24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Φωτιά Εύβοια: Πύρινος εφιάλτης γύρω από την Ιστιαία – Προς Πευκί κινούνται οι φλόγες (εικόνες, βίντεο)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Φωτιά Εύβοια: Πύρινος εφιάλτης γύρω από την Ιστιαία - Προς Πευκί κινούνται οι φλόγες (εικόνες, βίντεο)

Εφιαλτικές είναι οι ώρες που ζουν οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, καθώς ο πύρινος κλοιός κλείνει ώρα την ώρα γύρω από την πόλη της Ιστιαίας με τη φωτιά να πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στις Γούβες

Η κόλαση στη βόρεια Εύβοια αποτελείται από ένα πύρινο μέτωπο που κατεβαίνει από Αγδίνες προς Γούβες και ένα άλλο που κατευθύνεται προς τις περιοχές Γερακιού – Γαλατσώνα οι οποίες έχουν εκκενωθεί. Τα πυροσβεστικά αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες για να φτάσουν στην περιοχή Γαλατσώνα-Γερακιού-Γούβες-Αρτεμίσιο λίγο πριν οι φλόγες μπουν στο Πευκί.

Στην παραλία του Αγίου Νικολάου οι φλόγες πλησιάζουν στη θάλασσα. Στις Αγδίνες τα μέτωπα είναι σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια. Τέσσερα χιλιόμετρα πριν από την Ιστιαία χωματουργικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρική ζώνη για να σώσουν την πόλη.

Η βιβλική καταστροφή που συντελείται στη Βόρεια Εύβοια είναι ορατή από τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και τη Χαλκιδική.

Οι κάτοικοι των περιοχών ζουν μία ακόμη νύχτα αγωνίας και οι πυροσβέστες οργανώνουν τη μάχη τους με τις φλόγες ανάμεσα στις περιοχές Γούβες και Γερακιού. Είναι η τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και κυρίως το Πευκί, στο οποίο βρίσκονται σκάφη έτοιμα να παραλάβουν κατοίκους που θέλουν να αποχωρήσουν.

Η εικόνα στην περιοχή είναι δραματική: Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους ακόμα και με κουβάδες, οι εκκενώσεις είναι συνεχείς και η οικολογική καταστροφή τεράστια. Σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί και το ρεύμα, καθώς έχει υποστεί ζημιές το δίκτυο της ΔΕΗ. 

Στις Αγδίνες τα μέτωπα είναι σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια. Τέσσερα χιλιόμετρα πριν από την Ιστιαία χωματουργικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρική ζώνη για να σώσουν την πόλη.

Την ίδια ώρα, οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις και η τελευταία πληροφορία είναι, με βάση τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Ηλία Μπουρμπά στο «OPEN TV», δόθηκε εντολή να αποχωρήσει και άλλος κόσμος από τα Βασιλικά (περίπο 60 άτομα που δεν έχουν φύγει) με ferry boat προς την Πευκή. Από εκεί με λεωφορεία θα μερταφερθούν για να φιλοξενηθούν σε οικήματα του Ωραιού, του Νέου Πύργου, αλλά και στα Λουτρά Αιδηψού. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα Βασιλικά, με τη γωτιά να έχει φτάσει στο χωριό. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν αποχωρήσει και έχουν μείνει όσοι ξέρουν την περιοχή για να σώσουν ότι μπορούν.  Η περιοχή δεν έχει ρεύμα, ενώ το ίδιο συμβα΄ίνει και στο Ψαροπούλι, το παραλιακό λιμανάκι των Βασιλικών. Εκεί υπάρχουν και καραβάκια για να μεταφέρουν κατοίκους.  

Η φωτιά έχει περάσει το χωριό Τσαπουρνιά. Στα Ελληνικά κάτοικοι δίνουν μάχη με λάστιχα και κουβάδες για να σώσουν τα σπίτια τους, ενώ δεν είναι ασφαλισμένη η Παναγιά. Ο Βουτάς φλέγεται γύρω, γύρω, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια, μετά από τις προσπάθειες των κατοίκων, που έμειναν πίσω, αφού οι περισσότεροι έχουν φύγει. Έχουν καεί όλα γύρω από το χωριό. Ίδια φαίνεται να είναι η κατάσταση και στον Κρυονερίτη.

Στον Βουτά, στην άλλη πλευρά του βόρειου τμήματος, η φωτιά έφτασε στη Μονοκαριά κατακαίγοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους αποτελεί θέμα χρόνου να κινηθεί προς Παναγιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα της μέσω 112, από το απόγευμα είχε ζητήσει την εκκένωση των συγκεκριμένων χωριών.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η εκκένωση στους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες της Εύβοιας με κατεύθυνση την Ιστιαία.

