Το ντόντο, ένα πτηνό από την Μαυριτανία που εθεάθη για τελευταία φορά τον 17ο αιώνα, θα επιστρέψει στη ζωή κατά κάποιο τρόπο, εάν επιτύχουν οι προσπάθειες μιας εταιρείας γενετικής, όπως αναφέρει η Guardian.
Υπάρχουν πλέον τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας που επιτρέπουν στους επιστήμονες να αποσπάσουν από το γονιδίωμα του ντόντο τα βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν στη συνέχεια να «επανασυναρμολογήσουν» αποτελεσματικά στο σώμα ενός ζωντανού συγγενή του. Τα ντόντο συγγενεύουν περισσότερο με τα περιστέρια, σύμφωνα με την αλληλουχία του γονιδιώματος του πτηνού.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνά τους, πέρα από το θα δώσει νέες πληροφορίες για τα εξαφανισμένα ντόντο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση για τη διατήρηση σπάνιων ειδών που δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί. Ωστόσο, μεταξύ των βιολόγων υπάρχει έντονη διαμάχη για το αν θα πρεπει να προχωρήσει αυτή η έρευνα.
Η Colossal Biosciences, η εταιρεία γενετικής που θέλει να αναβιώσει το ντόντο, έχει ήδη ανακοινώσει πρότζεκτ για την αναβίωση του μαλλιαρού μαμούθ και της θυλακίνης. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσει να αναβιώσει πτηνό. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς σημαίνει αλλαγή στην τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας στην οποία θα εμπλέκεται ένα αυγό.
Αυτό θα μπορούσε να παρακάμψει τουλάχιστον ορισμένα από τα ηθικά διλήμματα των επιστημόνων. Με είδη όπως το μαμούθ, η τεχνική απαιτεί την εμφύτευση υλικού γονιδιακής επεξεργασίας στο αναπαραγωγικό σύστημα ενός υπάρχοντος συγγενή του είδους, ενός ελέφαντα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πολλαπλές εγκυμοσύνες ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμοι απόγονοι από μια τέτοια μέθοδο.
Η εκτέλεση της ίδιας τεχνικής σε ένα πτηνό που γεννά αυγά θα πρέπει να είναι μια λιγότερο στρεσογόνος διαδικασία για το είδος-δότη. Οι ερευνητές θα είναι σε θέση να εργαστούν με αυγά περιστεριών και να χρησιμοποιήσουν γενετικό υλικό από περιστέρια που μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του ντόντο. Αλλά αυτό θα είναι επίσης μια τεχνική πρόκληση, καθώς κανείς δεν έχει καταφέρει ακόμη να χρησιμοποιήσει τη γονιδιακή επεξεργασία για πτηνά με αυτόν τον τρόπο.
Η Μπεθ Σαπίρο, επικεφαλής παλαιοντολόγος της Colossal, δήλωσε στην Guardian ότι η ιστορία των ντόντο την γοητεύει εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, από το 1999 που πήρε το πτυχίο της από την Οξφόρδη. Τότε, είχε δει ένα διατηρημένο ντόντο ως μουσειακό έκθεμα και προσπάθησε να πείσει το μουσείο να την αφήσει να εξάγει το DNA του.
Η επιστήμονας είπε επίσης ότι υπήρχαν εκατοντάδες ντόντο σε συλλογές σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατό να αλληλουχηθεί το γονιδίωμά του. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι το αναβιωμένο ντόντο δεν θα είναι ένα ακριβές αντίγραφο του είδους που έχει εξαφανιστεί.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να απομονώσουμε τα γονίδια που είναι χαρακτηριστικά στα ντόντο», είπε. «Θα ήταν τρελό να σκεφτούμε ότι η λύση για την παγκόσμια κρίση βιοποικιλότητας είναι να επαναφέρουμε στη ζωή έναν αντικαταστάτη», τόνισε.
Ο Μπεν Λαμ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Colossal, δήλωσε ότι η εταιρεία έλαβε επιπλέον 150 εκατ. δολάρια από επενδυτές για να συνεχίσει την έρευνά της για το ντόντο. Είπε ότι οι αναδημιουργημένες εκδοχές του πτηνού θα μπορούσαν να «ξαναζωντανέψουν» στην Μαυριτανία, όπου ζούσαν τα ντόντο πριν εξαφανιστούν.
Είπε επίσης ότι η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες διατήρησης πολλών άλλων απειλούμενων ειδών σε όλο τον κόσμο, καθώς θα αναπτύξει τεχνικές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιστήμονες να διακρίνουν και να διατηρήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά σε υπάρχοντα είδη, ώστε να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Ο καθηγητής Γιούαν Μπίρνεϊ, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο της Colossal, δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ μεγάλη πρόκληση» σε τεχνικό επίπεδο η αναδημιουργία του γονιδιώματος του ντόντο.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό πτηνό. Δεν έχω ιδέα αν οι μηχανισμοί αυτού θα λειτουργήσουν όπως ισχυρίζονται. Το ερώτημα δεν είναι μόνο αν μπορείτε να το κάνετε, αλλά αν θα πρέπει να το κάνετε. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι επειδή μπορείς να κάνεις κάτι πρέπει να το κάνεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τον σκοπό που εξυπηρετεί κάτι τέτοιο και για το αν αυτό είναι πραγματικά η καλύτερη κατανομή των πόρων. Θα έπρεπε να σώζουμε τα είδη που έχουμε πριν εξαφανιστούν», τόνισε ο διευθυντής.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr