24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Η μεγάλη ευκαιρία της Εθνικής και του μπάσκετ

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ήταν οι πρώτες μέρες του καλοκαιριού του 2016, όταν ο αγαπημένος Εθνικός του Γιάννη Μαντζουράνη υποδεχόταν τον Προμηθέα του Βαγγέλη Λιόλιου στα ημιτελικά των πλέι οφ της Α2. Η ένταση ήταν μεγάλη, η νίκη σημαντική και μετά από συγκλονιστική μάχη κατέληξε στους Πατρινούς, που στη συνέχεια πήραν και την άνοδο στην Α1.

Όταν όλα τελείωσαν, ο λυπημένος Γιάννης πλησίασε τους ανθρώπους του Προμηθέα και τον νυν – πλέον – πρόεδρο της ΕΟΚ για να τους συγχαρεί. “Καμάρια μου με στεναχωρήσατε σήμερα, αλλά αξίζετε συγχαρητήρια. Κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει πάντα στον αθλητισμό, αλλά τίποτα δεν πρέπει να μας χωρίζει”.

Το πνεύμα και ο χαρακτήρας του Γιάννη Ματζουράνη δυστυχώς λείπει από τον ελληνικό αθλητισμό. Λείπει και από το μπάσκετ στην Ελλάδα… Την ημέρα όμως που είπε το τελευταίο αντίο και έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, εκείνος ο άνθρωπος που συνάντησε πριν από πέντε χρόνια και του έδειξε το δικό του τρόπο αποδοχής και συμπεριφοράς σε κάθε αποτέλεσμα, ανέλαβε τα ηνία του αθλήματος. Έγινε ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας και σαν να θυμήθηκε εκείνα τα λόγια του Εθνικάρα, εξήγησε γιατί κανείς δεν περισσεύει πλέον στο μπάσκετ. Παρά τις κόντρες και τους διαξιφισμούς που υπήρχαν εδώ και ενάμιση χρόνο, σε ένα σκηνικό που θύμισε αγώνα στο παρκέ.

“Το πρώτο που θα κάνω θα είναι να ενώσω όλο το ελληνικό μπάσκετ. Η μακρά προεκλογική διαδικασία του ενός έτους μάς έφερε ρωγμές. Δεν μας έβγαλε ενωμένους. Μας έμαθε πράγματα να μάθουμε, κυρίως από τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Επειδή χωριστήκαμε σε παρατάξεις, αυτό δεν έκανε καλό. Στόχος μου είναι να ενώσουμε”, είπε ο Λιόλιος στην εκπομπή Game Night της Κυριακής και έδωσε τον τόνο.

Μην νομίζετε ότι είναι απλό και εύκολο αυτό. Δεν αποδέχονται όλοι την ήττα με μεγαλοπρέπεια, ούτε δίνουν αληθινά συγχαρητήρια στους νικητές. Και ακόμα και στο – υποτιθέμενο – περιβάλλον του θριαμβευτή των εκλογών, υπάρχουν φωνές που ζητούν εκδίκηση και τιμωρία σε όσους ήταν με τους… άλλους. Όπως θα είναι δύσκολο και γιατί ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ούτω καθ εξής έχουν τη δική τους ατζέντα.

Αλώστε το ευρύ κοινό με αυτά ασχολείται. Με τους αιώνιους, την Stoiximan Basket League, την ΚΕΔ, ό,τι τέλος πάντων έχει ίντριγκα. Πράγματι το πρωτάθλημα είναι εμπορικό, η διαιτησία σοβαρό κομμάτι του αθλήματος, αλλά τα μεγάλα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση είναι πιο σημαντικά.

Η ατζέντα είναι τεράστια και ο ενάμισης μήνας αδράνειας και ακυβερνησίας διέλυσαν τα πάντα στην Ομοσπονδία. Γι’ αυτό και η νέα Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να τρέξει, να λύσει πρώτα απ’ όλα τα οικονομικά και τα οργανωτικά προβλήματα που έχουν γιγαντωθεί και η συνεχεία να αρχίσει το έργο της… Για να βοηθήσει τα σωματεία, τους αθλητές, τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Επί σειρά ετών συνετελέσθη ένα θαύμα στο ελληνικό μπάσκετ και ήρθαν πολλές επιτυχίες, όμως τα τελευταία χρόνια η πορτοκαλή μπάλα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Και ο κατήφορος δεν είχε τελειωμό, δεν υπήρχε κάτι να σταματήσει την πτωτική πορεία.

Το τι έγινε βέβαια είναι λίγο πολύ γνωστό και πλέον ο Λιόλιος καλείται να αλλάξει την πορεία. Υποσχέθηκε ότι θα το κάνει όχι μόνο χάρη στην αυτοδυναμία που του έδωσε η ψήφος των ομάδων στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά συνεργαζόμενος και με τους αντιπάλους του. Αλλώστε και ο ίδιος ξέρει ότι δεν φτάνουν 13, 14.15 άτομα για να σηκώσουν το μεγάλο βάρος, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από πλήθος παραγόντων… Δίχως εγωισμούς από οποιαδήποτε πλευρά.

Η Εθνική ομάδα είναι η πιο σημαντική αποστολή για τη νέα Διοίκηση

Και φτάνουμε στον επίλογο στην πιο σημαντική αποστολή της νέας διοίκησης. Την Εθνική ομάδα. Είναι το Α και το Ω για κάθε Ομοσπονδία, πολύ δε περισσότερο για την ΕΟΚ. Είναι η βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ, είναι ο λόγος που οι Έλληνες αγάπησαν το άθλημα και κάθε φορά δείχνουν πόσο περιμένουν μια επιτυχία… Όσο σημαντικά κι αν είναι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, όταν η Εθνική πηγαίνει καλά τα πάντα γίνονται πιο εύκολα.

Ίσως γιατί μπορούν να μπουν πιο εύκολα χρήματα στα ταμεία από χορηγίες, είτε γιατί φτιάχνει η ψυχολογία όλων και υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για μπάσκετ, είτε γιατί περισσότερα παιδιά θα επιλέξουν το άθλημα.

Στην Εθνική δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος και η δέσμευση του Βαγγέλη Λιόλιου για Έλληνα προπονητή είναι η καλύτερη προαναγγελία. “Στην Εθνική ομάδα παίρνουμε τους καλύτερους παίκτες, αυτούς δεν επιλέγουμε; Θα επιλέξουμε και τον καλύτερο προπονητή. Όχι τον γνωστό μου και τον φίλο μου, αλλά τον καλύτερο. Θα έχουμε τον καλύτερο προπονητή, με το καλύτερο σταφ, με τους καλύτερους γιατρούς, με τις καλύτερες συνθήκες. Μόνο έτσι κάνεις την Εθνική παγκόσμια ξανά. Κατά βάση Έλληνες. Για να φτάσεις να μην έχεις Έλληνα, σημαίνει ότι είσαι σε αδιέξοδο. Εννοείται θα είναι Έλληνας, εκτός αν φτάσει σε αδιέξοδο”.

Έλληνας, λοιπόν. Ξεκάθαρο. Μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες προπονητές στο πιο υψηλό επίπεδο διαπρέπουν. Υπάρχουν τέσσερις τούτη τη στιγμή στην EuroLeague, ο Δημήτρης Ιτούδης της ΤΣΣΚΑ (ίσως να ήταν στον πάγκο της Εθνικής για το Προολυμπιακό αν είχαν γίνει εκλογές τον Μάρτιο), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στην Μακάμπι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό και ο Δημήτρης Πρίφτης στον Παναθηναϊκό. Μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ανήκουν στην ελίτ των Ελλήνων προπονητών και είναι ξεκάθαρο πως η μικρή λίστα της Ομοσπονδίας περιέχει αυτή την 5αδα.

Κι ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία και του μπάσκετ και της Εθνικής να μην είναι μόνο ένας ο εκλεκτός, αλλά δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε. Όλοι οι καλοί χωράνε άλλωστε. Όταν στην Εθνική ομάδα των ΗΠΑ έχει μαζί στον πάγκο Πόποβιτς, Κερ, όταν στην Γιουγκοσλαβία έχουν συνυπάρξει Ιβκοβιτς και Ομπράντοβιτς, γιατί να μην τον κάνουν και οι Έλληνες. Εκείνη η μεγάλη συνάντησή τους στο SPORT24 τον Απρίλη του 2020, έδειξε ότι και το μπάσκετ και την Εθνική αγαπούν. Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν.



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Volley League ανδρών: Με ντέρμπι Φοίνικας – ΠΑΟΚ αρχίζει το πρώταθλημα

Next Article

ΑΕΚ: Προς ολοταχώς για 14.000 διαρκείας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: