Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να έχει διορίσει νέο πρωθυπουργό ακόμα και το Σάββατο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται έτοιμος να προχωρήσει σε γρήγορες κινήσεις μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ η οποία αναμένεται να επέλθει απόψε με την ψηφοφορία στη γαλλική Βουλή.
Ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, αναφέρουν τρεις πηγές του Reuters. Μάλιστα, ο Μακρόν ελπίζει να έχει αναλάβει ο διάδοχος του Μπαρνιέ ακόμα και το Σάββατο, όταν οι κορυφαίοι προσκεκλημένοι του- ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ- θα βρεθούν στο Παρίσι για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων.
«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», ήταν η απάντηση από το Ελιζέ όταν το Reuters ζήτησε ένα σχόλιο για αυτές τις πληροφορίες από τη γαλλική προεδρία.
Ποιοι είναι στη λίστα του Μακρόν
Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμα στον επόμενο πρωθυπουργό, αναφέρουν νεότερες πληροφορίες του Reuters. Όμως, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου στη λίστα του βρίσκονται ο Μπερνάρ Καζνέβ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, ο Ξαβιέ Μπερτράν – που διετέλεσε υπουργός Υγείας επί Ζακ Σιράκ και Εργασίας υπό τον Νικολά Σαρκοζί- και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής από τη Σαουδική Αραβία στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος ασχολούνταν με το ζήτημα του επόμενου πρωθυπουργού, ανέφερε μία πηγή του Reuters.
Γαλλία: Σε εξέλιξη η διαδικασία στη Βουλή για τις προτάσεις μομφής
Σήμερα θα γίνει η ψηφοφορία για τις δύο προτάσεις μομφής κατά του Μισέλ Μπαρνιέ, που έχουν κατατεθεί. Ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης όταν ο Γάλλος πρωθυπουργός αποφάσισε να ενεργοποιήσει άρθρο του Συντάγματος που του επιτρέπει να νομοθετήσει δίχως να χρειάζεται ψηφοφορία της Βουλής.
Η συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε στις 17:00, με συζήτηση για ένα άσχετο θέμα. Σύμφωνα με τον Guardian, οι ψηφοφορίες για τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί αναμένεται θα ξεκινήσουν περίπου στις 20:45 και η διαδικασία θα διαρκέσει 45 λεπτά.
Πρώτα θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που είναι πιο πιθανό να περάσει, σημειώνει ο Guardian. Για να πέσει η κυβέρνηση απαιτούνται 288 ψήφοι.
Δείτε live από τη γαλλική Βουλή
{https://www.youtube.com/watch?v=CO5t-sP4Abc}
Λεπέν: Απαραίτητη η πρόταση μομφής για να μπει τέλος στο χάος
«Αυτούς τους τρεις μήνες αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα ήσασταν επικεφαλής μιας κυβέρνησης που στερείται οποιουδήποτε δημοκρατικού θεμελίου», είπε στην τοποθέτησή της η Μαρίν Λεπέν, απευθυνόμενη στον Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο κατηγόρησε για «αδιαλλαξία και δογματισμό», που εμπόδισαν «την παραμικρή παραχώρηση, με την οποία θα είχε αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα».
Ο προϋπολογισμός, συνέχισε η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού «δεν έχει κατεύθυνση ή όραμα. Δεν είναι μόνο επιζήμιος για τη Γαλλία, κρατά ομήρους τους Γάλλους. Όλοι οι πολίτες θέλουν να ξέρουν πού πηγαίνουν τα χρήματα. Πάντα υπάρχουν περισσότεροι φόροι και λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες».
Η πρόταση μομφής, υπογράμμισε, «ήταν απαραίτητη για να μπει ένα τέλος στο χάος».
Μακρόν: Στη φαντασία τα περί παραίτησης
Ο Εμανουέλ Μακρόν, που επιστρέφει μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, απάντησε στις πιέσεις που δέχεται για να παραιτηθεί.
Η συζήτηση αυτή ανήκει «στην πολιτική της φαντασίας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Είμαι εδώ επειδή με εξέλεξαν δύο φορές οι Γάλλοι πολίτες», τόνισε. «Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο με τέτοια πράγματα. Έχουμε ισχυρή οικονομία», συμπλήρωσε.
Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2027. Όμως, μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε φέτος, δεν έχει την πλειοψηφίας τη Βουλή. Κάτι που σημαίνει πως οι αντίπαλοί του μπορούν απλά να «ρίχνουν» τον ένα μετά τον άλλον τους πρωθυπουργούς που επιλέγει.
Με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορούν να γίνουν νέες εκλογές πριν από τον Ιούλιο, ένα χρόνο μετά την τελευταία διάλυση του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τη Μαρίν Λεπέν, αυτό αφήνει μόνο μία επιλογή: να παραιτηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο εκτεταμένες εξουσίες σε περίπτωση κρίσης, αν επικαλεστεί το Άρθρο 16, που όταν συντάχθηκε προοριζόταν για καιρούς πολέμου.