Την ίδια ώρα πόλεις όπως η Χαλκίδα, η Θήβα, η Λαμία και η Λιβαδειά είναι σε ετοιμότητα για να δεχθούν κατοίκους. Στη Χαλκίδα έχει διαμορφωθεί κατλλήλως με κρεβάτια και το κλειστό γυμναστήριο.

Μεγάλη είναι και η οικολογική καταστροφή στην περιοχή, ένα παρθένο και μεγάλο δάσος χάθηκε, σε μια κοιλάδα που φιλοξενεί και σπάνια είδη ζώων.

Νύχτα κόλασης σε Βασιλικά και Ψαροπούλι 

Καταταλαιπωρημένοι και με δάκρυα στα μάτια επιβιβάζονται στα σκάφη οι κάτοικοι των Βασιλικών και του Ψαροπουλίου.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή Βασιλικά Ευβοίας ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί, λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί 30 άτομα σε ένα από τα επιβατηγά τουριστικά σκάφη που βρίσκονται την περιοχή.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν η Μονοκαρυά και όμορα χώρια. Αυτή την ώρα φαίνεται πως η εικόνα της πυρκαγιάς στην Άνω Μονοκαρυά, η οποία βρίσκεται στο βόρειο- και σοβαρότερο- μέτωπο της πυρκαγιάς, είναι καλύτερη με άπνοια να επικρατεί στην περιοχή, ωστόσο αυτό δεν επ΄ ουδενί δεν προκαλεί εφησυχασμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η φωτιά εκεί δείχνει να καταλαγιάζει, το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Εύβοια είναι τεράστιο και το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την προσέγγιση σε κεντρικές εστίες της.

Η φωτιά βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από την Ιστιαία και δημιουργείται ανάχωμα προκειμένου να σταματήσει η πορεία της.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΙ», ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιώργος Κοντζιάς ανέφερε ότι στις φλόγες παραδόθηκαν και τα Βασιλικά, όπου το μέτωπο έφτασε έως τη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν καεί προς το παρόν σπίτια.

Ο κ.Κοντζιάς πρόσθεσε ότι οργανώνεται μια γραμμή άμυνας 5 χμλ έξω από την Ιστιαία, η οποία θα είναι έτοιμη έως το πρωί ώστε να μην περάσει από εκεί η πυρκαγιά.

{https://www.youtube.com/watch?v=dPyH2EnZDIw}

«Καίγονται σπίτια και στα Βασιλικά»

«Το βόρειο μέτωπο διατρέχει το νησί από τη μια άκρη στην άλλη. Καίει χωριά. Τον Βουτά, δίπλα γίνεται μεγάλη μάχη με τις Μονοκαρυές.. Καίγονται σπίτια και στα Βασιλικά. Το μέτωπο κινείται προς τον Βορρά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δίνοντας την εικόνα των μετώπων.

«Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι στα όρια του Δήμου Μαντουδίου. Πλησιάζει ένα πολύ μεγάλο πευκοδάσος που αν δεν συγκρατηθεί εκεί μπορεί να φτάσει στα πολιτικά. Είναι ρεαλιστικότατο. Ευτυχώς έχει άπνοια και μπορούσαν να επιχειρήσουν κάποια εναέρια μέσα.

Όλα τα χωριά που βρίσκονται ανάμεσα στο βόρειο μέτωπο και τη θάλασσα υπάρχει πιθανότητα να χρειαστει να γίνουν απομακρύνσεις. Δεν βλέπουμε κάτι άμεσο, έχουν γίνει προληπτικά απομακρύνσεις», συμπλήρωσε… 

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας οι ολοσχερώς κατεστραμμένες κατοικίες φτάνουν τις 250 στην περιοχή.

Συγκλονιστικές εικόνες από Canadair που επιχειρεί στην Εύβοια

Εικόνες που καταγράφηκαν μέσα από Canadair που επιχειρούσε στα μέτωπα της Εύβοιας, καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και του κινδύνου που συνεχίζουν να διατρέχουν οι οικισμοί. 

 Συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

«Εκκενώστε προς Ιστιαία» είναι το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112, για όσους βρίσκονται στις Μηλιές της Εύβοιας, με κατεύθυνση προς Ιστιαία. 

Ένα λεπτό αργότερα, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση και των Γαλατσάδων ή Καματριάδων. Μήνυμα για εκκένωση έχει δοθεί και για τη Μονοκαρυά.

{https://twitter.com/112Greece/status/1423992903152582657?s=20}

{https://twitter.com/112Greece/status/1423994422728044546?s=20}

{https://twitter.com/112Greece/status/1423999447185436677?s=20}

 



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020-Βόλεϊ: Τρίτη θέση η Σερβία

Next Article

Φωτιά στην Εύβοια: Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: