Στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές χώρες, υποχώρησαν στα 32,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Αύγουστο ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 340 ευρώ/μεγαβατώρα.
Του Παντελή Μάνου
Ο ήπιος χειμώνας και κατά συνέπεια η χαμηλή ζήτηση, η υψηλή πληρότητα στις δεξαμενές της Ευρώπη από LNG που ήρθε για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών στις αγορές ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση αερίου, τα επίπεδα πλήρωσης ανήλθαν στις αρχές Μαΐου στο 61%, ποσοστό πολύ πιο υψηλό από τα επίπεδα του 2022 (37%), σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αιχμή το 95% τον Νοέμβριο, πέρυσι, τα επίπεδα αποθήκευσης ξεπέρασαν τον υποχρεωτικό στόχο πλήρωσης κατά 80% για το προηγούμενο έτος, αναφέρει η Κομισιόν και προσθέτει πως ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε συνέβαλε ώστε η μείωση των επιπέδων αποθήκευσης να παραμείνει μέτρια.
Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στην Κομισιόν να προβλέπει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για την αποθήκευση αερίου σε ποσοστό 90% έως την 1η Νοεμβρίου 2023. Πρόσφατα, μάλιστα, η Ε.Ε. αποφάσισε να παρατείνει τον εθελοντικό στόχο της μείωσης του αερίου κατά 15% για ένα ακόμη έτος, έως τις 31 Μαρτίου 2024.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,13%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,12%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 0,25%, το Μιλάνο παρουσιάζει άνοδο κατά 0,18% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι οριακά χαμηλότερα σε ποσοστό 0,16%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 95 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.136,4 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,32%.
ΟΜΟΛΟΓΑ
Περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,27%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 bps στο 4,14% και του 10ετούς ελληνικού βρίσκεται στο 3,95% παρουσιάζοντας μείωση κατά 1 μονάδα βάσης.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
Ανοδικά κινούνται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,83%, στα 71,70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 0,85%, βρίσκεται στα $75,64.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί οριακά έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και με το γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0893 δολ./ευρώ.
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr