Η Ευρώπη έχει μπροστά της μια εξαιρετικά σημαντική πρόκληση: να διαχειριστεί μια ακόμα κρίση που έχει ξεσπάσει μακριά από το έδαφος της, αλλά σε κάθε περίπτωση την επηρεάζει σε πολλά επίπεδα.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρακολουθούν τις τραγικές εξελίξεις στη Γάζα, που ακολούθησαν μετά από την απρόκλητη επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, ενώ επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες, ακολουθώντας πιστά τις αρχές και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.
Η τήρηση των αναγκαίων ισορροπιών και η υπεράσπιση του δίκιου, από τη στιγμή που τα θύματα αυτής της άνευ προηγουμένου ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολίτες, ανήμποροι γέροι, γυναίκες και μικρά παιδιά είναι απαραίτητες.
Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, το κλίμα έχει αλλάξει παντού στην Ευρώπη και ο τρόμος έχει επιστρέψει στις μεγαλουπόλεις.
Από τη μία πλευρά, η Ε.Ε καλείται να εξετάσει τρόπους για την προφύλαξη των ισραηλινών στόχων. Η πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς αυτήν κατεύθυνση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω στο σκοτεινό παρελθόν, υπονοώντας τα όσα συγκλονιστικά πέρασαν οι Εβραίοι την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.
Στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών επικρατεί ανησυχία για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο πεδίο της μάχης.
Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα και η απώλεια εκατοντάδων ζωών σόκαρε ακόμα και τους πιο σκληρούς της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ: «Επιθέσεις σε υποδομές αμάχων δεν έχουν καμία νομιμοποίηση».
Για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έννοιες όπως, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου, η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας είναι αδιαπραγμάτευτες και αφορούν κάθε πολίτη που ζει στο εσωτερικό της Ε.Ε, ανεξάρτητα από θρήσκευμα ή χώρα καταγωγής.
Στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, η Ευρώπη καλείται να επιδείξει υψηλά ποσοστά εγρήγορσης και ανθεκτικότητας, προκειμένου να αποτρέψει να μεταφερθεί το πολεμικό κλίμα στο έδαφος της.
Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Ε.Ε έχουν ούτως ή άλλως αντιμετωπίσει ισχυρές αναταράξεις με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη στα όρια τους. Το αίσθημα ανασφάλειας κυριάρχησε τότε παντού και φαίνεται πλέον να επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες.
Η Ε.Ε οφείλει αφενός να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές ασφαλιστικές δικλείδες για την κοινωνική ομαλότητα, αφετέρου να ασκήσει μια συνετή και δίκαιη πολιτική απέναντι σε μία διεθνή κρίση, καταγγέλλοντας τη βία και τις εχθροπραξίες απέναντι στον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, η ανοχή απέναντι στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία πρέπει να είναι μηδενική.
Αυτό ζητά η κοινή γνώμη, αλλά και οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, όπως η σουηδική που θέλει μεγαλύτερη ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι οι έλεγχοι των συνόρων ενισχύονται παντού, ενώ οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται ήδη σε καθεστώς απόλυτου συναγερμού.
Στη Βιέννη, παραδείγματος χάριν, οι Αρχές έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο προειδοποίησης τρομοκρατικού χτυπήματος σε πορτοκαλί, θέλοντας να αποτρέψουν μια νέα αιματηρή επίθεση. Η τρομοκρατία ως φαινόμενο που απειλεί ξανά τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες τέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι επιτελείς της ευρωπαϊκής πολιτικής οφείλουν μεγαλύτερη προσήλωση στο στόχο που είναι η προάσπιση των κεντρικών στόχων: παροχή ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης στο εσωτερικό, συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στον υπόλοιπο κόσμο.