Η εξακομματική αντιπολίτευση της Τουρκίας θα ορίσει τον Φεβρουάριο τον υποψήφιό της για την προεδρία, ο οποίος θα κατέβει εναντίον του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του κόμματος της αντιπολίτευσης.
Η Τουρκική Δημοκρατία οδεύει προς μία από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες στην εκατονταετή ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου, ένα μήνα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, όπως αναφέρεται στην DailySabah.
«Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου της εξακομματικής αντιπολίτευσης θα ανακοινωθεί πιθανότατα κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο»
«Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου (της εξακομματικής αντιπολίτευσης) θα ανακοινωθεί πιθανότατα κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ünal Çeviköz, σύμβουλος του ηγέτη του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η εξακομματική συμμαχία επιδιώκει να διαμορφώσει μια ενιαία πλατφόρμα. Παρόλα αυτά, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο που θα διεκδικήσει την προεδρία από τον Ερντογάν. Ο ίδιος οδήγησε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Κόμμα ΑΚ) στη νίκη πριν από δύο δεκαετίες και στη συνέχεια ηγήθηκε διαδοχικών νικών.
Το Κόμμα ΑΚ κατεβαίνει σήμερα μαζί με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στο πλαίσιο της Λαϊκής Συμμαχίας.
Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το κοσμικό CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό Καλό Κόμμα (IP), έχουν συμμαχήσει με τέσσερα μικρότερα κόμματα, το Κόμμα της Ευτυχίας (SP), το Κόμμα του Μέλλοντος (GP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας που υπόσχεται την επιστροφή σε ένα “ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα” σε περίπτωση εκλογής.
Οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα αποκαλύψουν στις 30 Ιανουαρίου σε δύο έγγραφα τις προτάσεις και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα
Ο Çeviköz δήλωσε ότι οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα αποκαλύψουν στις 30 Ιανουαρίου σε δύο έγγραφα τις προτάσεις τους για μια μεταβατική περίοδο προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το “τραπέζι των έξι”, ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιείται συχνά από και για τη συμμαχία, βρίσκεται σε σύγχυση, πασχίζοντας να επιτύχει συναίνεση για τις περισσότερες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου υποψηφίου προέδρου, με πολλούς επικεφαλής κομμάτων να υπαινίσσονται ότι θα δοκιμάσουν την τύχη τους τον Μάιο.
Πρόσφατα εμφανίστηκαν εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με το πώς θα ενεργούσε ο άγνωστος υποψήφιος εάν εκλεγόταν. Ο πρόεδρος του GP Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε μάλιστα ότι ο υποψήφιος θα καθοδηγείται από τις οδηγίες της συμμαχίας στη λήψη αποφάσεων για συγκεκριμένες αποστολές, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με το αν θα ήταν συνταγματικό να υπάρχει ένας τέτοιος “πρόεδρος-μαριονέτα”.
«Θέλουν να έχουν έναν πρόεδρο-μαριονέτα που θα διαχειρίζονται. Φαντάζονται έναν αρχιστράτηγο που θα λειτουργεί ως βοηθός των μελών του “τραπεζιού των έξι”. Θέλουν οι ψηφοφόροι να εκλέξουν έναν άγνωστο υποψήφιο χωρίς όραμα ή σχέδια. Ξέρουμε ότι το CHP έχει εδώ και καιρό αυτή τη ματαιοδοξία, αυτή τη φασιστική συμπεριφορά, αλλά δεν ξέραμε ότι την έχουν και άλλοι», δήλωσε σε συνάντηση του κόμματός του στην Άγκυρα.
Οι εκλογές του 2023 θα είναι πιθανότατα η πρώτη φορά με δύο γύρους, καθώς θα είναι οι πρώτες από τότε που η χώρα πέρασε σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Ωστόσο, για τον Ερντογάν, οι εκλογές θα είναι “πιο σημαντικές και ιστορικές” λόγω αυτού που αποκάλεσε “αρχή του νέου οράματος της Τουρκίας, του αιώνα της Τουρκίας”, ένα σύνθημα που επαναλαμβάνει συχνά ο Ερντογάν σχετικά με τα νέα σχέδια δράσης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την άμυνα έως την οικονομία, για τη βελτίωση της θέσης της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε το κόμμα ΑΚ αποκαλύπτουν επίσης αύξηση τριών μονάδων, που ξεπερνά το 41%, στην υποστήριξη του κόμματος και του Ερντογάν, του μακροβιότερου προέδρου στην αιωνόβια ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας. Ωστόσο, δύο παράγοντες φαίνεται να έχουν αλλάξει τη γνώμη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων: ένας κανονισμός-ορόσημο που χορηγεί πρόωρη συνταξιοδότηση σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Ο άλλος παράγοντας είναι η προφανής απώλεια εμπιστοσύνης προς την εξακομματική συμμαχία.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει ακόμη ξεκινήσει επίσημες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, οι τρέχουσες προοπτικές δείχνουν ότι η κούρσα για τον προεδρικό θώκο θα μπορούσε να αναθερμανθεί από τον επόμενο μήνα.
Το HDP να στηρίξει τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν
Η συμπρόεδρος του HDP και βουλευτής Κωνσταντινούπολης Περβίν Μπουλντάν ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι το κόμμα σκοπεύει να κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Όμως ο Ντεμιρτάς, που υπήρξε και ο ίδιος υποψήφιος δύο φορές απέναντι στον Ερντογάν –η τελευταία ήταν το 2018, ενώ ήταν ήδη στη φυλακή– στηρίζει την ιδέα μιας ενιαίας, μοναδικής υποψηφιότητας μολονότι «σε αυτό το στάδιο φαίνεται πιθανό το HDP να ορίσει δικό του υποψήφιο», όπως παραδέχτηκε.
«Είμαι υπέρ του κοινού υποψηφίου, εφόσον ο υποψήφιος που θα επιλέξει το Τραπέζι των Έξι καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό με το HDP. Όμως αυτό δεν εξαρτάται ούτε από εμένα, ούτε από το HDP. Δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί παρά μόνο αν το Τραπέζι των Έξι κάνει βήματα» προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος θα κλείσει τα 50 του χρόνια τον Απρίλιο.
Το HDP απειλείται με απαγόρευση από τις αρχές που το κατηγορούν για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι «οι ψηφοφόροι του HDP δεν θα μείνουν χωρίς επιλογή, χωρίς κόμμα».
Στις αρχές Ιανουαρίου η δικαιοσύνη αποφάσισε να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος. Στο παρελθόν και άλλα φιλοκουρδικά κόμματα τέθηκαν εκτός νόμου.