Η ώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έφτασε. Εκεί θα είναι στραμμένο το βλέμμα όλων όσων αγαπούν τον αθλητισμό από τις 23 Ιουλίου Αυγούστου μέχρι και τις 8 Αυγούστου. Το SPORT24 κάνει ταξίδι 125 ετών και γυρνά το χρόνο πίσω στο 1896 για να κάνει τον απολογισμό των Ελλήνων αθλητών στις προηγούμενες 31 διοργανώσεις με τη βοήθεια των αριθμών.
Η χώρα μας όπως θα δείτε και στα στοιχεία που ακολουθούν έχει πάρει μέρος σε όλους τους αγώνες που έχουν διεξαχθεί στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1896, όταν και αναβίωσαν, μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα συμμετέχει ανελλιπώς.
Μάλιστα, οι αθλητές της έχουν πάρει μέρος στα περισσότερα από τα αγωνίσματα τα οποία έχουν προστεθεί σε αυτούς. Πιο συγκεκριμένα 1.367 αθλητές έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας έχοντας περισσότερες από 1900 συμμετοχές συνολικά αφού κάποιοι εξ αυτών έχουν βρεθεί στους αγώνες περισσότερες από μία φορές. Σε επίπεδο αθλημάτων μέχρι και το 2016 είχαν συμπεριληφθεί 49 αγωνίσματα από τα οποία είχαμε εκπροσώπηση στα 36.
Τα ρεκόρ της Αθήνας, το Πεκίνο και το “αρνητικό” Παρίσι
Πάμε τώρα να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στις ελληνικές παρουσίες με τη βοήθεια των αριθμών. Το απόλυτο ρεκόρ συμμετοχών ανήκει στους αγώνες της Αθήνας, εκεί όπου 436 αθλητές εκπροσώπησαν τη χώρα μας συμμετέχοντας σε πολλά αθλήματα στα οποία μέχρι τότε δεν είχαμε εκπροσώπηση.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική αποστολή ήταν αυτή του 2008, ενώ την τριάδα ολοκληρώνει αυτή των πρώτων αγώνων το 1896 με 111. Στην αντίπερα όχθη, η μικρότερη ελληνική συμμετοχή καταγράφηκε στο Παρίσι το 1900, όταν πήραν μέρος μόνο τέσσερις αθλητές, ενώ ακολουθούν οι διοργανώσεις του 1932 με 10 και εκείνη του 1956 με 19.
Στους αμέσως προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκείνους του Ρίο συνολικά αγωνίστηκαν 91 Έλληνες αθλητές ήταν η έβδομη μεγαλύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο Τόκιο θα βρεθούν λιγότεροι αφού την πρόκριση κατάφεραν να πάρουν 83 αθλητές. Έτσι, για δεύτερη διαδοχική φορά μετά από τους Αγώνες της Βαρκελώνης η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με λιγότερους από 100 αθλητές. Όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί τότε, είχαν συμμετάσχει 70 αθλητές, ενώ έκτοτε ήταν σταθερά πάνω από 100.
Η εκπροσώπηση στα 36 αθλήματα και οι συμμετοχές σε αυτά
Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η χώρα μας έχει συμμετάσχει στα περισσότερα από τα αθλήματα που έχουν ενσωματωθεί σε αυτούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο γκολφ το οποίο υπήρχε πριν το Ρίο σε μόλις δύο Ολυμπιακούς Αγώνες η χώρα μας είχε συμμετοχή! Ήταν οι Αγώνες του 1900 που διεξήχθησαν στο Παρίσι, όπου ο Αλέξανδρος Μερκάτι ήταν ένας από τους τέσσερις αθλητές που αγωνίστηκαν με τα εθνικά χρώματα.
