Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, από άποψη διάκρισης με αστέρι Μισελέν αλλά και κόστους για ένα γεύμα γνωστοποίησε ο ιστότοπος μαγειρικής Chef’s Pencil, αναζητώντας τα σε μια έρευνα ανάμεσα σε 450 άλλα.
Το top 10
Τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια (τιμή ανά άτομο, όπου συνήθως δεν περιλαμβάνει ποτά και χρεώσεις υπηρεσιών) που έχουν λάβει αστέρι Μισελέν, είτε διευθύνονται από σεφ που έχει λάβει «αστέρι», είναι τα εξής:
- Sublimotion, Ibiza, Spain — $1,740
- Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, China – $1,422
- Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japan – $910
- Azabu Kadowaki, Tokyo, Japan – $825
- Masa, New York City, United States – $800
- (Ισοβαθμούν) Joel Robuchon, Tokyo, Japan – $637
- (Ισοβαθμούν) Kikunoi Honten, Kyoto, Japan – $637
- (Ισοβαθμούν) Gion Maruyama, Kyoto, Japan – $637
- Guy Savoy, Paris, France – $615
- Piazza Duomo, Alba, Italy – $580
Αν μια χώρα (και η κουζίνα της) υπερτερεί, είναι η Ιαπωνία. Είναι η μόνη χώρα που εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές στη λίστα και τα εστιατόριά της —που βρίσκονται στο Κιότο και το Τόκιο— κυριαρχούν σε αυτήν.
Επιπλέον, το μοναδικό εστιατόριο των Ηνωμένων Πολιτειών που μπήκε στο top 10, ονόματι Masa, είναι επίσης ένα ιαπωνικό εστιατόριο.
Γενικότερα, η Ιαπωνία είναι η χώρα η οποία φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό εστιατορίων Michelin κατά κεφαλήν στον κόσμο, με το Τόκιο να έχει περισσότερα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin από οποιαδήποτε άλλη πόλη, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο site.
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς του είδους, τα ιαπωνικά εστιατόρια είναι ιδιαίτερα ακριβά, λόγω του ότι προμηθεύονται ψάρια από όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει το κόστος των συστατικών στα πιάτα τους, και άρα τον «λογαριασμό» για τους πελάτες τους.
Πηγή: CNBC
www.ertnews.gr