24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Φαρμακευτικές για clawback: Πολύμηνη αναμονή στην ενημέρωση των εταιρειών για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Φαρμακευτικές για clawback: Πολύμηνη αναμονή στην ενημέρωση των εταιρειών για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

Πρώτη φορά στα δέκα χρόνια από την εφαρμογή του μέτρου του clawback, για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών σημειωμάτων, καταγγέλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στις φαρμακευτικές εταιρείες η καθυστέρηση έκδοσης των σημειωμάτων clawback από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, που περιγράφουν δηλαδή το ποσό της υπέρβασης της κάθε δαπάνης των φαρμάκων που θα πρέπει να καταβάλει κάθε εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, οι εκπρόσωποι των εταιρειών σε επιστολή στον Υπουργό Υγείας περιγράφουν το πρόβλημα, παραθέτοντας και 5 προτάσεις για την επίλυση του οριστικά.

Θυμίζουμε ότι, όπως είχε γράψει το News4Health, το θέμα είχε τεθεί και στη συνάντηση της Μ. Τετάρτης μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούν τις εταιρείες και του Θ. Πλεύρη κατά την οποία είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι oι διαδικασίες προχωρούν τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στα νοσοκομεία, των οποίων τα σημειώματα θα εκδοθούν έως τα τέλη του Μαΐου, ώστε να προλάβουν και οι εταιρείες να εκπληρώσουν εγκαίρως τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι διαβεβαιώσεις δεν ήταν αρκετές για να καθησυχάσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς, όπως τονίζουν στην επιστολή, η καθυστέρηση έκδοσης των σημειωμάτων σημαίνει αδυναμία τεκμηριωμένης πρόβλεψης και κατ΄ επέκταση αδιαφάνειας, ενώ παράλληλα επηρεάζει την καθημερινή επιχειρηματική λειτουργία. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως είναι ειδικά η αδιαφάνεια που συνοδεύει τις διαδικασίες που προκαλεί έντονη δυσφορία και ανασφάλεια στις τοπικές και διεθνείς διοικήσεις των εταιρειών.

«Είναι η πρώτη φορά, στη δεκαετή εισαγωγή του θεσμού/μέτρου του clawback, που παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των σημειωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο σημείωμα από τον ΕΟΠΥΥ ελήφθη από τις φαρμακευτικές εταιρείες τον Ιούνιο του 2022 και αφορούσε σε επιστροφές του έτους 2021», αναφέρουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health.

Όπως διευκρινίζουν, εν τω μεταξύ, έχουν υπάρξει σημαντικές μεταβολές στη δαπάνη και στην κατανομή του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού αλλά και μετατοπίσεις βαρών μεταξύ των κατηγοριών, που επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών. Παράλληλα, η αναδρομική ισχύς των διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με την καθυστέρηση έκδοσης των σχετικών ΦΕΚ, περιπλέκουν τους υπολογισμούς.

Άλλωστε, η 30η Ιουνίου, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των εταιρειών, δεν μοιάζει και τόσο μακριά, με τις εταιρείες να χαρακτηρίζουν «εντελώς απαράδεκτο», ενώ υφίστανται «δυσβάστακτες επιβαρύνσεις λόγω των κολοσσιαίων επιστροφών, να χρεωθούν οι επιχειρήσεις με πλασματικές πωλήσεις και συνεπώς πλασματικά κέρδη τα οποία δυστυχώς θα χρεωθούν με πραγματικό φόρο».

Πέντε προτάσεις

Η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί, σύμφωνα με τις εταιρείες, αν γίνουν πέντε βασικές παρεμβάσεις:

  1. Περιορισμός της αναδρομικότητας των διαπραγματεύσεων στο τρέχον κάθε φορά εξάμηνο.
  2. Ταχύτερη έκδοση των ΦΕΚ, με το χρόνο να μετρά από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης και όχι από την υπογραφή της σύμβασης.
  3. Την υποχρεωτική έκδοση των σημειωμάτων μέσα στο επόμενο τρίμηνο από το τέλος τους εξαμήνου.
  4. Επιπλέον στελέχωση και βελτίωση των μηχανογραφικών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα, αλλά και της ΕΚΑΠΥ για τα Νοσοκομεία.
  5. Δημιουργία επίσημου καναλιού επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας ή τους φορείς του, ώστε να πραγματοποιείται ενημέρωση προς τις φαρμακευτικές εταιρείες σε μηνιαία βάση, για την εξέλιξη της δαπάνης και τις αιτίες υπέρβασης αυτής.
#ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ #ΦΑΡΜΑΚΑ #ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ #ΑΝΑΜΟΝΗ #ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ #ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ_ΔΑΠΑΝΗ



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Περού: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα για να εμποδιστούν μετανάστες

Next Article

Μπραντ Πιτ: Ήταν… στοιχειωμένο το σπίτι του;

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: