Ας μιλήσουμε για καφέ. Το απαραίτητο καθημερινό «φιξάκι» εκατομμυρίων Ελλήνων, κόστους κάτω από δύο ευρώ. Οι διεθνείς τιμές καλπάζουν και υπάρχουν λόγοι:
- Ξηρασία – στην πηγή του καφέ, τη Βραζιλία. Η χειρότερη των τελευταίων 100 χρόνων.
- Ταραχές στην άλλη πηγή του καφέ, την Κολομβία, σταμάτησαν τις εξαγωγές εντελώς.
- Επιπλέον, έχει αυξηθεί το κόστος των μεταφορικών. Οι αποστολές έχουν μειωθεί.
Αποτέλεσμα; Η προσφορά δεν φτάνει να καλύψει τη ζήτηση.
Γι’ αυτό οι διεθνείς τιμές του καφέ καλπάζουν. Σε σχέση με πέρυσι, είναι αυξημένες κατά 70%. Από τον Απρίλιο η αύξηση ήταν 33%.
Οι αυξήσεις πλησιάζουν τον καταναλωτή. Ήδη, εταιρείες καφέ στη Γερμανία, όπως η Τσίμπο, ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν την τιμή στην πιο δημοφιλή συσκευασία τους από 4,7 σε 5,7 Ευρώ — αύξηση 20%. Άλλες, όπως η Νεσπρέσο, είπαν πως τηρούν στάση αναμονής. Στην Ευρώπη οι τιμές παραμένουν σταθερές. Αλλά καθώς λήγουν τα συμβόλαια οι τιμές θα μετακυλιστούν…
Βέβαια, οι αγοραστές καφέ αγοράζουν με μελλοντικά συμβόλαια, άρα οι διεθνείς τιμές κάνουν έξι με εννιά μήνες να αλλάξουν, μην υπολογίζοντας τα αποθέματα που μπορεί να έχουν οι αγοραστές.
To κόστος του καφέ σε ένα δημοφιλές φρέντο των 1,70 ευρώ, είναι περίπου 50 σεντς για τις μεμονωμένες καφετέριες, τα μικρά ξενοδοχεία κλπ, ενώ πέφτει στα 25 σεντς για τις μεγάλες αλυσίδες. Άρα, η τιμή από το επόμενο έτος θα στρογγυλέψει στα δύο Ευρώ.
Άλλη μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός ξυπνά — και αυτή την αύξηση θα την πιούμε στο ποτήρι…
Ρεπορτάζ: Ηλίας Σιακαντάρης
www.ertnews.gr