24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Έρευνα: Η άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου ακόμη και σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα άνοιας

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Νέα μελέτη επισημαίνει τα οφέλη της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδίως στους ηλικιωμένους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που ασκούνταν τακτικά, είχαν μεγαλύτερα επίπεδα πρωτεϊνών που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν. Οι διαφορές αυτές ήταν εμφανείς ακόμη και σε άτομα των οποίων ο εγκέφαλος παρουσίαζε πιθανά σημάδια άνοιας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της γνωστικής παρακμής.

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ισπανία, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από το ερευνητικό πρόγραμμα για ηλικιωμένους ενήλικες «Memory and Aging Project» που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Rush στο Ιλινόι. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι εθελοντές ηλικίας 70 και 80 ετών, υποβάλλονταν ετησίως σε ιατρικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της σωματικής τους δραστηριότητας. Επιπλέον, η ομάδα μελέτησε τους εγκεφάλους των εθελοντών που είχαν πεθάνει.

Εκτός από τον έλεγχο για ενδείξεις νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό για την παρουσία πρωτεϊνών, σημαντικών για τη συναπτική δραστηριότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους καθώς και με άλλα κύτταρα.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των συναπτικών πρωτεϊνών. Η συσχέτιση αυτή παρατηρήθηκε ακόμη και σε άτομα των οποίων οι εγκέφαλοι είχαν δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, όπως πλάκες και δεσμίδες. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia: Alzheimer’s Association».

«Όσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα συναπτικών πρωτεϊνών στον εγκεφαλικό ιστό», δήλωσε στο CNN η συγγραφέας της μελέτης Κέιτλιν Κασαλέτο, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η τακτική άσκηση στη μέση ηλικία και αργότερα, μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τα συμπτώματα της γνωστικής παρακμής. Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως και άλλες, διαπιστώνει ότι οποιαδήποτε ποσότητα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να κάνει καλό στον γηράσκοντα εγκέφαλο, αρκεί να γίνεται τακτικά.

ΠΗΓΗ: Gizmodo

 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Xiaomi Redmi Note 11S: Επίσημο tease για την κυκλοφορία του

Next Article

Ποιες αξίες ενθαρρύνονται να μάθουν τα παιδιά ανά χώρα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: