24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Έντυπο Ε9: Οι νέοι κωδικοί που μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Νέους κωδικούς για ηµιτελή κτίσματα για τα οποία προβλέπεται έκπτωση 60% από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και για όσους αποκτούν πλήρη κυριότητα των ακινήτων περιλαμβάνει το ανανεωμένο έντυπο περιουσιακής κατάστασης Ε9.

Οι νέοι κωδικοί, σύμφωνα με το kathimerini.gr,  εφαρμόζονται για τις φετινές δηλώσεις τις οποίες μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι μέχρι τις 12 Απριλίου 2023, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, έχει προστεθεί νέος κωδικός για μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίσματα ανεγειρόμενης οικοδομής, που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή. Μέσω του νέου κωδικού, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων αυτών την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και να υπόκεινται στον αντίστοιχο, μειωμένο, ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίσματα. Ο νέος κωδικός ισχύει για δηλώσεις έτους 2023 και μετά. Οι φορολογούμενοι, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μη αποπερατωμένα ή μελλοντικά κτίσματα κατά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12.4.2023, ώστε η αξία των κτισμάτων αυτών να υπολογισθεί ορθά για τον ΕΝΦΙΑ του 2023. Σημειώνεται ότι για τα ημιτελή κτίσματα εφαρμόζεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 60%.

Επίσης, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, για δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται από τη δημοσίευση της απόφασης και μετά, γίνεται υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.

Ειδικότερα, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή οι αλλαγές στο Ε9 αφορούν τα εξής:

1. Συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία. Δηλώνεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του επικαρπωτή για δικαιώματα ψιλής κυριότητας επί ακινήτων ή δικαιωμάτων επί ακινήτων που εξομοιώνονται φορολογικά με ψιλή κυριότητα.

2. Ημιτελή κτίσματα. Για δικαιώματα επί κτίσματος, μελλοντικού ή μη αποπερατωμένου, ανεγειρόμενης οικοδομής σε οποιοδήποτε στάδιο, εφόσον η μεταβίβαση έχει γίνει από κατασκευαστή, ο οποίος έχει υποχρέωση να το αποπερατώσει με βάση τον τίτλο κτήσης, στη στήλη 10 «Ειδικών Συνθηκών» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 89 «Κτίσμα μελλοντικό ή μη αποπερατωμένο που έχει αποκτηθεί από κατασκευαστή». Ειδικότερα, εφόσον κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του κτίσματος (μελλοντικό κτίσμα), στη στήλη 9 «Κατηγορία Ακινήτου» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός που αναφέρεται σε οικόπεδο και στη στήλη 10 «Ειδικών Συνθηκών» του Πίνακα 1 συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 89. Από την κατασκευή του σκελετού του κτίσματος και μέχρι και το αντίστοιχο στάδιο αποπεράτωσης ανά κατηγορία ακινήτου (μη αποπερατωμένο κτίσμα), εφόσον το ακίνητο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

– Στη στήλη 10 «Ειδικών Συνθηκών» του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός αριθμός 89.

– Στη στήλη 30 «Το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο» του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη «Οχι» για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ή, αν αναγραφεί η ένδειξη «Ναι», συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

– Στη στήλη 32 «Ειδική Κατηγορία» του Πίνακα 1 συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 8 «Κενό κτίσμα».

3. Οικόπεδα εντός ειδικών σχεδίων. Για δικαιώματα επί οικοπέδου ή γηπέδου τα οποία βρίσκονται εντός ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων ή εντός σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης μέχρι τη μεταβίβασή τους από τον φορέα της επένδυσης προς τρίτους, συμπληρώνονται επιπλέον στοιχεία για την ένταξή τους στο αντίστοιχο φορολογικό καθεστώς. Ειδικότερα, εάν πρόκειται για οικόπεδο στη στήλη 32 «Ειδική Κατηγορία» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 9, ενώ εάν πρόκειται για γήπεδο, στη στήλη 26 «Ειδική Κατηγορία» του Πίνακα 2 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 5.

Το άρθρο Έντυπο Ε9: Οι νέοι κωδικοί που μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε πρώτα στο voucherergasia.gr.



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Εκλογές 2023: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία

Next Article

ΑΣΕΠ-1Ε/2022: Βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: