«Ξεκινάω με την παραδοχή ότι φοροδιαφεύγει μεγάλο μέρος ή ένα μέρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως ελευθέρων απασχολουμένων και είναι κάτι το οποίο και εμείς έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές. Επί της ουσίας αυτό που συζητάμε είναι αν ο νέος νόμος χτυπάει αυτή τη φοροδιαφυγή ή αν είναι ένας εισπρακτικός νόμος, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να βάζει 600 εκατομμύρια στα ταμεία, γιατί ουσιαστικά είναι ένας νόμος οριζόντιος».
Με την παραπάνω δήλωση τοποθετήθηκε επί της βάσης του φορολογικού νομοσχεδίου, o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου.
«Σημαίνει ότι μπαίνει στην ίδια μοίρα μια επιχείρηση, ένα μαγαζί που είναι στο Κολωνάκι με ένα μαγαζί που είναι στο Κερατσίνι, το οποίο φαντάζομαι δεν είναι λογικό ή με ένα μαγαζί που είναι στην επαρχία. Δεύτερον, γιατί πρακτικά στη συναλλαγή μεταξύ του ελεύθερου επαγγελματία και του καταναλωτή δεν παρεμβαίνει. Δηλαδή αύριο όταν θα πάει κάποιος στο γιατρό, στον οδοντίατρο και του πει 500 με απόδειξη και 450 χωρίς απόδειξη, θα πει, θέλω απόδειξη;» συνέχισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. «Αν η απόδειξη αποτελούσε στοιχείο το οποίο μπορεί να το βάλει στη φορολογική του δήλωση θα ήταν ένα κίνητρο να απαιτήσει ο καταναλωτής την απόδειξη. Άρα ουσιαστικά εδώ δεν παρεμβαίνει σε αυτό που είναι το μεγάλο κομμάτι που έτσι είναι, το οποίο είναι η φοροδιαφυγή. Ουσιαστικά όμως χτυπάει κυρίως τον πάρα πολύ μικρό, τη μαρίδα. Δεν ασχολείται με τον μεσαίο και τον μεγάλο.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς θέλουμε και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να χτυπήσουμε την παραοικονομία γιατί αποτελεί μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής που γίνεται με άλλο τρόπο. Είναι οι δύο πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού. Φανταστείτε ότι κάποιος πληρώνει τους φόρους και όταν ο άλλος δεν τους πληρώνει, πέφτουν στις πλάτες του και οι φόροι που δεν πληρώνει αυτός που φοροδιαφεύγει. Άρα είναι άδικο για όλους, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι ή επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν» επισήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Αναφερόμενος στην απόφαση που αφορά στο τέλος του επιτηδεύματος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου, εκτιμά ως θετική τη μείωση 50% για όλους.
«Ασφαλώς και είναι θετικό. Πάντως θυμίζω ότι είναι ένας μνημονιακός νόμος, ο οποίος έπρεπε να καταργηθεί το 2018 και σήμερα αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης. Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι προκαταβολή φόρου δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Προκαταβολή φόρου σημαίνει δανείζω στην πολιτεία χωρίς τόκο και μάλιστα από χρήματα τα οποία εγώ πρέπει να βάλω από τα δικά μου. Εννοείται πως σήμερα δεν είμαστε στα μνημόνια. Και πάω και στο δεύτερο ζήτημα που αφορά αυτό, το οποίο επίσης θα πω ότι είναι θετικό, δηλαδή μετά το τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ είπε ο υπουργός ότι θα βάλει στο νόμο ότι όποιος διαφωνεί θα υποστεί τον έλεγχο. Απόλυτα σωστό. Άλλωστε εμείς είμαστε υπέρ του ελέγχου και όχι μόνο των εισοδημάτων, αλλά θα έλεγα και των εξόδων, των δαπανών που έχουμε, το οποίο θα ήταν το πιο σωστό. Η σύνδεση μεταξύ ταμειακών μηχανών και pos, τα μηχανήματα η πολιτεία τα έχει πάρει από το 2011, έχουμε 2023 και συζητάμε το 24 να λειτουργήσει αυτό που είναι μια μορφή που χτυπάει πάρα πολύ τη φοροδιαφυγή. Σήμερα ακόμη δεν λειτουργούν αυτά μετά από δεκατρία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Άρα λοιπόν, αυτός που θα έχει 10.920 και τα αμφισβητεί θα υποστεί έλεγχο. Το ερώτημα είναι αυτός που θα δηλώνει 12-13 και επίσης αυτό θα έλεγα ότι είναι απόλυτα περίεργο, δεν θα του κάνει έλεγχο η πολιτεία, άρα επιβεβαιώνεται αυτό που είπα ότι χτυπάει τη μαρίδα, τον πολύ μικρό. Δηλαδή ένας που κερδίζει 50 να το πω απλά και δηλώσει 15, αυτός θεωρείται και υψηλά φορολογούμενος» επισήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Ως θεσμικός φορέας, τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, «εμείς πάντα θέλουμε να βρούμε τη συναίνεση».
«Δεν προσπαθούμε τη διαίρεση και όλα αυτά που λέω είναι ότι τα συζητάμε, λέμε ελάτε να τα συζητήσουμε, να τα βρούμε. Συζητάμε όμως για την ουσία του νόμου, η οποία ουσία του νόμου είναι εμφανές ότι χτυπάει τον πάρα πολύ μικρό. Δεν χτυπάει τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. (…) Εμείς λέμε, έλεγχο παντού, μικρό, μεσαίο, μεγάλο, να μπορεί να συλληφθεί μέσω των δαπανών του, άρα νομίζω ότι είναι θετική η σκέψη. Έχουμε το myDATA που νομίζω θα βοηθήσει πάρα πολύ, τη διασύνδεση που θα γίνει. Εμείς λέμε μάλιστα τα πρόστιμα να είναι πάρα πολύ υψηλά γι ‘αυτόν που φοροδιαφεύγει» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
www.ertnews.gr