Φυσικά, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο στίβος, ενώ το πόλο το συναντάμε στη δεύτερη θέση: είναι το πρώτο σε ελληνικές παρουσίες ομαδικό σπορ! Το δεύτερο είναι αυτό που ίσως προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση: το ποδόσφαιρο. Η χώρα μας συμμετείχε στις πρώτες διοργανώσεις κατεβάζοντας και ομάδα ποδοσφαίρου, ενώ το 2004 είχαμε τόσο την ανδρική όσο και η γυναικεία ομάδα που πήραν μέρος στους αγώνες.
Αναλυτικά στοιχεία δεν υπάρχουν αφού λείπουν πληροφορίες από τις συμμετοχές στους πρώτους αγώνες, ενώ υπάρχει και το θέμα της μη αναγνώρισης της διοργάνωσης του 1906 από τη ΔΟΕ. Εμείς σας παραθέτουμε τα στοιχεία όπως τα παρουσιάζει η ιστοσελίδα: “Sports-reference.com”
Η μεγάλη άνοδος, η καθίζηση και η εντυπωσιακή άρση βαρών
Αφήνουμε πίσω μας τις συμμετοχές και πάμε να ρίξουμε μία αναλυτική ματιά στα μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας στους αγώνες.
Οι 1381 αθλητές που έχουν συμμετάσχει στις 31 διοργανώσεις έχουν φέρει στη χώρα μας 121 μετάλλια, τα περισσότερα εκ των οποίων κατακτήθηκαν στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αφού εκεί η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 50 μετάλλια.
Έκτοτε για να δούμε διψήφιο νούμερο έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας! Για την ακρίβεια στο Σίδνεϊ οι Έλληνες αθλητές ανέβηκαν 13 φορές στο βάθρο, επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη αφού το 2004 ξεπεράστηκε αυτό το νούμερο με τα 16 μετάλλια στους Αγώνες της Αθήνας. Έκτοτε όμως παρατηρείται μεγάλη καθίζηση αφού στο Πεκίνο οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν τέσσερα μετάλλια και ακολούθως δύο στο Λονδίνο.
Σημαντικό είναι να δούμε από ποια αθλήματα προήλθαν αυτά τα μετάλλια. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στο στίβο με 29 μετάλλια κάτι φυσιολογικό, αφού στα αγωνίσματα του στίβου καταγράφονται και οι περισσότερες συμμετοχές.
Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι η άρση βαρών αφού σχεδόν μία στις τέσσερις συμμετοχές έφερνε κάποιο μετάλλιο στη χώρα μας. Την τριάδα κλείνουν η σκοποβολή και η πάλη έχοντας από έντεκα μετάλλια.
Στα γραφήματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις διακρίσεις της χώρας μας, ενώ επιλέγοντας μία από τις τέσσερις επιλογές που υπάρχουν στο πάνω μέρος του έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την πληροφορία που σας ενδιαφέρει.
Από τον Μητρόπουλο και την Πατουλίδου στην Στεφανίδη
Για το τέλος του αφιερώματος αφήσαμε τους ανθρώπους που σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία από την πρώτη διοργάνωση μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΟΕ το πρώτο ελληνικό μετάλλιο κατακτήθηκε στις 9 Απριλίου του 1896 από τον Ιωάννη Μητρόπουλο που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους κρίκους. Για να φτάσουμε στην πρώτη κατάκτηση μεταλλίου από γυναίκα έπρεπε να περάσουν σχεδόν 100 χρόνια και συγκεκριμένα στους Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και τη Βούλα Πατουλίδου.
Το τελευταίο χρονικά ελληνικό μετάλλιο ήρθε από την Κατερίνα Στεφανίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Μεγάλη Κατερίνα του ελληνικού στίβου κατέκτησε το χρυσό στο επί κοντώ στις 19 Αυγούστου 2016 και ήταν το τελευταίο της χώρας μας στους Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στη Βραζιλία.
Φυσικά, ελπίδα όλων μας είναι στον πίνακα που ακολουθεί να προστεθούν και άλλοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
ΠΗΓΕΣ: Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, “sports-reference.com”