Για ένα «βαθύ κράτος με ριζωμένες, πακτωμένες αντιλήψεις που οικοδομήθηκαν ειδικά μέσα στο ελληνικό δημόσιο μέσα από συγκεκριμένες ηγεμονικές ιδεολογικά αντιλήψεις και κυρίως μέσα από την αντίληψη του εξισωτισμού, κάτι που έχτισε μια κουλτούρα για την Δημόσια Διοίκηση», έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απαντώντας σε ερώτηση για το γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να πιστέψει τη ΝΔ ότι θα κάνει τώρα πράξη πράγματα που υποσχέθηκε και δεν έκανε, όπως π.χ. την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
«Αντιλαμβάνεστε ότι ένας άνθρωπος – και να το σκεφτούμε τώρα λίγο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού – που έχει προσληφθεί πριν από 20-25 χρόνια στο Δημόσιο, πηγαίνει στη δουλειά του, κάνει τη δουλειά του με έναν ορισμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον, με συγκεκριμένους όρους… Εξισωτισμός σημαίνει «είσαι καλός, είσαι κακός θα πάρεις τα ίδια λεφτά, θα εξελιχθείς υπηρεσιακά με τον ίδιο τρόπο», και τελικά αυτό δημιουργεί μια εικόνα στασιμότητας, δεν υπάρχουν διαδρομές καριέρας, δεν υπάρχουν φιλοδοξίες, δεν υπάρχει εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης για να σπεύσει αν συμπληρώσει πως έγιναν κάποια πράγματα για να αντιμετωπιστούν τα όσα περιγράφηκαν, όπως «ο γραπτός διαγωνισμός που βάζει στοιχεία αξιοκρατικά σε μια διαδικασία που μέχρι τώρα ήταν τυπικώς μοριοδοτική και ο μηχανισμός αξιολόγησης».
«Τώρα, αν αυτό αλλάζει την κουλτούρα στο Δημόσιο, δηλαδή αν ο εργαζόμενος των 25 ετών ξαφνικά ξύπνησε και είναι ένας μεταμορφωμένος άνθρωπος, προφανώς αυτό θέλει πολύ δουλειά ακόμη. Τα διλήμματα είναι σαφή: εμείς πάμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, νομοθετούμε και προχωράμε και από την άλλη υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να σταματήσουν αυτήν την πορεία», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Κληθείσα να διευκρινίσει τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου απάντησε πως «Δικαιοσύνη παντού και στο κράτος σημαίνει να σταματήσει το ρουσφετολογικό όργιο που υπάρχει τα τελευταία 4 χρόνια, η προνομιακή μεταχείριση φίλων και ημέτερων που κάνει η ΝΔ, να σταματήσει η διασπάθιση δημόσιου χρήματος – 10 δισ. σας θυξίζω απευθείας αναθέσεις σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης υπό το πρόσχημα της πανδημίας και κλειστοί διαγωνισμοί – να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση και οι προνομιακές σχέσεις που μπορεί να έχουν στελέχη της ΝΔ με τις τράπεζες και να επιτυγχάνουν προνομιακές ρυθμίσεις στα δάνειά τους την ώρα που άλλοι χάνουν τις κατοικίες τους για λίγες χιλιάδες ευρώ».
«Όλα αυτά σημαίνουν Δικαιοσύνη και στο κράτος και στην δημόσια διοίκηση, διότι το Επιτελικό κράτος στην πραγματικότητα αναδείχθηκε ένας γιγάντιος μηχανισμός διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και πελατειακών σχέσεων. Αυτό που επιθυμούμε, αυτό που νομίζω ότι είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας τελικά, είναι καθαρότητα στους κανόνες και ίσοι όροι του παιχνιδιού για όλους. Όχι να βασίζονται στις προνομιακές σχέσεις που μπορεί να έχουν με το πολιτικό σύστημα κάθε φορά», επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των θεσμών γενικώς, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «μια κυβέρνηση που συνόδευσε την ιστορία της χώρας με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής περιόδου, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, των υποκλοπών, μια υπηρεσία πληροφοριών υπό τον πρωθυπουργό που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, και ακόμη δεν έχουμε λάβει απαντήσεις για τα κρίσιμα ερωτήματα και πιστεύω ότι δεν θα λάβουμε μέχρι τις εκλογές γιατί παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, γιατί παρακολουθείται η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, γιατί παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης».
«Όλα αυτά συνιστούν σοβαρή βαριά πληγή και σκιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει δεν θα υπάρχει καμία σκιά που δεν θα χυθεί άπλετο φως, είτε στο δημόσιο χρήμα είτε στην κάλυψη τέτοιων σκανδάλων», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.
Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των θεσμών, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος ρωτήθηκε για το πώς γίνεται ο κ. Ανδρουλάκης να ζητάει να τον ψηφίσουν για να γίνει πρωθυπουργός ο άγνωστος Χ.
Απαντώντας, ο κ. Μάντζος επανέλαβε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «επιτελικό κράτος συγκεντρωτικό, μια συνταγή αδιαφάνειας και διαφθοράς, όχι μόνο στις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές που είδαμε, αλλά και στην ίδια τη διαχείριση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, στις δημόσιες συμβάσεις που έχουμε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων – το λέει η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων – στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης».
«Άρα η επόμενη εποχή μετά τις εκλογές θα πρέπει να επουλώσει αυτές τις πληγές. Πώς;» διερωτήθηκε ο κ. Μάντζος για να απαντήσει αμέσως:
«Με ΑΣΕΠ παντού, αξιοκρατία παντού, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, Διαύγεια παντού. Καμία εξαίρεση από τη Διαύγεια. Φως στο σκοτάδι, ναι χωρίς καταχρηστική επίκληση του δήθεν απόρρητου στη Βουλή, και ναι, με αλλαγή του τρόπου που ασκείται η κυβερνητική εξουσία. Αν ο λαός στις επόμενες εκλογές ψηφίσει ανατροπή δύο συγκεντρωτικών μοντέλων, την κυβέρνηση του ανιψιού και την κυβέρνηση του κολλητού που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, τα χέρια τα οποία θα γράψουν την επόμενη σελίδα του κοινού βιβλίου της ιστορίας μας θα πρέπει να είναι διαφορετικά. Δεν πρέπει να είναι ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Μάντζος διευκρινίζοντας πως το πρόσωπο του πρωθυπουργού «είναι ακόμα ένα πεδίο προγραμματικής σύγκλισης, σύγκλιση πάνω σε θέσεις προγραμματικές, σύγκλιση πάνω σε πρόσωπα».
«Το ζητούμενο όμως, κύριε Κουβαρά, είναι μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες να αναδειχθεί η αλλαγή πολιτικής την οποία έχει ανάγκη η πατρίδα μας, η αλλαγή σελίδας, και θέλουμε να προχωρήσουμε σε το δικό μας πρόγραμμα που προσφέρουμε στους πολίτες προς διαβούλευση και αξιολόγηση δική μας», κατέληξε ο κ. Μάντζος.
www.ertnews.gr