Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ζήτησαν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου.
Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σχετική ανακοίνωση: «Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γ.Αδαμίδης κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της στο ζήτημα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, με αποκλεισμό του βασικού μετόχου, προκειμένου να μη χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρίας και όπως είπε χαρακτηριστικά «Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ». «Μόνο με τη ΔΕΗ κάτω από δημόσιο έλεγχο μπορεί κανείς να ασκεί κοινωνική πολιτική» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να δράσει σταθεροποιητικά και να σταματήσει τη φρενίτιδα αυξήσεων στο ρεύμα. «Για μας, συνέχισε, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι αδικαιολόγητη όπως ήταν και του ΑΔΜΗΕ. Γιατί θα πρέπει εταιρίες του δημοσίου που είναι φυσικά μονοπώλια , θα πρέπει να πουληθούν σε μια ξένη κρατική εταιρία; Όπως έγινε με τον ΟΤΕ και τη Deutsche Telekom, με τον ΟΣΕ και την ιταλική κρατική FS Group».
«Θέλουμε να κρατηθεί το Δ της ΔΕΗ», είπε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που επισήμανε ότι η ΚΕΕΕ θα στηρίξει τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στον αγώνα της για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Λέμε κι εμείς «Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ» γιατί πιστεύουμε στον κρίσιμο ρόλο της στην οικονομία της χώρας, υπογράμμισε.
«Μας ενδιαφέρει το Δ της ΔΕΗ», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, γιατί όπως εξήγησε αυτό είναι σημαντικό για να μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργεί ως ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας. Πιστεύω, συνέχισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ , ότι για μια τέτοια απόφαση όπως αυτή που πήρε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για την ΑΜΚ θα έπρεπε να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και όχι μια απλή απόφαση διοικητικού συμβουλίου». Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ακόμη πως ο δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ μπορεί και εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη χαμηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
www.ertnews.gr