Αρχαιολόγοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) ανακάλυψαν τα παλαιότερα γνωστά κτίσματα της χώρας που χρονολογούνται περίπου 8.500 χρόνια πριν, τουλάχιστον 500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι αρχαιολόγοι.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι, τα κτίσματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ενός αρχαιολογικού προγράμματος, στο νησί Ghagha, δυτικά του Αμπού Ντάμπι.
Όπως αναφέρει το CNN, τα κτίσματα είναι «απλά στρογγυλά δωμάτια» με πέτρινους τοίχους ύψους σχεδόν ενός μέτρου, στα οποία κατοικούσαν άνθρωποι όλο το χρόνο.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη ανέδειξε την ύπαρξη νεολιθικών οικισμών πριν την ανάπτυξη θαλάσσιων εμπορικών δρόμων μεγάλων αποστάσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν αποτέλεσαν το έναυσμα για τους οικισμούς στην περιοχή, όπως πίστευαν προηγουμένως οι αρχαιολόγοι.
Αποκαλύφθηκαν επίσης εκατοντάδες τεχνουργήματα, μεταξύ των οποίων λεπτοδουλεμένες λίθινες αιχμές βελών που χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι. Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι δεν είναι ακόμη σίγουροι μέχρι πότε κατοικείτο ο οικισμός, ανακαλύψαν τα λείψανα ενός ανθρώπου που είχε θαφτεί στις δομές, τα οποία χρονολογούνται περίπου 5.000 χρόνια πριν και είναι μία από τις λίγες γνωστές ταφές από αυτή την εποχή, στα νησιά του Αμπού Ντάμπι.
«Οι ανακαλύψεις στο νησί Ghagha αναδεικνύουν ότι τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας αποτελούν μέρος του DNA των κατοίκων αυτής της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος του τμήματος.
Το προηγούμενο ρεκόρ για τα παλαιότερα γνωστά κτίσματα στα ΗΑΕ κατείχαν οι ανακαλύψεις στο νησί Marawah, επίσης στα ανοικτά των ακτών του Αμπού Ντάμπι, όπου βρέθηκε το παλαιότερο μαργαριτάρι στον κόσμο το 2017.
Η αρχαιολογική ομάδα δήλωσε ότι η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι προτιμούσαν τα νησιά λόγω των «τοπικών οικονομικών και περιβαλλοντικών συνθηκών».
ΠΗΓΗ: CNN
www.ertnews.gr