24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
eurokinissi

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, χτύπησε… «καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακρής υποστήριξε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες, λέγοντας ότι η διασπορά της εν λόγω μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός.

«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κ.λπ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, δηλαδή η ικανότητα να σκοτώνει τον ξενιστή. Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί».

«Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακρής.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δεν θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας

Σχετγικά με τις δηλώσεις συναδέλφων του, δηλαδή ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις», προσθέτοντας ότι ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει.

«Οι κορονοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν. Οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη. Δεν προκαλούν απλή γρίπη, αλλά αυτό που λέμε post covid effect, δηλαδή τι αποτελέσματα θα έχουν σε βάθος χρόνου, που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα με συνέπειες που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε».

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ο καθηγητής στάθηκε στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει ομαλή λειτουργία θα πρέπει ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών να είναι εμβολιασμένοι.



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Τα αρχαιότερα απολιθωμένα βακτήρια |

Next Article

ΑΣΕΠ: Τέλος χρονού για 114 νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: