24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Έρευνα: To 80% των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποφευχθεί

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
field-g649ce5fc6_1280

Πάνω από το 80% των προβλεπόμενων θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μπορούν να αποφευχθούν εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μια μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε στο «Lancet Planetary Health».

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, περίπου 123 ανά 100.000 άνθρωποι που ζουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα πεθάνουν από αίτια που σχετίζονται με τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα – περίπου 60 φορές περισσότεροι από ό,τι σήμερα.

Ωστόσο, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, θα αποφευχθεί πάνω από το 80% αυτών των θανάτων, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για καλύτερες πολιτικές προσαρμογής και στροφή σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ευρήματα έρχονται καθώς το Ντουμπάι προετοιμάζεται για την COP28, την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι περιοχές αυτές είναι από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να προβλέπεται να αυξηθούν σχεδόν στους 50 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, καθιστώντας ενδεχομένως ορισμένες μη βιώσιμες. Ωστόσο ο αντίκτυπος της θερμικής καταπόνησης στην περιοχή αυτή, η οποία επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, παραμένει ανεξερεύνητος.

Στην παρούσα μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM), μοντελοποίησε τις τρέχουσες (2001 έως 2020) και μελλοντικές (2021 έως 2100) τάσεις της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη σε 19 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στις αναλύσεις της, η ομάδα έλαβε υπόψη της τις διακυμάνσεις στα επίπεδα των πιθανών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την πάροδο του χρόνου και διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά σενάρια.

Σύμφωνα με τα σενάρια υψηλών εκπομπών, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής θα βιώσει σημαντικά επίπεδα αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι το 2060. Το Ιράν αναμένεται να έχει το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό θανάτων στην περιοχή με 423 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους. Άλλες χώρες όπως η Παλαιστίνη, το Ιράκ και το Ισραήλ προβλέπεται επίσης να έχουν υψηλά ποσοστά (186, 169 και 163 ανά 100.000, αντίστοιχα). Τα μικρότερα κράτη του Κόλπου, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα έχουν τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η εμπιστοσύνη στις παραδοσιακές λύσεις προσαρμογής στη θερμότητα, όπως ο κλιματισμός, δεν θα είναι αρκετή, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ο κλιματισμός, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται σε σχετικά μεγάλο βαθμό σε χώρες όπου τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω ζέστης είναι υψηλότερα από τον περιφερειακό μέσο όρο, όπως στο Ισραήλ και την Κύπρο.

Καθώς η αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή αυτή θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα των προβλεπόμενων θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, οι δημογραφικές πολιτικές και η υγιής γήρανση θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επιτυχή προσαρμογή της σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα πρέπει να περιοριστεί στους 2°C για να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία που εκτιμήθηκαν στη μελέτη μας. Ακόμη και με ισχυρότερη δράση, οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναπτύξουν άλλους τρόπους εκτός από τον κλιματισμό, για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τους κινδύνους της ακραίας ζέστης», δήλωσε ο Σακούρ Χαγιάτ, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Υγείας στο LSHTM.

«Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των χωρών αυτών θα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία στην περιοχή», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ποια επαγγέλματα θα επηρεαστούν περισσότερο από μοντέλα τύπου ChatGPT και σε ποια ίσως υπάρξει θετικός αντίκτυπος

Next Article

Γιατί απαγόρευσε η Ιταλία το ChatGPT

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: