Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η 27η Παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα του ΟΗΕ, στην Αίγυπτο, η κλιματική κρίση, με τα ακραία φαινόμενα, υπενθυμίζει με εκκωφαντικό τρόπο, πως τα χρονικα περιθώρια για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης της γης, τελειώνουν.
Το κόστος των κλιματικών καταστροφών κλιμακώνεται με γεωμετρική πρόοδο στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT και ανέρχεται στα 145 δισ. ευρώ κατά τη δεκαετία 2010-2020.
Ειδικά η Ελλάδα καταγράφει τριπλάσιες οικονομικές απώλειες,από ακραία φαινόμενα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επισημαίνει πως, αντί να αποκλιμακώνονται, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα, υπονομεύοντας το στόχο συγκράτησης της μέσης θερμοκρασίας της γης. Μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι G7, οι 7 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι μεγάλοι ρυπαντές, αν και συμβάλλουν κατά 80% στην υπερθέρμανση, δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης, ούτε το κόστος, που τους αναλογεί.
Οι νεαροι κλιματικοί ακτιβιστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να πιέσουν τους ηγέτες να δεσμευθούν και να υλοποιήσουν πολιτικές ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. Χιλιάδες νέοι από 18 χώρες του κόσμου μεταφέρουν το μήνυμα για κλιματική δράση τρέχοντας , σε μια σκυταλοδρομία 8.000 χλμ, από τη Γλασκώβη μέχρι την Αίγυπτο.
www.ertnews.gr