24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Φυσικό Αέριο: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων από το Σεπτέμβριο του 2021

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
φυσικό-αέριο-1021x580

Κατακόρυφη πτώση καταγράφει η διεθνής τιμή του φυσικού αερίουστο Άμστερνταμ υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η τιμή κινείται σταθερά κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 31% σε ετήσια βάση.

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

49,8 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: -31%

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2022 η τιμή είχε εκτιναχθεί στα υψηλά ιστορικά των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω εκτιμήσεων ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έχουν υποχωρήσει πάνω από 80% από τα εκείνα τα υψηλά ιστορικά του Αυγούστου.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πτώση της τιμής στον εξαιρετικά ήπιο χειμώνα, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και τη στροφή της Ε.Ε. σε αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από ΗΠΑ και Κατάρ, που περιόρισαν τελικά την ενεργειακή κατανάλωση και διασφάλισαν την ενεργειακή επάρκεια της ευρωπαϊκής αγοράς.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν απογειώσει και τους λογαριασμούς ρεύματος, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να καταφύγουν σε επιδοτήσεις, πιέζοντας έτσι τους προϋπολογισμούς τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και να προστατέψουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας. Για την ακρίβεια οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δαπανήσει από την αρχή της κρίσης σχεδόν 800 δισ. ευρώ.

Πάντως αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να μιλήσουν για χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και λήξη του συναγερμού σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπη διότι πρώτον η κατανάλωση βαίνει αυξανόμενη στην Ασία, μετά και την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας και δεύτερον ο ανταγωνισμός Ευρώπης – Ασίας για ποσότητες LNG θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα το κόστος του.

Επιμέλεια Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αδ. Γεωργιάδης: Προγράμματα upskilling και reskilling εργαζομένων ύψους €1 δισ. μέσω ΕΣΠΑ

Next Article

Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαρτίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: