Φρένο στον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, αυξημένων επιτοκίων και ανάγκης για δημοσιονομική πειθαρχία, ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ηπιότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις ρυθμό φέτος ενώ αναμένεται μικρή ανάκαμψη από το 2024.
Ειδικότερα εκτιμάται επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 5,1% το 2022, 1,1% φέτος και 1,8% το 2024. Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του σε σχέση με την έκθεση του τον Νοέμβριο.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ
ΑΕΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΟΣΑ 2022 2023 2024
ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 2023 5,1% 1,1% 1,8%
ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ 2022 6,7% 1,6% 1,6%
Στο μέτωπο του πληθωρισμού προβλέπεται άμβλυνση των πιέσεων, καθώς θα υποχωρούν οι τιμές ενέργειας, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 3,7% φέτος έναντι 9,5% το 2022 και 2,3% την επόμενη χρονιά.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΌΣ
2022 2023 2024
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΟΣΑ 9,5%. 3,7% 2,3%
Πάντως ο ΟΟΣΑ δεν παραλείπει να επισημάνει σταθερά «αγκάθια» για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και να στείλει εκ νέου σήμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας.
Για την ακρίβεια ο ΟΟΣΑ προχωρά σε 14 συστάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΟΣΑ
- Οικονομία – Τράπεζες
- Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5-2% του ΑΕΠ
- Διατήρηση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων
- Διεύρυνση φορολογικής βάσης
- Κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών
- Πράσινη Μετάβαση
- Επενδύσεις στα μέσα μεταφοράς
- Ενεργειακή θωράκιση κτιρίων
- Ασφάλιση περιουσίας
- Προετοιμασία της αγοράς εργασίας για την πράσινη μετάβαση
- Αύξηση των τιμών των ρύπων
- Εργασιακά
- Κίνητρα για πρόσληψη νέων
- Προώθηση κλαδικών συμβάσεων
- Εκσυγχρονισμός
- Περαιτέρω ψηφιοποίηση και απλούστευση διαδικασιών
- Απλούστευση χωροταξικών κανόνων
- Απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών
Εν τω μεταξύ παρουσιάστηκε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης η νέα ιστοσελίδα για τις ηλεκτρονικές καταγγελίες από καταναλωτές για την λειτουργία της αγοράς αλλά και ο νέος κώδικας δεοντολογίας για τις εκπτώσεις
Τέλος εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσουν να δίνονται σε νέους έως 39 ετών τα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για απόκτηση α κατοικίας, ενώ τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου, αναμένεται η παράδοση των πρώτων σπιτιών του προγράμματος “Κάλυψη”, για την στέγαση νέων που είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούχοι είναι νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.
Εκτιμάται ότι οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 10.000 .
Σε φάση υλοποίησης περνά και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Εντός του Φεβρουαρίου θα αναπτυχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες και τους δυνητικούς ωφελούμενους, προκειμένου οι πρώτοι να δηλώσουν επίσημα τη διαθεσιμότητα του ακινήτου τους και οι δεύτεροι να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.
Τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει η παράδοση των πρώτων κατοικιών στους δικαιούχους.
Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
www.ertnews.gr