24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Η οικονομική ανασκόπηση του 2022

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μια δύσκολη χρονιά αποτέλεσε το 2022 για εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε ανατιμήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και ενέργεια με αποτέλεσμα, πολλές οικογένειες πανευρωπαϊκά να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες.

Τράπεζες-αγορές-ομόλογα 

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Οι προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι για τις τιμές των επιτοκίων είναι δυσοίωνες με τους αναλυτές να μην αποκλείουν ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 4%. «Υποσχέθηκα ότι θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να μειωθεί ο πληθωρισμός και για αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μέχρι να φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» είχε δηλώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 ως και το τέλος του έτους προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων 4 φορές.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο του 2022 τα επιτόκια ανέβηκαν από το 0 στο 2%
  • ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 μπορεί να φτάσουν το 3%.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τους αναλυτές το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης θα βοηθήσει στην σταδιακή μείωση των επιτοκίων.

Ενέργεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΙΑΝ

Εξίσου υψηλές με το 2022 αναμένεται να είναι οι τιμές των ενεργειακών πηγών και το 2023. Ωστόσο αν θα ξεπεράσουν τις τιμές του 2022 θα κριθεί από το:

  • Αν η Ρωσία κλείσει τελείως την στρόφιγγα του φυσικού αερίου
  • Αν η Κίνα άρει πλήρως τα περιοριστικά μέτρα αυξάνοντας τη ζήτηση για αέριο
  • και από τον καιρό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπρίρολ «Αν ισχύσουν αυτά τα τρία, το 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει έλλειμμα φυσικού αερίου έως και 30δισ κυβικά μέτρα». Το 2021, η Ευρώπη εισήγαγε από τ Ρωσία 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε αντίθεση με το 2022 που οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν στα 60δισ. Κυβικά μέτρα. Παρόλα αυτά όπως λένε οι ειδικοί «αν συνεχιστούν όπως έχουν οι ροές από την Ρωσία δεν θα υπάρξουν καταστροφικά σενάρια».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη άνοιξη, όταν εκτός από τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες, η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναγεμίσει τις αποθήκες της. Τότε θα είναι που θα δοκιμαστεί και στην πράξη το πλαφόν στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι μπορεί να παρακαμφθεί καθώς αφορά μόνο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και όχι την σποτ αγορά.

Τέλος σε ότι αφορά την επάρκεια του φυσικού αερίου και των άλλων πηγών ενέργειας στην χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή ευρωπαϊκής οικονομίας του ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγια δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται τόσο πολύ φυσικό αέριο λόγω της έλλειψης βαριάς βιομηχανίας, της άμεσης πρόσβασης που έχει στην δεξαμενή φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας καθώς και του ζεστού χειμώνα που βιώνει μέχρι στιγμής η χώρα μας.

Συντάξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΑΒΟΥ

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το 2023 θα είναι χρονιά αύξησης των συντάξεων μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Από τον Ιανουάριο του νέου χρόνου πρόκειται να σημειωθεί αύξηση του ποσού των 413 ευρώ στις κύριες συντάξεις για περισσότερους από 1.7εκ συνταξιούχους. Το συγκεκριμένο ποσοστό υπολογίσθηκε με βάση των στοιχείων του προϋπολογισμού καθώς και του πληθωρισμού του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ το 80 με 85% των συνταξιούχων πρόκειται να λάβει ακέραια την αύξηση της σύνταξης ενώ όπως δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος «Εκείνοι που θα
δουν πραγματική αύξηση είναι όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, αλλά και οι
υπόλοιποι 900 χιλιάδες που έχουν προσωπική διαφορά βλέπουν ήδη κάποια αύξηση στις συντάξεις».

Τέλος, αυξήσεις θα σημειωθούν και στις συντάξεις αναπηρίας, χηρείας και ανασφάλιστων υπερηλίκων καθώς και στις προσωρινές αλλά και στις βασικές συντάξεις του πρώην ΟΓΑ.

Κατώτατος μισθός

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΑΒΟΥ

Το 2023 εκτός από τις συντάξεις πρόκειται να δουν αύξηση στον κατώτατο μισθό και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Τον Ιανουάριο θα γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού ο οποίος θα μπει σε ισχύ από 1η Μάϊου 2023. Ωστόσο οι έντονες ανατιμήσεις που σημειώνονται καθημερινά σε τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους μισθωτούς με εισόδημα ως και 1.100 ευρώ. Είναι γεγονός σύμφωνα με τον διευθυντή της ΓΣΕΕ Χρήστο Γούλα ότι «αυτή την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ότι αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».

Παρόλα αυτά, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα η αύξηση του κατώτατου μισθού, βιομηχανίες στο κλάδο των τροφίμων αλλά και Σούπερ Μάρκετ έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις και μπόνους στους εργαζομένους τους.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου Μαρίνα Δερμετζιάν Κατερίνα Γράβου 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Γ. Στουρνάρας: Η απάντηση της ΕΚΤ στο ράλι του πληθωρισμού

Next Article

Παράταση έως 27 Ιανουαρίου 2023 για υποβολή δηλώσεων στη ΔΟΥ Ηρακλείου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: