634f.jpg

#ΣΕΙΣΜΟΣ #ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ #ΑΜΟΡΓΟΣ #ΕΚΠΑ



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου για Eurovision: «Η Τουρκία να κάτσει σπίτι της και να μας αφήσει ήσυχους»

Next Article

Αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Πάτρα για προϊόντα «μαϊμού»- 20 προσαγωγές

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: