24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Φορολογικές υποχρεώσεις: Όλες οι εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν έως την 31η Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ελάχιστες ημέρες έχουν απομείνει για να πληρώσουν οι πολίτες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου. Στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα επιβαρύνσεις φόρων και πρόστιμα. Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, οι φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν αφορούν:

  • Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ, εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά, ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
    Ο υπόχρεος εισέρχεται στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020.
    Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.
    Σημειώνεται ότι οι  δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.
  • Αναδρομικά που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν δηλωθεί. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι μετά από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίσθηκαν ότι είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα παρελθόντων ετών ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ΄ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό σημείωμα, έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
    Αν με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται. Πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι μετά από ελέγχους της ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.
  • Κάτοικοι εξωτερικού. Έως τις 31 Δεκεμβρίου έχουν το περιθώριο να υποβάλουν φορολογική δήλωση όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή το προηγούμενο έτος.
  • Φορολογικές δηλώσεις για όσους απεβίωσαν. Μέχρι την Παρασκευή έχουν τη δυνατότητα οι κληρονόμοι αποβιωσάντων το 2020 για να υποβάλλουν χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις του 2020.
  • Φόρος εισοδήματος – ΕΝΦΙΑ – ΦΠΑ.
    Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ όπως και η πληρωμή του ΦΠΑ από τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας;

Την Παρασκευή εξάλλου λήγει η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022. Ωστόσο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί χρονική παράταση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ρωτήθηκε για το αν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας δήλωσε ότι η εξόφληση των τελών είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου. «Θα δούμε αν θα δώσουμε παράταση. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα» για να συμπληρώσει, με αφορμή και το κλίμα των ημερών, ότι «είναι σαν τους κουραμπιέδες. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα και παρατάσεις στα τέλη κυκλοφορίας».

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πρώτος θάνατος από την «Όμικρον» στην Αυστραλία

Next Article

Βέλγιο: Διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά του κλεισίματος θεάτρων και κινηματογράφων λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: