Ένα «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος των ενεργειακών ανατιμήσεων ανακοίνωσε η Κομισιόν, στο οποίο προτείνεται έκτακτη στήριξη εισοδήματος σε νοικοκυριά, κρατική ενίσχυση για εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις.
Η ΕΕ παρουσίασε μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, την ώρα που 460 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αγωνιούν για το εάν θα μπορέσουν να καλύψουν, φέτος το χειμώνα, τα ενεργειακά κόστη.
«Καθώς ο πλανήτης αναρρώνει από την πανδημία, “διψά” για ενέργεια. Η άμεση προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, κυρίως τους πιο ευάλωτους» επισήμανε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.
Τα κρατη – μέλη μπορούν να επιλέξουν από την εργαλειοθήκη όποια μέτρα τους ταιριάζουν, από:
- Απευθείας οικονομική στήριξη στους οικονομικά ευάλωτους
- Επιδότηση λογαριασμών
- Χρηματοδότηση από Ταμείο Ρύπων
- Μείωση των ενεργειακών φόρων ακόμη και το μηδενισμό τους (αν πρόκειται για ευάλωτους καταναλωτές)
- Δυνατότητα προσωρινής αναστολής πληρωμής λογαριασμών
- Στήριξη Μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Από κοινού προμηθεια αερίου για όλες τις χώρες
«Τα τελευταία 10 χρόνια, το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, αυξήθηκε σημαντικά. Φέτος η ευρωπαϊκή αγορά αντιμετώπισε ενεργειακή έλλειψη εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής των αιολικών. Γι’ αυτό το λόγο αυξήθηκαν οι τιμές» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ο άνεμος και ο ήλιος θα παρέχουν την πιο φθηνή ενέργεια στην αγορά» υπογραμμίζει η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.
Ο χειμώνας 2021 – 2022 θα είναι «δύσκολος» σύμφωνα και με το ΔΝΤ. «Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν. Αλλά αναμένουμε πως θα πέσουν στα προηγούμενα επίπεδα, στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2022» λέει η οικονομολόγος, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκοπίναφ.
Η Ευρώπη αποφάσισε να επιταχύνει τις επενδύσεις ΑΠΕ προκειμένου να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια ενώ το υδρογόνο είναι αυτό που θα υποκαταστήσει στο μέλλον το φυσικό αέριο.
“Crash Test” για τις δαπάνες θέρμανσης
Ανατροπές στα κόστη θέρμανσης των νοικοκυριών αυτό τον χειμώνα φέρνει η ενεργειακή κρίση, που έχει εκτοξεύσει σε πρωτοφανή ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης, υποχρεώνοντας όλες τις κυβερνήσεις να αναζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.
H τιμή του φυσικού αερίου είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι και το πρώτο ζητούμενο είναι να οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα περάσει η έκπτωση του 15% που προωθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας στις τιμές λιανικής ώστε να μετριαστεί η επιβάρυνση.
ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
- Οκτώβριος 2020: 4-4,5 λεπτά / kWh
- Οκτώβριος 2021 8-9 λεπτά / KWh
(ΜΕΤΑΒΟΛΗ: +100%)
Το δεύτερο ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ώστε οι εκταμιεύσεις των ποσών που έχουν προϋπολογιστεί –περίπου 170 εκατ. ευρώ- να γίνουν άμεσα ακόμη και υπό μορφή προκαταβολής.
TIMH ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
- Οκτώβριος 2020: 0,79 € / KWh
- Οκτώβριο 2021: 1,12€ / λίτρο
(ΜΕΤΑΒΟΛΗ: +42%)
Οι αποφάσεις για πιθανά πρόσθετα μέτρα στήριξης, θα ληφθούν προς το τέλος του χρόνου. Θα υπάρξει τον Δεκέμβριο η άμεση εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος και ακολουθεί η εξέταση του ενδεχομένου παράτασης των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος για το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι το ποίο επίσης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
- Άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις στο τέλος του χρόνου
- Παράταση επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και το 2022
Καθυστερήσεις στα λιμάνια – Φόβοι για ελλείψεις αγαθών τα Χριστούγεννα λόγω της «τέλειας καταιγίδας»
Φόβους για ελλείψεις σε είδη τροφίμων, παιχνιδιών και βασικών αγαθών την περίοδο των Χριστουγέννων παγκοσμίως, δημιουργούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η αναμονή στο λιμάνι του Λος Άντζελες είναι τεράστια, με τον Ειρηνικό Ωκεανό να έχει μετατραπεί σε ένα «πλωτό πάρκινγκ» φορτηγών πλοίων.
«Υπάρχουν περισσότερα πλοία από τις θέσεις που υπάρχουν για να δέσουν στο λιμάνι. Στην ουσία έχει δημιουργηθεί μια σειρά αναμονής στον Ειρηνικό Ωκεανό» τονίζει σε δηλώσεις του ο πιλότος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Στίβεν Μπορ.
Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s παράγοντες που δημιουργούν την «τέλεια καταιγίδα» είναι οι τελωνειακοί έλεγχοι, οι περιορισμοί των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, η μεγάλη αυξηση της ζητησης.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Moody’s, ο πιο «αδύναμος κρίκος» παγκοσμίως φαίνεται πως είναι η έλλειψη οδηγών φορτηγών, με το πρόβλημα να εντείνεται και λόγω BRexit στη Βρετανία.
Οι χοιροτρόφοι της χώρας εκπέμπουν και αυτοί σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστούν να θανατώσουν χιλιάδες ζώα. «Σας παρακαλούμε, χαλαρώστε τους κανονισμούς για τις βίζες (εργαζομένων)» λέει χαρακτηριστικά ο χοιροτρόφος Βίκι Σκοτ.
Πάντως, ενδεικτική του παγκόσμιου προβλήματος, είναι η ανακοίνωση της Apple ότι πιθανότατα θα μειώσει την παραγωγή του iPhone13, του νέου μοντέλου της εταιρίας, λόγω της καθολικής έλλειψης μικροτσίπ.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου – Θάνος Τσίρος – Μαρία Αλεξάκη
www.ertnews.gr