24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Ευρ. Κοινοβούλιο: Στο «μικροσκόπιο» οι χρηματοδοτήσεις για το ευρωπαϊκό αρχείο ιών και τα επικίνδυνα πειράματα στη Γουχάν

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η ανάγκη συγκρότησης ειδικής επιτροπής για την διερεύνηση των χρηματοδοτήσεων στο εργαστήριο της Γουχάν αλλά και της προέλευσης του κορονοϊού, πρόταση που δημοσιοποίησε αποκλειστικά μέσω του ertnews.gr o Σουηδός ευρωβουλευτής Σάρλι Βαίμερς τυγχάνει όλο και μεγαλύτερης αποδοχής από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Δαβάνης

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης που κατατέθηκε, πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές έσπευσαν να υποβάλλουν σχετικές ερωτήσεις διατρανώνοντας την ανάγκη θέσπισής της. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η απαίτηση του Π.Ο.Υ. για άμεση και διαφανή συνεργασία της Κίνας σε μια δεύτερη έρευνα που θα αφορά την κατάσταση ασφάλειας του εργαστηρίου της Γουχάν, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής Δρ. Τένδρος, ο οποίος μίλησε για πιθανά ατυχήματα που συμβαίνουν βασιζόμενος και στην δική του εμπειρία ως εργαστηριακός ιολόγος.

Η έρευνα αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί τόσο στην κατάσταση των εργαστηρίων πριν την πανδημία όσο και αμέσως μετά την έναρξή της, ενώ θα απαιτηθεί και το άνοιγμα των ιατρικών φακέλων του προσωπικού, η εξέταση της βάσης δεδομένων από τράπεζες αίματος στην πόλη της Γουχάν, πρόσβαση που δεν χορηγήθηκε στην πρώτη αποστολή, αλλά και η συνέχιση διερεύνησης όλων των υπολοίπων σεναρίων.

Η πρόταση Σάρλι Βαίμερς

Ο ευρωβουλετής Σάρλι Βαίμερς είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει διεθνής έρευνα, ανεξάρτητη από τις παρεμβάσεις και τις αλλοιώσεις των στοιχείων από την Κίνα, συντονίζοντας τις 27 χώρες και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους ώστε να προκύψει μια ανεξάρτητη εκτίμηση.

Μάλιστα ως μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είχε τονίσει ότι θα εργαστεί υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής προσανατολισμένης στην διερεύνηση προέλευσης του ιού, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στη δημιουργία επιτροπής για το σκάνδαλο των Panama Papers, οι επιπτώσεις του οποίου δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της Πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε με 162.000 ευρώ το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν στο διάσημα από το 2016 έως το 2020. Επίσης προχώρησε το 2020 σε άλλη χρηματοδότηση με 800.000 στο Ινστιτούτο.

«Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα χρήματα κατευθύνθηκαν στα εξαιρετικά επικίνδυνα πειράματα κέρδους λειτουργίας. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι το ευρωπαϊκό αρχείο ιολογίας δημιουργήθηκε στο συγκεκριμένο ινστιτούτο ιολογίας που είναι αφιερωμένο στην παραγωγή ιών και αυτό πρέπει να διερευνηθεί».

Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις της τάξεως των 800.000 ευρώ μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απαντήσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Αντιθέτως οι δυο πρώτες επιχορηγήσεις έγιναν μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020» και συγκεκριμένα στα υποπρογράμματα «EVAg» 1 και «EVA Global» 2, ανάφερε σε απάντηση της, η αρμόδια επίτροπος Παιδείας κ. Μαρίγια Γκάμπριελ.

Tο «Ευρωπαϊκό Αρχείο Ιών»

Οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις υποστηρίζουν, όπως αναφέρει στην απάντησή της, η Επίτροπος Παιδείας της ΕΕ, το «Ευρωπαϊκό Αρχείο Ιών» δηλαδή ερευνητικές υποδομές, με σκοπό τη διατήρηση ενός πλήρους αρχείου ασθενειών που προκαλούνται από ιούς και υλικά. Και οι δύο επιχορηγήσεις υπόκεινται σε τακτική διαδικασία παρακολούθησης της Επιτροπής που περιλαμβάνει έλεγχο περιοδικών εκθέσεων δραστηριοτήτων και κόστους.

Στην πρώτη επιχορήγηση που έφτασε τα 80.000 ευρώ, το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν συμμορφώθηκε σε όλες τις απαιτήσεις αναφορές και παραδοθείσες εργασίες όπως προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης. Για την τελευταία περίοδο δραστηριότητας, οι δικαιούχοι της επιχορήγησης δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις εκθέσεις τους (αυτό πρέπει να γίνει εντός 6 μηνών από το τέλος του έργου) και δεν πραγματοποιήθηκε τελική πληρωμή. Όσον αφορά τη δεύτερη επιχορήγηση 78.000 ευρώ, δεν απαιτείται καμία αναφορά ή αξίωση κόστους.

Διακοπή επικοινωνίας

Η επίτροπος Γκάμπριελ είχε αναφέρει στην απάντηση της επίσης, πως και οι δύο επιχορηγήσεις συνεχίζονται και δεν βρίσκονται ακόμη σε φάση μετά τη χρηματοδότηση. Ο συντονιστής του έργου, ο οποίος είναι ο ίδιος και για τις δύο επιχορηγήσεις, είχε παρατηρήσει δυσκολίες επικοινωνίας με το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν κατά την περίοδο από το Φεβρουάριο 2020 έως τέλος Οκτωβρίου 2020.

Ζητήθηκε, λοιπόν, μια προσωρινή έκθεση από το Ινστιτούτο ιολογίας και πλέον, η επικοινωνία είναι πάλι φυσιολογική, ενώ το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Οι δύο επιχορηγήσεις, όπως τονίζει η Επίτροπος, στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν δημοσίευσε στις 12 Ιανουαρίου 2020 τη γενετική ακολουθία του SARS-Cov2, η οποία στη συνέχεια επέτρεψε σε έναν από τους άλλους εταίρους της επιχορήγησης από την Γερμανία να αναπτύξει τα διαγνωστικά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για τις δοκιμές COVID-19.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Pegasus: Ποιοί «παίζουν το παιχνίδι» κατασκοπείας σε βάρος δημοσιογράφων- Καταδίκη από Γαλλία

Next Article

Την Κίνα κατηγορούν για το χακάρισμα της Microsoft ΗΠΑ, Βρετανία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: