Μια ένεση λενακαπαβίρης δυο φορές ετησίως μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό HIV κατά 96%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης κλινικής δοκιμής. Στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων, το 99% των συμμετεχόντων στην ομάδα της λενακαπαβίρης δεν μολύνθηκε από τον ιό HIV. Σύμφωνα με άλλη, πρόσφατη, κλινική μελέτη, οι ενέσεις λενακαπαβίρης παρείχαν 100% προστασία σε γυναίκες στην Αφρική.
Η λενακαπαβίρη έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη θεραπεία του HIV, αλλά μέχρι στιμής έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι η λενακαπαβίρη- η οποία είναι ένα αντιρετροϊκό φάρμακο– θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των παγκόσμιων μολύνσεων με τον ιό HIV. Ωστόσο, πρέπει να είναι φθηνότερο για να είναι αποτελεσματικό.
Πώς δρα η λενακαπαβίρη
Η λενακαπαβίρη είναι ένας ένας εκλεκτικός αναστολέας πολλαπλών σταδίων της λειτουργίας του καψιδίου του ιού HIV-1, ο οποίος δεσμεύεται απευθείας στην περιοχή διασύνδεσης των υπομονάδων της πρωτεΐνης καψιδίου. Η λενακαπαβίρη διαταράσσει τη λειτουργία μιας ζωτικής σημασίας πρωτεΐνης του ιού, έτσι ώστε να σταματήσει να αναπαράγεται. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο, εάν η λενακαπαβίρη θα είναι το πολυαναμενόμενο όπλο στη μάχη κατά του AIDS. Οι ειδικοί λένε ότι η λενακαπαβίρη θα γίνει μια σημαντική ανακάλυψη μόνο εάν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Και για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο οικονομική, λένε.
Η λενακαπαβίρη κοστίζει 37.870 ευρώ και πολλοί ζητούν από τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead να μειώσει την τιμή του ώστε να μπορεί να χορηγηθεί ευρέως. Η εταιρεία διαπραγματεύεται άδειες με αρκετούς κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων για την παραγωγή και την πώληση μιας φτηνότερης έκδοσης του φαρμάκου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, ενδέχεται να μην αποτελούν μέρος αυτής της ειδικής περιοχής αδειοδότησης, παρόλο που η Gilead έχει δοκιμάσει το φάρμακο σε αυτές τις περιοχές.
ΠΗΓΗ: DW
www.ertnews.gr