Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η εν εξελίξει διαδικασία για την ψήφιση δύο σημαντικών νομοσχεδίων πριν το κλείσιμο της Βουλής που αφορούν στην ψήφο των αποδήμων και στις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η συνέχιση των επισκέψεων του πρωθυπουργού στα υπουργεία, αλλά και ο προγραμματισμός των κυβερνητικών πρωτοβουλιών μετά τις θερινές διακοπές, δίνουν το στίγμα της προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου να διατηρήσει ακόμη και εν μέσω συνεχιζόμενου συναγερμού για τις πυρκαγιές, σταθερό τον ρυθμό του συνολικού κυβερνητικού έργου.
Η πορεία αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων, η ταχεία υλοποίηση των μέτρων κρατικής αρωγής για τους πληγέντες, αλλά και τα ζητήματα αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολιτικής Προστασίας αναμένεται πάντως να αποτελέσουν κεντρικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στον απόηχο και των μηνυμάτων που έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς”, ότι έχουμε σίγουρα τρεις δύσκολες ημέρες μπροστά μας και ότι μετά την εκτιμώμενη αποκλιμάκωση του καύσωνα είναι βέβαιο ότι και για τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει όλοι να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή.
Στην Βουλή εξελίχθηκε χθες και η πρώτη πολιτική αντιπαράθεση γιατί ζήτημα των πυρκαγιών και της αντιπυρικής προετοιμασίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με το μήνυμα εκ μέρους του πρωθυπουργού να είναι ότι ο απολογισμός θα γίνει την ώρα που πρέπει, θα είναι “πλήρης και ψύχραιμος” και θα αφορά και το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, όπου πάντως επανέλαβε ότι φέτος έχουν γίνει περισσότερα από κάθε άλλη φορά
Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη δεν αφορούσε όμως μόνο την κεντρική διοίκηση, αλλά και την Αυτοδιοίκηση με αιχμή την διαχείριση των πόρων που είχαν δοθεί για καθαρισμούς.
«Δεν είμαι εδώ να κουνήσω το δάχτυλο σε κανέναν ούτε πρόκειται να μεταθέσω την ευθύνη, αλλά η ευθύνη επιμερίζεται σήμερα. Δώσαμε 25 εκατομμύρια για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες και ναι, κάποια στιγμή θα κάνουμε το ταμείο. Όχι τώρα, θα το κάνουμε όμως και θα γνωρίζουν οι δήμαρχοι ότι εάν υπάρχει πόρος ο οποίος έπρεπε να είχε απορροφηθεί και δεν απορροφήθηκε, αυτή η πληροφορία θα είναι δημόσια για να το γνωρίζουν όλοι και εν όψει των δημοτικών εκλογών», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν θα δίνουμε εμείς λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε κάποιους οι οποίοι δεν θα κάνουν τη δουλειά για την οποία πήραν τα χρήματα αυτά»
Πέραν της συζήτησης για το ζήτημα των πυρκαγιών, σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν τις θερινές διακοπές θα υπάρξει ενημέρωση για τις εν εξελίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες που ολοκληρώνονται πριν το κλείσιμο της Βουλής, ενώ αναμένεται να γίνει προγραμματισμός και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης με πρώτο σημαντικό πολιτικό και οικονομικό φθινοπωρινό ορόσημο την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, στις 9- 10 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος, αλλά και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη νέα τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη γενική ενημέρωση που θα γίνει από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως για τον προγραμματισμό προσλήψεων 2024 οι οποίες θα δρομολογηθούν στο πλαίσιο του κανόνα 1:1 και με ιδιαίτερη έμφαση, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, στο χώρο της Υγείας όπου η κυβερνητική δέσμευση αφορά 10.000 προσλήψεις ως το τέλος της τετραετίας, με πρόθεση πάντως η υλοποίηση να γίνει όσο το δυνατόν εμπροσθοβαρώς.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα εγκριθούν όμως και οι στόχοι των υπουργείων για το 2024, όπως προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής το οποίο, όπως έχει γίνει γνωστό από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει 120 μεταρρυθμίσεις για την επόμενη τετραετία, 959 επιχειρησιακές δράσεις, αλλά και 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται επίσης στην ατζέντα της συνεδρίασης με εισηγητή τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, καθώς μέχρι τέλος του 2024 προβλέπονται σειρά δράσεων που αφορούν μεταξύ άλλων στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, στην ψηφιοποίηση ειδικά στον τομέα της Υγείας, στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων κ.α.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα ενημερώσει για το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα το απόγευμα την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών και να ισχύσει από τις ευρωεκλογές του 2024.
Ο πρωθυπουργός έβαλε χθες στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου που σε κάθε περίπτωση δεν είναι και τεχνικά εφικτό να γίνει ως τις ευρωεκλογές, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν και μία τέτοια ρύθμιση, αθροίζουν 200 ψήφους, να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση με προοπτική ολοκλήρωσης πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θα ενημερώσει για το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας που η κυβέρνηση θεωρεί ως στοίχημα αξιοπιστίας καθώς με αυτό υλοποιεί από το ξεκίνημα της θητείας της, το 50% των οικονομικών προεκλογικών δεσμεύσεων για το σύνολο της τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζει και τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία με επόμενους σταθμούς τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας και το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει από το υπουργείο Εργασίας είναι ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στην αγορά εργασίας με πρωταρχικό στόχο την προστασία των εργαζομένων.
Η εντατικοποίηση ελέγχων και για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε περίοδο καύσωνα, αλλά και για την προστασία των καταναλωτών από πρακτικές παραπλάνησης και αισχροκέρδειας συνιστά βασική πτυχή των μηνυμάτων που επιδιώκει να εκπέμψει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα με την επιβολή και αυστηρών προστίμων.
Πέραν της συζήτησης για το ζήτημα των πυρκαγιών, κατά την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κίνηση…προσέγγισης του κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη από τον οποίο ζήτησε, με αφορμή τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, να πραγματοποιήσουν την συνάντηση που δεν έχει γίνει από την στιγμή της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει προεκλογικά πως ο ίδιος την επιδίωξε αλλά εισέπραξε απροθυμία από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Δεν πέρασαν απαρατήρητα όμως και τα θετικά σχόλια του πρωθυπουργού για την “υπεύθυνη στάση” της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, από την οποία κάλεσε μάλιστα και τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει διδάγματα.
Το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε σταθερό, με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει την στάση του στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων λέγοντας πως “αποδεικνύεται ότι η παράταξη παραμένει αδιόρθωτη και όμηρος ενός κακού παρελθόντος” και ότι ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανασύρει ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσε και ο κ. Τσίπρας.
Οι τόνοι ανέβηκαν και με τον κ. Βελόπουλο εξ αφορμής της αναδίπλωσης που καταλογίζει η ΝΔ στην Ελληνική Λύση με αφορμή την θετική στάση που είχε τηρήσει απέναντι στην ίδια ρύθμιση όταν την είχε φέρει η ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή. Η αναφορά του μάλιστα του κ . Μητσοτάκη σε υποκρισία και σε «πατριώτες της φακής», πυροδότησε μία έντονη αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.