Για τις κορυφαίες διακρίσεις που πέτυχαν οι Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, την συζήτηση που ξεκίνησε για τον αθλητισμό με αφορμή τις δηλώσεις του Θοδωρή Ιακωβίδη, αλλά και τις παρεμβάσεις που φέρνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Λευτέρη Πετρούνια
«Μεγάλος αθλητής ο Λευτέρης, τα κατάφερε. Αν δείτε τους ιμάντες, όταν κάνει τις ασκήσεις ο Πετρούνιας βλέπετε τους κρίκους ακίνητους, ενώ στους άλλους ψιλοτρέμουν και αυτό δείχνει την τελειότητα με την οποία εκτελεί τις ασκήσεις. Είναι τέτοιο το άθλημα που απαιτεί τελειότητα και αυτό δίνει μεγάλη αξία σε οποιοδήποτε μετάλλιο έρθει. Συγχαρητήρια στον Λευτέρη και ένα μεγάλο ευχαριστώ».
Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε το “buzzer beater”
«Αν υπήρχε στον ατομικό αθλητισμό το “buzzer beater” που υπάρχει στο μπάσκετ, το καλάθι που βάζεις στο τέλος και κερδίζεις τον αγώνα, το αντίστοιχο έκανε ο Μίλτος, με το τελευταίο του άλμα. Είναι ένας ιδιαίτερος αθλητής, με τρομερή ψυχολογία, με έναν καλό προπονητή που έχει τιμήσει την χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αν ακούσει κανείς τις δηλώσεις του Μίλτου θα καταλάβει για τι παιδί μιλάμε. Ένα εξαιρετικό ήθος, που πρεσβεύει ό,τι είναι πραγματικά ο αθλητισμός. Σεβασμός απέναντι στον αντίπαλο, τα δίνω όλα και δεν καβαλάω το καλάμι».
Δικαιολογημένο το ξέσπασμα του Θοδωρή Ιακωβίδη
«Δικαιολογημένο το ξέσπασμά του, είναι όμως κάτι που θα πρέπει να γίνει το έναυσμα, για να ξαναδούμε κάποια πράγματα που μετά την οικονομική κρίση τα στερήθηκε ο αθλητισμός».
Μετά το 2011-2012 μειώθηκαν τραγικά οι πόροι στον αθλητισμό, επιβεβαίωσε ο κ. Μαυρωτάς. Άλλες αιτίες ωστόσο, εξήγησε, οδήγησαν στην δραματική μείωση των πόρων συγκεκριμένα στο άθλημα της άρσης βαρών, όπου περικόπηκαν κατά 55%, την ίδια ώρα που σε άλλες ομοσπονδίες, η αντίστοιχη μείωση δεν ξεπέρασε το 10%-20%.
«Υπήρξαν άλλοι λόγοι, όπως ποιος είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας. Αυτό έγινε το 2015, τα έχει πει εξάλλου ο ίδιος ο Πύρρος αυτά τα πράγματα στις δηλώσεις του. Δεν έχω κανέναν λόγο να τον αμφισβητήσω. Αυτά είναι τα δεδομένα που υπήρχαν τότε. Για να δούμε όμως την επόμενη μέρα, πρέπει να βρούμε πώς θα πάνε περισσότεροι πόροι στις ομοσπονδίες, αυτή είναι η δουλειά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Να κάνει θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο για τους αθλητές, ώστε να έχουν θέση και λόγο στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, να βάλει χρονικό όριο στις θητείες των διοικήσεων, κάτι που έγινε τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 και μετά με τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό. Κάτι άλλο σημαντικό που έγινε και ψηφίστηκε φέτος είναι ότι θα έχουμε πόρους από την φορολογία των κερδών του Στοιχήματος, ένα μεγάλο κονδύλι, της τάξης των 15 εκατ., που μπορεί να πάει στις εθνικές ομάδες και έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι έχουμε βάλει τον αθλητή στο επίκεντρο της αθλητικής μας πολιτικής. Αυτό φαίνεται και από τις παρεμβάσεις που κάνουμε, να έχουν διπλάσιο χρόνο σπουδών οι αθλητές, να μπορούν να προπονήσουν στις ακαδημίες. Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής, είναι η αρχή ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα εν όψει των Αγώνων στο Παρίσι».
Η πολιτεία, τόνισε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, επιχορηγεί τις ομοσπονδίες και οι ομοσπονδίες κατανέμουν την επιχορήγηση που παίρνουν, στις υποδομές, στις εθνικές ομάδες, στα ταξίδια, στα διοικητικά έξοδα. «Δεν πάει η πολιτεία να επιδοτήσει συγκεκριμένο αθλητή, παρά μόνο να επιβραβεύσει οικονομικά εκ των υστέρων, όταν φέρνουν επιτυχία. Όσο αφορά τις «παρέες» που είπε ο Βαλέριος Λεωνίδης, αυτό είναι θέμα αυτορρύθμισης των ομοσπονδιών».
www.ertnews.gr