24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Εικόνες από το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» — Εντυπωσιακή έκλειψη ηλίου

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Βόρειας Αμερικής είχαν την ευκαιρία να δουν ένα όμορφο και συνάμα παράξενο γεγονός: μια δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου η οποία συνέπεσε με την ανατολή του.

Η έκλειψη ήταν ορατή μόνο από ορισμένα μέρη της Γης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Ουάσινγκτον — NASA / Bill Ingalls

Οι κάτοικοι που ζουν στις περιοχές βόρεια μιας γραμμής που εκτείνεται περίπου από το Τσώρτσιλ της Μανιτόμπα έως το Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας στον Καναδά είχαν την ευκαιρία να δουν αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Εκεί, η έκλειψη ήταν ορατή από την αρχή έως το τέλος και μετά την ανατολή του ηλίου. Στον υπόλοιπο κόσμο, στις περιοχές όπου ο ουρανός ήταν καθαρός στα ανατολικά-βορειοανατολικά, ο ανατέλλων ήλιος είχε σχήμα ημισελήνου ή ακόμη και δακτυλιδιού.

Νέα Υόρκη — AP Photo / Seth Wenig

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ονομάζεται «Ring of Fire» (Δαχτυλίδι της Φωτιάς) επειδή ο σεληνιακός δίσκος δεν καλύπτει πλήρως τον Ήλιο, αφήνοντας ένα φωτεινό στεφάνι γύρω από τη Σελήνη.

Επειδή το φεγγάρι βρισκόταν μόλις 57 ώρες μετά το απόγειο, το πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη κατά τη διάρκεια της τροχιάς του, φαινόταν κάπως μικρότερο από το συνηθισμένο. Για το λόγο αυτό οι περιοχές που βρίσκονταν στο κέντρο της σκιάς είχαν μια δακτυλιοειδή και όχι ολική έκλειψη: ο ήλιος έγινε ένα λαμπερό δακτυλίδι (ή δακτύλιος) φωτός που περικύκλωσε τη σκοτεινή σιλουέτα της σελήνης για αρκετά λεπτά.

Βαλτιμόρη — AP Photo / Julio Cortez

Μια παράξενη και αξέχαστη ανατολή

Οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες το φεγγάρι φαίνεται να κινείται για πρώτη φορά πάνω ή έξω από τον δίσκο του ήλιου είναι χρήσιμες. Κάποιος εξερευνητής της Αρκτικής στα τέλη του 19ου αιώνα θα μπορούσε να χρονομετρήσει προσεκτικά αυτά τα γεγονότα ώστε να έχει μια αρκετά καλή μέτρηση του γεωγραφικού του μήκους, μετά από μήνες δύσκολων διαδρομών με έλκηθρο, όταν το χρονόμετρο του έπαυε να λειτουργεί.

Λονδίνο — AP Photo / Frank Augstein

Παρατηρώντας την δακτυλιοειδή έκλειψη της 5ης Αυγούστου 1766, ο διάσημος θαλασσοπόρος καπετάνιος Τζέιμς Κουκ προσδιόρισε το γεωγραφικό μήκος ενός νησιού στα ανοικτά των ακτών της Νέας Γης. Ο υπολογισμός του διαφέρει από τον σημερινό μόνο κατά 22 δευτερόλεπτα τόξου.

Πεκίνο — AP Photo / Ng Han Guan

Σε μια μερική έκλειψη, το «βαθουλωμα» φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από το άκρο του ήλιου, κινούμενο περίπου από τα δυτικά προς τα ανατολικά (από τα δεξιά προς τα αριστερά).

ΠΗΓΗ: Space

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ασημένια νομίσματα βρέθηκαν στην Πολωνία ως λύτρα διάσωσης του Παρισιού από τους Βίκινγκ

Next Article

Tech Podcast: WWDC 2021, Airpeak, Anonymous, MIT, RockYou2021 [S01E38 – 10/06/2021]

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: