24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Γαύρος, σαρδέλα και κλιματική αλλαγή: Γιατί απειλείται περισσότερο το ένα είδος ψαριού;

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Την υπεροχή του συγκριτικά με την σαρδέλα, ως προς την ποσότητα εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να χάσει ο γάυρος, ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια και σε αφθονία στην Ελλάδα, κι αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην αύξηση, κατά ένα μόνο βαθμό, της θερμοκρασίας του νερού στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, «διαπιστώθηκε ότι ο ανταγωνισμός των ψαριών γαύρου και σαρδέλας θα αλλάξει, όπως και τα αποθέματα», σημειώνει ο καθηγητής του εργαστηρίου Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αντώνιος Κοκκινάκης.

«Έστω και με έναν βαθμό αύξησης των θαλάσσιων νερών, η σαρδέλα θα είναι εκείνη που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες δυσμενείς συνθήκες, σε αντίθεση με τον γαύρο που δεν θα τα καταφέρει», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις αυτές για τον γαύρο και τη σαρδέλα στην Ελλάδα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολύ σοβαρά, δεδομένου ότι αυτά τα είδη αποτελούν τις «αγελάδες» του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη βάση της τροφικής πυραμίδας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη εκδηλωθεί στις ελληνικές θάλασσες, όπως και παγκοσμίως, επηρεάζοντας τα οικοσυστήματα και τους πληθυσμούς των αλιευμάτων, ο κ. Κοκκινάκης διευκρινίζει ότι το Αιγαίο χαρακτηρίζεται ως μια περιοχή με χαμηλό κίνδυνο «τρωτότητας»- τουλάχιστον προς το παρόν και συγκριτικά με άλλες περιοχές πάνω στον πλανήτη.

Πάντως, δεν είναι μόνο ο γαύρος που κινδυνεύει από την αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά των θαλασσών, αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, «για κάθε έναν βαθμό που θα αυξάνεται η θερμοκρασία των θαλασσών, έχει υπολογιστεί ότι θα εξαφανίζονται πάνω από 3 εκατ. τόνοι ψαριών παγκοσμίως».

Σημειώνεται ότι από το 1960 και μετά, η ετήσια κατανάλωση ψαριών είναι διπλάσια σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, με την κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση να υπερβαίνει τα 20 κιλά.

Αντίστοιχα ανοδική πορεία ακολουθεί και η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση αλιευμάτων στην Ελλάδα, που σήμερα διαμορφώνεται στα 22-23 κιλά, από πέντε κιλά προ 20ετίας.

Μάλιστα, στην αλιευτική προσπάθεια για να καλυφθούν οι υψηλές ανάγκες των καταναλωτών, τριπλασιάστηκαν οι αλιευτικοί στόλοι, «με τους ψαράδες να ψαρεύουν πολλά περισσότερα ψάρια απ’ αυτά που οι θάλασσες μπορούν να αντέξουν να απολέσουν».

Επομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, η αλλαγή του κλίματος σε σχέση με την αλιευτική διαχείριση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και λόγω της μετατόπισης των ιχθυοαποθεμάτων, της αλλαγής των οικοτόπων και της επικράτησης μικρότερων ειδών ψαριών, «οι τρέχοντες διαχειριστικοί στόχοι, πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρηθούν».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, με την εφαρμογή μιας προσαρμοστικής αειφορικής διαχείρισης σε παγκόσμια κλίμακα, ίσως και «επιτευχθεί αύξηση ως και 60% στη βιομάζα των ψαριών, 34% στα αλιεύματα και 154% στα κέρδη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Air Yacht: Ένα φουτουριστικό σούπερ-γιοτ που θα μπορεί να πετά αλλά και να πλέει

Next Article

Xiaomi Redmi Note 11 Series: Επίσημα με κάμερα 108 Megapixel

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: