Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Δεν υπάρχει μία ομοιόμορφη λύση σε σχέση με τις τιμές ενέργειας που θα επιβληθεί από τις Βρυξέλλες στα κράτη μέλη κάτι που δεν θα ήταν και χρήσιμο καθώς μόνο τα κράτη είναι θέση να γνωρίζουν καλύτερα ποιες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν από την στιγμή μάλιστα που κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του ενεργειακό μείγμα, ενώ και οι συμβάσεις που έχουν οι καταναλωτές διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τη χώρα, τόνισε σήμερα μιλώντας στην Επιτροπή Ενέργειας και Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αρμόδια επίτροπος ενέργειας Καντρι Σίμσον.
Σημείωσε παράλληλα πως στα κράτη-μέλη όπου οι καταναλωτές έχουν πιο μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου δεν εντοπίζονται τόσο συχνές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σε αντίθεση με εκείνα που είναι πιο ευάλωτα στις καθημερινές διακυμάνσεις των τιμών.
Η επίτροπος ενέργειας εκτίμησε πώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο βρίσκεται σε μία επισφαλή ισορροπία και για αυτό τον λόγο χρειάζεται ενεργή αντίδραση, ώστε να διαφυλαχτεί η ασφάλεια εφοδιασμού, η ανταγωνιστικότητα αλλά και τα πρόγραμμα για καθαρό σύστημα ενέργειας.
Μάλιστα όσον αφορά τις υψηλές τιμές, η κ. Σίμσον επεσήμανε πως αυτό «δεν μας εμποδίζει να πετύχουμε την πράσινη ενέργεια, θέλουμε να έχουμε βιώσιμη λύση με άλλες πηγές ενέργειας και αποδοτική χρήση της που σημαίνει ότι θα έχουμε και πιο φθηνή ενέργεια όπως η ηλιακή, με το ποσοστό του ηλιακού μείγματος να αυξάνεται και όταν δούμε τη γενική εικόνα για την αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε οι τιμές ενέργειας να είναι ανεκτές για όλους τους καταναλωτές».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επ’ αυτού, όπως είπε, την στήριξη των κρατών μελών και μέσω της εργαλειοθήκης για την χάραξη των καλύτερων δυνατών μέτρων με έξι κράτη όμως να έχουν αποφασίσει ήδη την λήψη έκτακτων μέτρων γεγονός που δεν συνάδει με την επίλυση της κρίσης και επίτευξη του στόχου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η επίτροπος υπογράμμισε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση της αγοράς, ώστε να μην υπάρχει κερδοσκοπία η χειραγώγηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην καλύτερη δυνατή θέση να λαμβάνει μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ προχωρά σε δράσεις για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την καλή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου, την ανάπτυξη στρατηγικών εφοδιασμού και αποθήκευσης, βελτίωση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων, ενώ ενθαρρύνονται τα κράτη-μέλη να προβούν σε βραχυπρόθεσμες και στοχευμένες δράσεις προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς τα τιμολόγια τα αποφασίζουν τα κράτη-μέλη.
Όσον αφορά τα αίτια της αύξησης των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο η ΕΕ, επεσήμανε η κ. Σίμσον γίνεται μάρτυρας μιας τέλειας καταιγίδας που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία που έχει δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο όσον αφορά τη ζήτηση για το φυσικό αέριο κυρίως από πλευράς Ασίας εκεί με την Κίνα «να πεινά για ενέργεια» με την Ευρώπη να ζητά προμήθεια από τις ίδιες πηγές ενέργειας και την Ασία να προσφέρει καλύτερες τιμές. Ταυτόχρονα παρατηρούνται στην Ευρώπη περιορισμοί στο φυσικό αέριο τους οποίους δημιούργησε τόσο περσινός χειμώνας όσο και η κρύα άνοιξη και είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα αερίου.
Επιπλέον όπως συνέχισε η Επίτροπος υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις δυτικές αγορές που επιδεινώνουν την κατάσταση, ταυτόχρονα η εσωτερική παραγωγή φυσικού αερίου της Ευρώπης μειώθηκε και η όλη κατάσταση επιδεινώθηκε από την καθυστέρηση παραδόσεων, τη συντήρηση των διαφόρων αγωγών αερίου από τη Ρωσία που δεν έχει καλύψει τις ελλείψεις με βάση τις μακροπρόθεσμες δανειακές συμβάσεις.
Παράγεται επίσης λιγότερη υδροηλεκτρική ενέργεια που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπάρχουν καύσιμα που χρησιμοποιούν πολύ άνθρακα. Όλα αυτά συνέδραμαν όπως εξήγησε στην άνοδο των τιμών, εκτίμησε ωστόσο ότι τιμές φυσικού αερίου θα μειωθούν σταδιακά από του χρόνου την άνοιξη βάσει των προβλέψεων. Σε αυτό όμως θα επιδράσει η ζήτηση του φετινού χειμώνα που θα αποτελέσει την μεταβλητή, ενώ κρίσιμη θεωρείται η αποθήκευση αερίου που για τη χειμερινή περίοδο παρουσιάζει τον χαμηλότερο ιστορικό μέσο όρο.
«Η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε όχι μόνο να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι εδώ και τώρα αλλά να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ισχυρότερη ασφάλεια ενέργειας και καθαρής ενέργειας για το αύριο», κατέληξε η κ. Σίμσον.
www.ertnews.gr