Η Παταγονία της Χιλής κρύβει κάτω από τη θάλασσα τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα θαλάσσια δάση φυκιών, ένα από τα οικοσυστήματα που δεσμεύουν περισσότερο άνθρακα στον κόσμο μαζί με τον Αμαζόνιο.
Στις αρχές Απριλίου, η αμερικανική ΜΚΟ «Μπλέ Αποστολή» ταξίδεψε στην παράκτια περιοχή της νότιας Χιλής, περίπου 1.400 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, σε μια αναγνωριστική αποστολή της «υποβρύχιας Παταγονίας». Δώδεκα επιστήμονες, βιντεογράφοι και φωτογράφοι κατέβηκαν σε βάθος 30 μέτρων για να συλλέξουν δεδομένα από αυτό το σχεδόν ανεξερεύνητο οικοσύστημα.
«Όταν σου λένε Παταγονία, φαντάζεσαι λόφους, μεγάλους βράχους, ανέμους, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι υπάρχει κάτω από το νερό», λέει ο Μαξιμιλιάνο Μπέλο, Χιλιανός ειδικός σε θέματα ωκεάνιας πολιτικής και μέλος της αποστολής.
Εκεί κάτω, σαν να ήταν ο άνεμος, τα κύματα μετακινούν τους μεγάλους μίσχους και τα φύλλα των μακροφυκών που μπορεί να φτάσουν τα 20 μέτρα. Περιτριγυρίζονται από ένα άπειρο θαλάσσιων ειδών πολλαπλών χρωμάτων: τιρκουάζ, κίτρινο, βιολετί ή ροζ. Αυτά τα φύκη (lat. Macrocystis pyrifera), ευρέως γνωστά ως Χουίρο, είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη στον κόσμο. Αναπτύσσονται έως και 30 φορές ταχύτερα από τα χερσαία φυτά. Σε απόσταση 10 έως 15 μέτρων από την επιφάνεια εμφανίζονται επίσης κοράλλια ψυχρού νερού, κάτι που σε άλλες περιοχές του πλανήτη συναντάται μόνο σε βάθος 2.000 μέτρων. Η ομάδα ταξίδεψε για εννέα ημέρες μέσα από τα εκατοντάδες νησιά, τα φιόρδ και τα κανάλια που αποτελούν την αμερικανική ήπειρο, ξεκινώντας και τερματίζοντας στην πόλη Πουέρτο Μοντ.
Η επικεφαλής της αποστολής επρόκειτο να είναι η Σίλβια Έρλ, μια διάσημη αμερικανίδα ωκεανογράφος που στα 87 της χρόνια εξακολουθεί να καταδύεται βαθιά στη θάλασσα. Ωστόσο, η Έρλ αρρώστησε λίγο πριν ταξιδέψει στη Χιλή.
Γνωστοποιήστε για να προστατέψετε
Τα μισά από αυτά τα θαλάσσια δάση φυκιών στον κόσμο έχουν εξαφανιστεί λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής. Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι αυτή της Καλιφόρνιας, όπου χάθηκε το 97% αυτών, λέει ο Μπέλο. «Θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να χαθεί αν δεν το προστατεύσουμε», εξηγεί. «Γνωρίζουμε ότι η Παταγονία έχει τα μεγαλύτερα και πιο καλά διατηρημένα συνεχή δάση φυκιών στον κόσμο» και ότι αυτά «θα μπορούσαν να έχουν μια δύναμη δέσμευσης άνθρακα ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Αμαζονίου», προσθέτει ο ειδικός αυτός. Όπως και τα χερσαία φυτά, τα γιγάντια φύκια φωτοσυνθέτουν. Χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οργανικές ενώσεις και να απελευθερώσουν οξυγόνο. Έχουν επίσης την ιδιαιτερότητα να συγκρατούν άνθρακα στους ιστούς τους.
Αυτά τα γιγαντιαία δάση διατηρούν τη δομή των ακτών, ρυθμίζουν το PH των υδάτων και αποτελούν καταφύγιο, τόπο αναπαραγωγής και τροφή για ασπόνδυλα και ψάρια. «Αποτελούν πραγματικά φυτώρια για πολλά είδη, όπως γρύλους, σαρδέλες, βίδρες του αλμυρού και γλυκού νερού, locos, αχινούς και χταπόδια», λέει ο Μπέλο. Στη Χιλή, τα δάση Χουίρος μπορούν να βρεθούν από την Αρίκα, στα βόρεια σύνορα, μέχρι το Ακρωτήριο Χορν, μια από τις τελευταίες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Υπάρχουν επίσης κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού στη Βόρεια Αμερική και στη Νότια Αμερική στις ακτές του Ειρηνικού και του Ατλαντικού, καθώς και στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και νησιά της υπο-Ανταρκτικής.
Η υποθαλάσσια Παταγονία έχει ελάχιστη περιβαλλοντική προστασία. Η κυβέρνηση του Γκάμπριελ Μπόριτς υποσχέθηκε να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση αυτών των οικοσυστημάτων στη Χιλή, που φιλοξενεί το ένα τρίτο των υποθαλάσσιων γιγαντιαίων δασών φυκιών στον κόσμο, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Σοφός Ωκεανός». Μια από τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι η εκμετάλλευση του αλγινικού άλατος, του κύριου συστατικού των καλλυντικών, το οποίο εξάγεται από τα φύκια, κυρίως παράνομα στις βόρειες ακτές της χώρας. «Πριν φτάσει στην Παταγονία, αν δεν προστατευθούμε από αυτή την απειλή, αν δεν σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει στο βορρά, θα χάσουμε μια από τις λίγες απαντήσεις για τον τερματισμό της κλιματικής αλλαγής», προειδοποιεί ο Μπέλο.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr